Λίγο πριν το τέλος της θητείας του, στο παρά… ένα της έναρξης της τουριστικής περιόδου και 9 μήνες μετά την έλευση των ΜΑΤ στη Λευκίμμη, ο Κ. Νικολούζος παρουσίασε ένα νέο σχέδιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών σε κλειστή σύσκεψη σε αίθουσα ξενοδοχείου στα Γουβιά… Περιλαμβάνει αγορά οικοπέδου στο Τεμπλόνι αλλά και ουσιαστική εγκατάλειψη της λύσης μεταφοράς δεμάτων στη Λευκίμμη!
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε στους συμμετέχοντες εκπροσώπους φορέων, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Park, ο Δήμος και ο ΣΥΔΙΣΑ πλέον προχωρούν στην αγορά οικοπέδου έκτασης 52 στρεμμάτων δίπλα ακριβώς από τον υπάρχον ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, προκειμένου εκεί (και) να κατασκευαστεί νέος ΧΥΤΥ που θα δεχθεί τα υπολείμματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρθηκε από πολλούς συμμετέχοντες στη σύσκεψη, αν και ο ίδιος ο Κ. Νικολούζος όπως και ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Σπ. Ασπιώτης δηλώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί το εν λόγω οικόπεδο για το νέο ΧΥΤΥ αλλά θα γίνει από την αρχή νέα μελέτη για την εξεύρεση άλλου (;) χώρου. Πάντως, απορία προκαλεί η διαδικασία αγοράς 52 στρεμμάτων με ένα ποσό που φτάνει τα 350.000 ετρώ αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο για προσωρινή τοποθέτηση δεματοποιητών και δεμάτων…
- Στον ίδιο χώρο, σύμφωνα με το σχέδιο, θα μεταφερθεί ο υπάρχον δεματοποιητής απελευθερώνοντας τον αντίστοιχο χώρο από τον υπάρχον ΧΥΤΑ, ενώ θα αγοραστεί και ένας δεύτερος, μεγαλύτερος δεματοποιητής ώστε να υπάρχουν στο νέο οικόπεδο δύο γραμμές επεξεργασίας σκουπιδιών για να «αντέξουν» τον όγκο σκουπιδιών της καλοκαιρινής περιόδου.
- Η έκταση των 52 στρεμμάτων, κατά τον κ. Νικολούζο, είναι ικανή να δεχθεί για προσωρινή αποθήκευση δεματοποιημένα απορρίμματα τουλάχιστον για ένα με ενάμισι χρόνο, έως ότου προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης το οποίο βρίσκεται σε στάδιο τελικών εγκρίσεων από το αρμόδιο υπουργείο.
- Το εν λόγω εργοστάσιο, θα ανεγερθεί στο χώρο εντός του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο δεματοποιητής και τα αποθηκευμένα δέματα που έχει παράξει.
- Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Δήμαρχος Κέρκυρας, για το χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι την αδειοδότηση των 52 στρεμμάτων (καθώς επίσης και για την ολοκλήρωση της αγοράς, την εκπόνηση περιβαλλοντικών και άλλων μελετών, την αγορά δεύτερου δεματοποιητή και τη διαμόρφωση των χώρων), χρόνος που υπολογίζεται σε 3-4 μήνες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εναπόθεση των δεμάτων, το οικόπεδο των σχεδόν 5 στρεμμάτων που αποκτήθηκε από τα Αδελφάτα δίπλα στην είσοδο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Έκταση που, κατά τον κ. Νικολούζο, θα μπορέσει να δώσει 5-6 μήνες περιθώριο αποθήκευσης δεματοποιημένων σκουπιδιών.
Το προσύμφωνο υπογράφηκε, με κόστος €350.000
Για το οικόπεδο των 52 στρεμμάτων, ο Κ. Νικολούζος υπέγραψε χθες προσύμφωνο αγοράς με τον ιδιώτη που του ανήκει, ενώ η αγορά αναμένεται να φτάσει στο ύψος των 350 χιλιάδων ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος της έκτασης σύμφωνα με τις αντικειμενικές και τις πραγματικές αξίες στην περιοχή, έκαναν λόγο για ποσό γ΄ρω στις 250.000 ευρώ.
Επίσης, εξετάστηκε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αγορά ενός άλλου οικοπέδου, ωστόσο, καθώς η έκτασή του δεν ξεπερνούσε τα 30 στρέμματα, δεν προχώρησε η διερεύνηση.
Για Λευκίμμη: Χωρίς κοινωνική συναίνεση, που να πάμε;
Με το σχέδιο αυτό, δείχνει να εγκαταλείπεται πλήρως (;) η μεταφορά νέων δεμάτων στη Λευκίμμη, και αυτό μετά την παρουσία επί 8 μηνών ΜΑΤ στην περιοχή και την πρόκληση όλων όσα είδαμε να εκτυλίσσονται από την περασμένη Άνοιξη στην περιοχή…
Κατά το Δήμαρχο Κέρκυρας, είναι μάλλον αδύνατο το να χρησιμοποιηθεί ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης για μεταφορά σκουπιδιών λόγω των αντιδράσεων και έλλειψης κοινωνικής συναίνεσης και έτσι, αν και δεν έχει εγκαταλειφθεί η πρόθεση για χρήση του ως χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, αν δεν επιτευχθεί κοινωνική συμφωνία και δεν συναινέσουν οι κάτοικοι της περιοχής, το σχέδιο είναι ανεδαφικό!
Ζητά άδεια για τη Λευκίμμη!
Ωστόσο, καλεί τον Περιφερειάρχη να δώσει την αδειοδότηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΔΙΣΑ, προκειμένου να γλιτώσει ο Δήμος Κέρκυρας το πρόστιμο των 4,7 εκ. ευρώ που από την 1η Μαρτίου θα επιβληθεί από την Ε.Ε., υποστηρίζοντας πως εφ΄ όσον η εγκατάσταση πάρει την άδεια αυτή και, καθώς έχει ήδη σκουπίδια εντός, θεωρείται πως λειτουργεί και δεν θα επιβληθούν οι κυρώσεις.
Μάλιστα, κατά τον κ. Νικολούζο, η άδεια χρειάζεται σε κάθε περίπτωση ώστε να μπορέσει να εγκατασταθεί εργολάβος για την υγειονομική ταφή των τόνων απορριμμάτων που ήδη έχουν μεταφερθεί στη Λευκίμμη και την αποκατάσταση του χώρου και, στη συνέχεια, αν δεν μεταφερθούν εκεί νέα δέματα από το Τεμπλόνι, θα μπορούσε να μετατραπεί σε «Πράσινο Σημείο»!
Απαγορευτικό το κόστος μεταφοράς εκτός Κέρκυρας
Όσον αφορά την υπόθεση μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Κέρκυρας, το σχέδιο εγκαταλείπεται οριστικά όχι λόγω της κατηγορηματικής άρνησης της κυβέρνησης να το επιτρέψει κατά παρέκκλιση του ΠΕΣΔΑ, αλλά λόγω… κόστους!
Ο Κ. Νικολούζος δήλωσε στη σύσκεψη ότι το κόστος για κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό, αφού οι εκτιμήσεις των υπηρεσιακών του παραγόντων κάνουν λόγο για 150 έως 170 ευρώ τον τόνο, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και της πληρωμής του φορέα που το διαχειρίζεται στην Ήπειρο ή σε άλλο φορέα.
Μάλιστα, προσέθεσε πως αν αυτή τη στιγμή ο Δήμος Κέρκυρας και ο ΣΥΔΙΣΑ κατέθεταν, παρά το κόστος, αίτημα στο ΦΟΣΔΑ Ηπείρου για μεταφορά σκουπιδιών εκεί, η απάντηση θα ήταν αρνητική…
Με διαδικασίες fast track
Σχετικά με τη χρηματοδότηση του νέου σχεδίου, ο κ. Νικολούζος υποστήριξε ότι, λεφτά υπάρχουν: έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της αγοράς του οικοπέδου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και η υπόσχεση των αρμόδιων υπουργείων ότι όλες οι αδειοδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις θα προχωρήσουν με διαδικασίες fast track.
Ζητά άδεια, λείπουν μελέτες
Μάλιστα, ο κ. Νικολούζο άσκησε κριτική κατά της Περιφέρειας γιατί αρνείται να αδειοδοτήσει για εναπόθεση δεμάτων το οικόπεδο των 5 στρεμμάτων των Αδελφάτων στο Τεμπλόνι, με το Σάκη Τσούκα να του απαντά ότι παρά το ότι η αρμοδιότητα δεν ανήκει στην Περιφέρεια αλλά στο Υπουργείο, ο Δήμος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα (μελέτη, διαμόρφωση χώρου κλπ.) για να μπορέσει να πάρει οποιαδήποτε άδεια!
Κριτική για τη σύσκεψη και τις ανακοινώσεις
Έντονη κριτική ακούστηκε από εκπροσώπους παρατάξεων δημοτικού αλλά και περιφερειακού συμβουλίου καθώς και από εκπροσώπους φορέων για τις καθυστερήσεις, τις συνεχείς μεταστροφές των προθέσεων και του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, για παλινωδίες, για υιοθέτηση μη βιώσιμων λύσεων, για μη πίεση στην κυβέρνηση, για αδυναμία να προχωρήσει οτιδήποτε έχει ανακοινωθεί τα τελευταία χρόνια.
Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική για το ότι το σχέδιο παρουσιάστηκε σε κλειστή εξωθεσμική σύσκεψη και όχι επισήμως σε δημοτικό συμβούλιο, με τον Κ. Νικολούζο να απαντά ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, πως η πρόθεση αγοράς των 52 στρεμμάτων ήταν γνωστή και πως του ζητήθηκε από φορείς να κάνει αυτή την ενημέρωση λόγω της ανησυχίας εν όψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Πάντως, από συμβούλους παρόντες στη σύσκεψη, ακούστηκε ότι δεν υπήρχε ως τώρα επισήμως εκπεφρασμένη η πρόθεση αγοράς του συγκεκριμένου οικοπέδου και της χρήσης που ανακοινώθηκε…
Ας σημειωθεί ότι η σύσκεψη ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους…
Έρχεται και δημοτικό συμβούλιο
Εντός των επόμενων ημερών, θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων όπου και ο νέος σχεδιασμός θα παρουσιαστεί και επίσημα.
Ποιοι παρέστησαν
Στη χθεσινή συνάντηση, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Σάκης Τσούκας ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, οι επικεφαλής παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου Σπύρος Σπύρου, Δημήτρης Μπιάνκης, Θεόδωρος Γουλής, Γιώργος Καλούδης και Χρήστος Άνθης, οι επικεφαλής παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Μερόπη Υδραίου και Μπάμπης Χαραλάμπους, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Σπύρος Μίχας από την Ένωση Ξενοδοχείων, ο Κώστας Κιτσάκης της ΟΕΒΕΚ, τουριστικοί πράκτορες κ.α.