Tα θέματα που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για το προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.
Αναλυτικά η ΛΑΣΥ αναφέρει:
Θέμα: Ένταξη για συζήτηση στην Ημερήσια Διάταξη «Τα προβλήματα στη σχολική στέγη στο Δήμο»
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και πάλι. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μία εικόνα «κανονικότητας» στα ζητήματα τις εκπαίδευσης η πραγματικότητα είναι ότι χάθηκαν χιλιάδες ώρες μαθημάτων λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Ακόμη και μετά από 2 φάσεις προσλήψεων συμβασιούχων εκπαιδευτικών, παραμένουν τα κενά ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή.
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα στην Κέρκυρα είναι η σχολική στέγη. Σύμφωνα με παλιότερες μελέτες, ο Νομός της Κέρκυρας ήταν στις τελευταίες θέσεις από την άποψη των σχολικών υποδομών. Ιδιαίτερα ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων έχει πολλά προβλήματα σε αυτό τον τομέα καθώς περιλαμβάνει και τον αστικό ιστό με παλιά και ακατάλληλα κτήρια.
Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έβλεπαν και βλέπουν την εκπαίδευση των παιδιών μας με λογική «κόστους – οφέλους». Η χρηματοδότηση που αφορά τις υποδομές έχει μειωθεί σημαντικά, ο ΟΣΚ καταργήθηκε, ο σχεδιασμός για επισκευή και ανέγερση νέων κτηρίων είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Ευθύνες έχουν και οι Δημοτικές Αρχές που συμβιβάστηκαν με αυτή την κατάσταση και επί της ουσίας προσπάθησαν να διαχειριστούν την φτώχια με όσα αποτελέσματα έφερε αυτό.
Η εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη με την εξαίρεση του Δήμου μας από την εφαρμογή της 2χρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως το κράτος νομοθετεί χωρίς να δαπανά όμως ούτε ένα ευρώ για την υλοποίηση.
Τα ζητήματα των σύγχρονων και ασφαλών υποδομών συμβάλουν στην καλύτερη και ολοκληρωμένη μόρφωση των μαθητών, αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αφού αποτελούν το χώρο εργασίας τους, συμβάλουν στην σιγουριά που νιώθουν οι γονείς για το σχολείο που πάει το παιδί τους και δεν τους αναγκάζει κάθε τόσο να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ζητήσει από τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια πολλές φορές ενημέρωση για τα θέματα αυτά που αφορούν δεκάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης, τα εκπαιδευτικά σωματεία των δασκάλων και των καθηγητών έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες συναντήσεις με Δημάρχους και αντιδημάρχους για τα συγκεκριμένα ζητήματα και η αλήθεια είναι ότι οι απαντήσεις πολλές φορές είναι γενικόλογες και οι υποσχέσεις ψεύτικες.
Ζητάμε την άμεση καταγραφή των αναγκών των σχολείων και των απαραίτητών ενεργειών που πρέπει να γίνουν και την αποκατάσταση.
Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών κτηρίων.
Απαιτούμε μαζί με τα εκπαιδευτικά σωματεία την άμεση πρόσληψη όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση εργασίας και που επί της ουσίας κάθε χρόνο αναπληρώνουν τους εαυτούς τους.
Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από δικούς της πόρους και να μην μετακυλήσει το βάρος αυτό στις Σχολικές Επιτροπές που ήδη έχουν υποστεί περικοπές στη χρηματοδότηση.
Υπάρχουν αδιάθετα επισκευαστικά κονδύλια από τη θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Όπως η ίδια είχε παραδεχτεί για 2 χρόνια τουλάχιστον δεν είχε δοθεί καμία χρηματοδότηση για επισκευαστικά έργα. Πρέπει να γίνει γνωστό το ύψος του ποσού και πως αυτά θα διατεθούν.
Σε ποια φάση βρίσκεται η εγκατάσταση των 5 προκάτ αιθουσών για την εφαρμογή της προσχολικής αγωγής; Πρέπει να υπάρξει σχέδιο για να αντικατασταθούν γρήγορα αυτές οι αίθουσες αφού μόνο προσωρινή λύση μπορούν να αποτελούν.
Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται τα προγράμματα του Φιλόδημος; Έχουν κατατεθεί και εγκριθεί τα τεχνικά δελτία; Έχουν γίνει μελέτες; Ποια σχολεία αφορούν και ποιες παρεμβάσεις;
Σε ποια φάση βρίσκεται η ανέγερση του κτηρίου στο οποίο πρόκειται να μεταφερθεί το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας; Πότε προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας του;
Σε ποια φάση βρίσκεται η μετεγκατάσταση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου με ΛΤ της Άνω Κορακιάνας;
Το σχολικό συγκρότημα στο Μαντούκι που στεγάζει 5 σχολεία και πάνω από 1000 μαθητές και εκπαιδευτικούς παρουσιάζει τεράστια προβλήματα τόσο στατικότητας όσο και λειτουργίας. Είναι απαραίτητο να υπάρξει σχέδιο παρέμβασης.
