Τι περιλαμβάνει στο Σχέδιο Συμμόρφωσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για Τεμπλόνι και Λευκίμμη. Τι δηλώνει ο Θόδωρος Γαλιατσάτος. Ποιοι τελούν υπό «συμμόρφωση» και ποιοι πρέπει να ελέγχουν. Σε τρεις Εισαγγελείς διαβιβάστηκε το πόρισμα.
Το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Ν. Ελλάδος, Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε Σχέδιο Συμμόρφωσης τόσο για την ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) του Τεμπλονίου όσο και για τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης, το οποίο απέστειλε στις αρχές Ιουλίου στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Ο πρώτος φορέας πρέπει να συμμορφωθεί για την ορθή λειτουργία των δύο συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, ο δεύτερος (η Περιφέρεια) να ελέγχει και εποπτεύει τη συμμόρφωση. Αλλά δεν έμειναν εκεί.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ο Ειδικός Γραμματέας Δ. Δερματάς κοινοποιεί το Σχέδιο Συμμόρφωσης στα αρμόδια υπουργεία, Αποκεντρωμένη κλπ, αλλά και σε τρεις Εισαγγελείς (Αρείου Πάγου, Εφετών Κέρκυρας και Πρωτοδικών Κέρκυρας). Για τα περαιτέρω άραγε;
Τα 9 σημεία προς συμμόρφωση στο Τεμπλόνι
Στο εν λόγω Σχέδιο Συμμόρφωσης ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αναφορικά με το Τεμπλόνι διαπιστώνει:
-Μη ύπαρξη περιμετρικλης δενδροφύτευσης εσωτερικά του συρματοπλέγματος
-Μη ύπαρξη στεγασμένου χώρου υποδοχής των εισερχόμενων αποβλήτων και της εγκατάστασης του δεματοποιητή
-Μη λειτουργία της υποδομής εγκατάστασης έκπλυσης των τροχών οχημάτων
-Μη συντήρηση της περιμετρικής αντιπυρικής ζώνης και μη ύπαρξη της απαιτούμενης αποθήκης εδαφικού υλικού, για την κάλυψη εστιών πυρκαγιάς
-Μη επαρκής μηχανική διαλογή του οργανικού υλικού (πλημμελής λειτουργία ΚΔΑΥ)
-Πλημμελής αποκατάσταση του κυττάρου Γ
-Πλημμελής λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων
-Πλημμελής διαχείρισης των στραγγισμάτων
-Μη διαχείριση των λιπαντικών ελαίων
Για τα μεν δύο πρώτα ζητείται συμμόρφωση για τα υπόλοιπα 7 επισημαίνεται ότι «αποτελούν περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, η μη τήρηση των οποίων συνιστά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων του έργου».
Τα 11 σημεία προς συμμόρφωση στη Λευκίμμη
Όσον αφορά στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης στο Σχέδιο Συμμόρφωσης επισημαίνονται τα εξής προβλήματα και ελλείψεις:
-Μη ύπαρξη περιμετρικής δενδροφύτευσης
-Μη ασφαλτόστρωση της εξωτερικής οδοποιίας πρόσβασης
-Μη τήρηση στο εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας του απαιτούμενου πλάτους καταστρώματος των 6μ. σε όλο το μήκος της, καθώς και μη ασφαλτόστρωση σε όλο το μήκος της εσωτερικής οδοποιίας
-Μη τήρηση του πλάτους των 8μ. της αντιπυρικής ζώνης του ΧΥΤΥ σε όλη της την περίμετρο, και μη χαλικόστρωση της αντιπυρικής ζώνης.
-Μη ολοκληρωμένη κατασκευή της αποστραγγιστικής τάφρου του ΧΥΤΥ
-Μη καθαρισμός – αποψίλωση της αντιπυρικής ζώνης και απομάκρυνση της ξηρής βιομάζας από την φυτοκάλυψη των πρανών
-Μη ύπαρξη αποθήκης γαιών για την κάλυψη των εστιών πυρκαγιάς
-Ύπαρξη μπαζών σε μέρος του ΧΥΤΥ
-Διασπαρθέν υλικό επικάλυψης του δανειοθαλάμου (κατά ένα μέρος του κάλυψε τμήμα της αποστραγγιστικής τάφρου)
-Ύπαρξη λιμνάζοντος ύδατος εντός του κυττάρου (κάτι που όπως αναγράφεται στο πόρισμα «δεν συνάδει με τη λειτουργία του χώρου για χρήση ΧΥΤΥ και αποτελεί παράβαση των όρων της οικείας ΑΕΠΟ»).
