Λύση στο αδιέξοδο καλείται να δώσει τώρα ο Γαλιατσάτος
Η αυτοψία στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης, που έγινε τη Δευτέρα, υπό την πίεση της παρουσίας κατοίκων της περιοχής, αναμένεται να δώσει στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων τη συνολική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση. Αν ο Δήμος και ο ΣΥΔΙΣΑ έχουν προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις των όσων καταγράφησαν στην προ διμήνου αυτοψία της ΠΙΝ, ο Θ. Γαλιατσάτος μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε, προσωρινή έστω, αδειοδότηση του χώρου. Πως αλλιώς; Το Πάσχα είναι προ των πυλών και το ενδεχόμενο η Κέρκυρα να ζήσει (πάλι) τις εφιαλτικές ημέρες με τα σκουπίδια βουνά στους δρόμους, είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο.
Το προηγούμενο διάστημα άλλωστε ο Περιφερειάρχης είχε συνομιλήσει με σωματεία, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και πολίτες και αφουγκραστεί αγωνίες και φόβους τυχόν επανάληψης του καλοκαιριού του 2018. Αυτές οι συνομιλίες, η συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο Τεμπλόνι και η αναγκαιότητα απομάκρυνσης της επιβολής προστίμων για μη τήρηση των συμφωνηθέντων σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη είναι ο «πονοκέφαλος» του Γαλιατσάτου το τελευταίο διάστημα.
Η μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και υποχρεώσεων από το Δήμο Κέρκυρας, δείχνει όλο και περισσότερο ότι αποτελεί την αιτία της κατάληξης των πραγμάτων όπως αυτά έχουν σήμερα, με αποτέλεσμα τώρα τη λύση να πρέπει να δώσει ο Περιφερειάρχης….
Τώρα μάλιστα που όσα, κάποιοι κατά καιρούς υποσχέθηκαν για μεταφορές εκτός Κέρκυρας και σκουπίδια έξω και από Τεμπλόνι και από Λευκίμμη, αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για «όνειρα θερινής νυκτός», τώρα που για πολλοστή φορά οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται κατηγορηματικά την εξέταση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Περιφέρεια και την έκδοση της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης στα Μεσοράχια (προσωρινά λένε οι αρμόδιοι του Δήμου και πάντως μέχρι να λειτουργήσει η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων). …
Η σημερινή, πολυαναμενόμενη, συνάντηση υπό το Δήμαρχο Κέρκυρας, σε ξενοδοχείο εκτός πόλης είναι από γεννέσεως προβληματική. Ο έκδηλος φόβος για τον «εξωτερικό παράγοντα», η επιλογή του χώρου, η σύνθεση των συνδαιτημόνων, όλα αυτά και πολλά περισσότερα που δεν εκφράζουν οι διοργανωτές μόνο λύση δεν δίνουν στο αδιέξοδο των απορριμμάτων. Την ίδια ώρα κάποιοι ελάχιστοι φωνάζουν για «το δίκιο της Λευκίμμης» και κάποιοι άλλοι δείχνουν προς τον Γαλιατσάτο για την λύση πάση θυσία.
Αν κανείς έβαζε στοίχημα τι θα επιλέξει να πράξει ο Περιφερειάρχης θα έπρεπε να λάβει υπόψη του ότι δεν είναι από εκείνους που εκβιάζονται: ούτε από διλλήμματα, ούτε από πιέσεις και πολύ περισσότερο από ύβρεις και αναθέματα. Άρα η λύση που καλείται να δώσει τώρα ο Γαλιατσάτος, θα έρθει στην ώρα της και θα είναι αποτέλεσμα σκέψης και επιλογής με επιχειρήματα. Οι συνεργάτες του λένε ότι, ο Περιφερειάρχης έχει προ καιρού επιλέξει ένα δρόμο και τον προχωρά με συνέπεια. Και με όποιο κόστος…