Το Σχολικό Κέντρο Παλιάς πόλης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με πολλές αίθουσες να παραμένουν κλειστές λόγω επικινδυνότητας. Ταυτόχρονα νοικιάζεται κτήριο που στεγάζει τάξεις του σχολείου. Υπάρχει κάποιο σχέδιο παρέμβασης;
Το Γυμνάσιο Φαιάκων στεγάζεται εδώ και δεκαετίες σε ένα παλιό ξενοδοχείο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διευθυντών και των εκπαιδευτικών διαχρονικά οι εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες για σχολείο. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για μετακίνησή του;
Θέμα: «Αίτημα για ενημέρωση για την κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο»
Είναι γνωστό σε όλους το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Πρόβλημα που δεν αντέχει στην απλοϊκή εξήγηση της ανικανότητας των προσώπων αφού έχουν περάσει από θέσεις εξουσίες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχα διάφορες Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές.
Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν αρχίζει και τελειώνει από την παρουσία των σωρών των σκουπιδιών στους δρόμους. Έχει να κάνει με τη συνολική διαχείρισή του, με τη χωροθέτηση, με τη μόλυνση του περιβάλλοντος άρα και της υγείας μας. Για μας βασικός λόγος αυτής της καθυστέρησης είναι η αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων ως ένα πολύ κερδοφόρο επιχειρηματικό πεδίο και την προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα της προώθησης της ιδιωτικοποίησης όλων των τομέων.
Με βάση την πρόσφατη απόφαση της οικονομικής επιτροπής δίνονται άλλες 500 χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε 4 Δ.Ε. του Δήμου.
Ουσιαστικά μεθοδεύτηκε το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ομοβροντία δηλώσεων από τη νέα Κυβέρνηση που υπόσχονται λύση στο πρόβλημα, πλήρως εναρμονισμένη στην παραπάνω λογική. Δηλαδή πως πιο αποφασιστικά θα προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών εις βάρος των λαϊκών οικογενειών.
Η κυβέρνηση δια του κ. Χατζηδάκη δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του ΕΣΔΝΑ κατά συνέπεια και του ΠΕΣΔΑ. Αυτό θα συμπαρασύρει και τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων. Δηλώνει επίσης ότι τα ΣΔΙΤ είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος και ότι τίποτα δεν είναι τζάμπα.
Σε δηλώσεις της σε τοπικό κανάλι για το συγκεκριμένο θέμα η κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποιεί και ότι αναζητείται κοινός βηματισμός ο οποίος όταν βρεθεί θα ανακοινωθεί στον Κερκυραϊκό λαό. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι τον Οκτώβριο θα δημοπρατηθεί το εργοστάσιο.
Ο ΣΥΔΙΣΑ έχει ήδη ανακοινώσει και υλοποιεί ένα δικό του σχέδιο και δράσεις στο Τεμπλόνι.
Θεωρούμε ότι ο κερκυραϊκός λαός πρέπει να είναι ο πρώτος που πρέπει να γνωρίζει τα όποια σχέδια εκκολάπτονται, έχει ήδη πληρώσει και τα μεγάλα λόγια και τα τετελεσμένα.
Πριν από οποιαδήποτε απόφαση η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να φέρει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα σε ειδική συνεδρίαση παρουσία όλων των φορέων. Οφείλει να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το τι συζητιέται σε όλες αυτές τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται με τα κυβερνητικά στελέχη. Βρισκόμαστε στο τέλος της τουριστικής περιόδου, ο όγκος των απορριμμάτων μειώνεται. Ταυτόχρονα τρέχουν εργολαβίες από την προηγούμενη ακόμα δημοτική αρχή. Η χρονική στιγμή αυτή μας δίνει τη δυνατότητα χωρίς την πίεση των απορριμμάτων στους δρόμους να κάνουμε μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική συζήτηση.
Ζητάμε σαφή και συγκεκριμένη ενημέρωση:
1.Πως διαμορφώνεται η οργανωτική δομή της υπηρεσίας καθαριότητας λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες προσλήψεις της 3Κ; Υπάρχουν και άλλες ανάγκες σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Δήμου;
2.Σε τι κατάσταση είναι ο στόλος των απορριμματοφόρων και των άλλων μηχανημάτων που εμπλέκονται; Ποια μέτρα παίρνονται για την επισκευή ή την αγορά νέων;
3.Πώς, με ποιο χρονοδιάγραμμα με ποιους πόρους θα προχωρήσει η διαλογή στην πηγή; Πως σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή να πετύχει τους στόχους στους οποίους αναφέρονται συνήθως (50% στο τέλος της θητείας);
4. Πώς θα γίνει η χωριστή διαλογή των οργανικών αποβλήτων;
5. Συγκεκριμένη περιγραφή του εργοστασίου που προτείνεται, δυναμικότητα, κόστος, τι θα βγάζει ως υπόλειμμα και ποια θα είναι η διαχείρισή του; Πως θα αντιμετωπίζεται η διαφορά παραγωγής απορριμμάτων από την τουριστική περίοδο στη μη τουριστική;
6. Σε ποια περιοχή σχεδιάζεται να γίνει το εργοστάσιο; Ποια είναι η ιδιοκτησιακή κατάσταση του οικοπέδου;
7. Τι θα γίνει στο ενδιάμεσο στάδιο;
8.Ποια είναι η εικόνα της συμμετοχής των ιδιωτών σε όλα τα στάδια διαχείρισης των απορριμμάτων (συλλογή, μεταφορά, ανακύκλωση);
9.Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να μην εμπορευματοποιηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων, να μην μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και φόρους;