Επιφυλάξεις εκφράζει η Περιφερειάρχης για το θέμα καταμερισμού των προσφύγων λόγω των ιδιαιτεροτήτων των Ιονίων και ζητά διευκρινίσεις, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Η δήλωση Κράτσα
“Τρεις αρχές είναι σίγουρα αδιαπραγμάτευτες : η ασφάλεια των συνόρων μας, η αλληλεγγύη προς τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από το προσφυγικό και ο ανθρωπισμός προς τους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι συζητήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τους εκπροσώπους των Υπουργείων Ενικής Αμύνης και Εσωτερικών για το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων αναλογικά με το πληθυσμιακό μέγεθός τους που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, όπως την αύξηση των αφίξεων που παρατηρείται.
Η πολιτική απάντηση σε αυτή την κρίση έχει πολλές παραμέτρους. Εξαρτάται από μία αποτελεσματική Συμφωνία με την Τουρκία, από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον καταμερισμό των προσφύγων και την υποστήριξη μας στην επαναπροώθηση τους , όπως επίσης και από την πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό για το χρονικό διάστημα και τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων.
Περιμένουμε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να τοποθετηθούμε ως τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση όμως εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας, τονίζοντας ότι οι προτάσεις καταμερισμού και επιλογής των τόπων υποδοχής προσφύγων πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της κάθε περιοχής.
Οι κοινωνίες των Ιονίων νησιών είναι μικρές και δύσκολα μπορούν να γίνουν “χωνευτήρι”, ενώ η οικονομία μας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, και όχι από την ανειδίκευτη εργασία που μπορούν να προσφέρουν άμεσα οι πρόσφυγες και είναι χρήσιμη για άλλες περιοχές. Τόνισα ότι τα νησιά μας ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη κρίση της αποτυχίας διαχείρισης των απορριμμάτων και σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από επιπτώσεις της κατάρρευσης και της Thomas Cook. Υπενθύμισα επίσης ότι ακριτικά νησιά που απαιτούν και αυτά ιδιαίτερη μέριμνα για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους είναι και τα Διαπόντια νησιά της Κέρκυρας”.