Ο επικεφαλής της παράταξης “η Κέρκυρα Ψηλά” συμμετείχε, μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή, στις εργασίες της “Δράσης για το κλίμα: Αντιμετωπίζοντας την κλιματική κρίση και της συνέπειες της” που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σ. Νεράντζη:
Iδιαιτέρως ενημερωτική και από πολλές απόψεις χρήσιμη και αναγκαία ήταν η συμμετοχή μας στο ταξίδι δικτύωσης και εκπαίδευσης της Ομάδας για το Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 13 «Δράση για το κλίμα : Αντιμετωπίζοντας την κλιματική κρίση και της συνέπειες της», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου 2019.
Η συμμετοχή μας κατέστη δυνατή ύστερα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή κ. Πέτρου Κόκκαλη και της κίνησης Πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, τον οποίον ευχαριστούμε για την ενεργή παρουσία του και το ενδιαφέρον του για την χώρα μας και τον πλανήτη.
Συνοπτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα συμπεράσματα, που προέκυψαν από την διοργάνωση, τις εισηγήσεις και τον διάλογο, που αναπτύχθηκε.
Το 1987 ξεκίνησε να ακούγεται ο όρος “βιώσιμη ανάπτυξη”, που αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη η οποία σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και την βιωσιμότητα .
Μετά από τρία χρόνια οι αναπτυγμένες χώρες ξεκίνησαν τις συζητήσεις για οικονομική μετάβαση με κριτήριο την βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στις 24/09/2007 έγινε η πρώτη συνάντηση αρχηγών των αναπτυγμένων χωρών. Από τότε μέχρι σήμερα, ελάχιστα πράγματα έγιναν. Οι λόγοι ήταν πολλοί. ( π.χ. το 2009 στην Δανία στην συνάντηση της Κοπεγχάγης δεν υπήρχε προετοιμασία).
Όλη αυτή η διαδρομή θυμίζει ένα πολιτικό θέατρο. Με υποσχέσεις και φωνές δεν λύνεται το πρόβλημα.
Μιλάμε για CO2 και όχι π.χ. για μεθάνιο
Από την υπερμεγέθυνση και την υπερκατανάλωση πρέπει να περάσουμε στην ποιοτική ανάπτυξη.
Οι φυσικοί πόροι να εκμεταλλεύονται σε μικρότερους ρυθμούς από αυτούς που αναπαράγονται.
Μιλάμε για ξηρασία, έντονες βροχοπτώσεις , λιώσιμο των πάγων και ότι θα έρθει η καταστροφή.
Μιλάμε για ηλεκτρική αυτάρκεια και εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Αναλύοντας όλες τις απόψεις και με ήρεμη σκέψη, καταλαβαίνουμε ότι η λύση θα έρθει μέσω της οικονομίας.
Η λύση δεν θα έρθει για τον πλανήτη, ο οποίος μας έχει δείξει ότι τα καταφέρνει πολύ καλά από μόνος του και ότι και να συμβεί, σε μερικές εκατοντάδες χρόνια θα αναγεννηθεί.
Η λύση θα έρθει για τον άνθρωπο και μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.
Η μεγαλύτερη επένδυση δεν είναι οικονομική, είναι η ανθρώπινη θέληση!
Από εκεί θα έρθει η λύση, από εμάς.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, σε επίπεδο χώρας, περιφέρειας, Δήμου , κοινότητας, σε επίπεδο γειτονιάς.
Πολύ πιο εύκολα , σε επίπεδο μικρής κοινωνίας μπορούν να γίνουν πράξη οι ενέργειες που θα βοηθήσουν την επίτευξη των στόχων.
Ο καταγγελτικός λόγος από μόνος του, δεν έχει τόσα αποτελέσματα όσα μπορούν να έχουν η συμμετοχή και οι ενέργειες προς την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε.
Οι μικρές κοινωνίες είναι έτοιμες και πρόθυμες. Χρειάζονται την έμπνευση και τον τρόπο.
Πολύ πιο εύκολα μπορούμε σε τοπικό επίπεδο :
• Να κάνουμε δενδροφυτεύσεις, να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου στις πόλεις.
• Να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μας με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας
• Να μειώσουμε την χρήση του αυτοκινήτου, χρησιμοποίηση ποδηλάτου, δημιουργία παρκινγκ , μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
• Να προστατέψουμε την βιοποικιλότητα
• Να στραφούμε προς νέες μορφές ενέργειας, γεωθερμία, ανεμογεννήτριες κλπ
• Στο χέρι μας είναι να συνδυάσουμε κινητοποίηση, διαμαρτυρία και δράσεις.
• Ας ξεκινήσουμε από την γειτονιά μας.
Λίγα λόγια για την Ομάδα του Κόσμου για την Κλιματική Δράση
Για κάθε Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (Σύνολο 17), σχηματίζεται μία ομάδα- κατά το μέτρο του δυνατού αντιπροσωπευτική- από γεωγραφικής και δημογραφικής πλευράς. Στην Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή, συμμετέχουν 16 άνδρες και 11 γυναίκες, όλων των ηλικιών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα τους η Κρήτη, η Μυτιλήνη, η Πτολεμαΐδα, η Καβάλα, η Κέρκυρα, η Πάτρα, η Λειβαδιά, η Θεσσαλονίκη, η Εύβοια. Έργο της Ομάδας αποτελεί:
– η παρακολούθηση του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης
– η πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα
– η δημιουργία πολιτικών προτάσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Οι εθελοντές οι οποίοι συμμετέχουν στις Ομάδες του Κόσμου, εκφράζονται συλλογικά και μιλούν στην οικουμενική γλώσσα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επιπλέον, μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτουν βάσει του επιστημονικού τους πεδίου, της καθημερινής δραστηριότητάς τους και της επαγγελματική τους κατάρτισης, προτείνουν τρόπους για να γίνει η Ελλάδα μία βιώσιμη χώρα. Δημοσιεύουν άρθρα και απόψεις στην ιστοσελίδα της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, εντάσσονται στην κοινότητα ενεργών πολιτών της και συμμετέχουν στο ταξίδι δικτύωσης στις Βρυξέλλες. Συμμετέχουν τέλος ονομαστικά, στην έκθεση Ελλάδα 2030, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2021.
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσα από την ιστοσελίδα της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ www.kosmos.gr
H πρώτη ομάδα που σχηματίστηκε αφορά στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 13 και την Κλιματική Δράση. Οι συμμετέχοντες στο ταξίδι δικτύωσης στις Βρυξέλλες, παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα (Τρίτη 15/10) ένα εργαστήριο αφιερωμένο στα αποτελέσματα της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή στη Νέα Υόρκη (Σεπτέμβριος 2019), με ομιλητές τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση και την Βιώσιμη Ανάπτυξη (FOGGS), Γιώργο Κωστάκο και τον Διευθυντή της Οργάνωσης Γη, Ντίνο Μαχαίρα. Την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 16/10) επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενημερώθηκαν για την λειτουργία του και τις αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. To πρόγραμμά τους συμπληρώθηκε με το ειδικό εργαστήριο που διοργανώθηκε με θέμα τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 13 και ομιλητές τον Κωστή Σακελλάρη (DG Clima), τη LeidaRijnhout (SDG Watch E-Programme Coordinator – Resource Justice and Sustainability) και τον DavideSabbadin (Climate and CircularEconomy – Policy Officer European EnvironmentalBureau). Οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν την ίδια ημέρα την εκδήλωση της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) με τη συμμετοχή των μελών της, Πέτρου Κόκκαλη, ManonAubry, MickWallace, NikolajVillumsen, με θέμα: «COP 25: challenges for a sustainableclimate», ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών (COP25) τον Δεκέμβριο 2019 στη Χιλή.