Μετά από την πρόσκληση του ΔΣ του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Παιδιού «για τα παιδιά μας», στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε ο Γιάννης Μπορμπότης, Γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Στην τοποθέτησή του, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή σημείωσε τα παρακάτω:
“Η Ειδική Αγωγή είναι και αυτός ένας ταλαιπωρημένος τομέας, που εκτός των άλλων έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Όσο και αν προσπαθούν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια να αποδείξουν ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τις οικογένειες τους και τους εργαζόμενους στις σχετικές δομές και υπηρεσίες, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.
Μόλις πριν λίγες μέρες, στις αρχές του Φλεβάρη, άρχισε να υλοποιείται η περικοπή θεραπειών για άτομα με ειδικές ανάγκες από τον ΕΟΠΥΥ καθώς αποφασίστηκε μείωση των δαπανών κατά 40% (από 106 εκ € σε 65 εκ €) και το πλαφόν στον αριθμό και το είδος των θεραπειών. Πάρα πολλά παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, αναγκάστηκαν να μειώσουν ή να σταματήσουν τις θεραπείες τους, γιατί οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν. Παιδιά που προστέθηκαν σε χιλιάδες άλλα, που είχαν μειώσει ή σταματήσει τις θεραπείες τους τα προηγούμενα χρόνια, ή τις πολλές χιλιάδες που ουδέποτε εντάχθηκαν σε δομές της Ειδικής Αγωγής με τραγικές επιπτώσεις στην πορεία της ζωής τους και των οικογενειών τους.
Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή στη δημόσια εκπαίδευση στην Κέρκυρα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Τα 2 ειδικά σχολεία σε Άνω Κορακιάνα και Τσάρου στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια, τα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη στα σχολεία στελεχώνονται (και όχι στο σύνολό τους) με μεγάλη καθυστέρηση και εξ ολοκλήρου από συμβασιούχους καθηγητές που αλλάζουν κάθε χρόνο. Η κατεύθυνση της ΕΕ για ελαστικές σχέσεις εργασίας έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία αφού η εμπιστοσύνη που απαιτείται μεταξύ παιδιών και μαθητών θα πρέπει να κερδίζεται κάθε χρόνο από την αρχή με τον καινούριο εκπαιδευτικό. Από τα σχολεία λείπουν ειδικότητες, όπως για παράδειγμα ψυχολόγοι, που μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης, είναι γνωστό ότι λόγω των ελλείψεων σε υποδομές υπάρχουν πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες που δεν πάνε καθόλου σχολείο και μένουν σπίτι.
Επίσης, εφαρμόζεται ο νόμος για τις Νέες Δομές, που μετακυλίει με αντεπιστημονικό τρόπο την ευθύνη της ειδικής παρέμβασης στο γενικό σχολείο, με το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να είναι προαπαιτούμενη η διεπιστημονική γνωμάτευση. Από την άλλη με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας επιβαρύνονται εκ νέου οι Δήμοι με την ευθύνη της ίδρυσης νέων τμημάτων ένταξης, την ώρα που η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών έχει μειωθεί περίπου κατά 60%.
Με όλα τα παραπάνω οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιχειρούν να μετατρέψουν την ευθύνη για την εκπαίδευση και αποκατάσταση του παιδιού με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες σε ατομική υπόθεση της οικογένειας.
Εμείς από την πλευρά μας συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα όλων όσων διεκδικούν την επίλυση αυτών των προβλημάτων και έχουμε κάνει προσπάθειες στην κατεύθυνση ανάδειξης των προβλημάτων τόσο μέσα από τις παρεμβάσεις μας στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια όσο και με σχετικές ερωτήσεις μέσα στη Βουλή με τελευταία αυτήν στις 4 Απριλίου 2019 (μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο της ερώτησης στο σύνδεσμο: https://www.902.gr/eidisi/voyli/186777/gia-ta-sovara-provlimata-ton-paidion-stin-eidiki-agogi).
Είναι απαραίτητο να απαιτήσουμε δημόσιες δομές, υψηλής ποιότητας με δωρεάν υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης με βάση τις ανάγκες. Επίσης, από την μεριά μας σας καλούμε να διεκδικήσουμε από κοινού και την οριστική λύση των προβλημάτων στον ευαίσθητο αυτό τομέα, που σημαίνει ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που τα δημιουργούν. Για εμάς, οι αιτίες αυτές είναι είναι η πολιτική που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των παιδιών μας με όρους κόστους κέρδους και η πολιτική που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές μας.”