-Εκτεταμένες δολιοφθορές οι οποίες καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του εάν πρώτα δεν επισκευαστούν πλήρως.
Ποιες οι προτάσεις αποκατάστασης
Πέραν του προφανούς (δηλαδή αποκατάσταση των σημείων που δεν τηρούνται οι όροι λειτουργίας ή περιβαλλοντικοί όροι) στο Σχέδιο Συμμόρφωσης ειδικά για τα λιμνάζοντα ύδατα και τις δολιοφθορές επισημαίνεται:
«Το λιμνάζον ύδωρ για λόγους υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος άμεσα να απομακρυνθεί με απάντλησή του. Πριν την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΥ πρέπει να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική λειτουργία ώστε με τη βιολόγησή που θα υπάρξει να διαπιστωθεί η συμπεριφορά του».
Αναφορικά με τις ζημιές των εγκαταστάσεων θα πρέπει να αποκατασταθούν εκείνες στη γραμμή ηλεκτροδότησης, στον μηχανικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και στις κτιριακές εγκαταστάσεις.
Χρονοδιάγραμμα, αλλιώς…
Οι ενέργειες που καλείται ο Σύνδεσμος Διαχείρισης να κάνει θα πρέπει να είναι άμεσες καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις δίδεται προθεσμία από 20 ημέρες έως 2-3 μήνες για την συμμόρφωση στην ορθή διαχείριση. Για παράδειγμα ο Σύνδεσμος Διαχείρισης θα πρέπει σε 20 ημέρες να προβεί σε απάντληση του λιμνάζοντος νερού στο κύτταρο της Λευκίμμης, σε 2 μήνες, δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου, να λειτουργήσει ορθά τη μηχανική διαλογή στο Τεμπλόνι και να ασφαλτοστρώσει την εσωτερική οδοποιία στη Λευκίμμη, σε 3 μήνες (τέλος Σεπτεμβρίου) θα πρέπει να δημιουργηθεί – συντηρηθεί αντιπυρική ζώνη και να δημιουργηθεί αποθήκη εδαφικού υλικού σε περίπτωση πυρκαγιάς στο Τεμπλόνι καθώς και να ηλεκτροδοτηθεί ο χώρος στη Λευκίμμη.
Με χρονικό ορίζοντα έως και 15 μήνες όλα όσα ορίζονται ως ελλείψεις και προβλήματα θα πρέπει να έχουν αποκατασταθεί. Αλλιώς θα επιβληθούν κυρώσεις και πρόστιμα.
Θ. Γαλιατσάτος: Ισχυρό έγγραφο, τακτοποιεί και επικυρώνει τις άδειες
Στη συνάντηση που είχε το Corfu Press με τον Περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο για εξηγήσεις σχετικά με το Σχέδιο Συμμόρφωσης, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό έγγραφο» το οποίο τακτοποιεί ουσιαστικά τους χώρους που θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων, θέτοντας και τις ελλείψεις και προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία και φυσικά θα πρέπει να τακτοποιηθούν εντός χρονοδιαγράμματος από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας. Πρόσθεσε όμως ότι παράλληλα επικυρώνονται και οι άδειες που έδωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τόσο για το ΧΥΤΥ Λευκίμμης όσο και στο οικόπεδο των Αδελφάτων στο Τεμπλόνι.
«Απομένει όλοι να συνεργαστούν άμεσα για τη διαχείριση των απορριμμάτων», είπε «για να τακτοποιηθούν οι δύο αυτοί χώροι ώστε να λειτουργούν και να σταματήσουν να λέγονται διάφορα που δημιουργούν χρονοτριβή για να περάσουμε από την μεταβατική φάση στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων».