Με αφορμή τη 17η Οκτωβρίου, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Κέρκυρας καλεί προς ενημέρωση τους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα, προβλήματα φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους
Με αφορμή την 17η Οκτωβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας», έτσι όπως ανακηρύχθηκε το 1993 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Κέρκυρας καλεί προς ενημέρωση τους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα, προβλήματα φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος). Εκεί ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα επιδόματα που δικαιούται (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Αναπηρικά Επιδόματα, κ.α.) τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας και να λάβει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων. Για την εξειδικευμένη στήριξη της κοινότητας Ρομά λειτουργεί το Παράρτημα Ρομά.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Κέντρων Κοινότητας εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Πολιτείας και του Υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου Εθνικού Μηχανισμού (ΕΜ) των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη (ΕΣΚΕ) εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή στρατηγική «Ευρώπη 2020».
Στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020, αναφορικά με την καταπολέμηση της φτώχειας, έχει τεθεί ως στόχος να μειωθούν κατά 20 εκατομμύρια τα άτομα που βρίσκονται φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εννοείται ο πληθυσμός που στερείται τουλάχιστον 4 από έναν κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών καθώς και νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.
Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών του 2018 ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 31,8% (3.348.500 άτομα) του πληθυσμού της Χώρας παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2017 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (3.701.800 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 34,8% του πληθυσμού).Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει την εξέλιξη του δείκτη την τελευταία δεκαετία.
Ειδικότερα:
Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (35,0%).
Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται ότι το 33,0% είναι Έλληνες και το 56,5% είναι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα .
Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αλλά διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 8,5% .
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα γραφεία του Δήμου μας :
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κέρκυρας
Στ.Δεσύλλα 6, Τηλ.2661045923
Παράρτημα Ρομά
Λιβάδι Ρόπα, Δ.Ε.Παρελίων, Τηλ.2661033100