Ψηφίστηκε η κατανομή των εργαζομένων στους νέους δήμους της Κέρκυρας με πολλούς… αστερίσκους. Διαφωνίες περιφερειακών δήμων για τα ποσοστά, αναμένεται μπαράζ ενστάσεων από εργαζομένους και ΟΤΑ!
Τέσσερις ώρες διήρκησε η χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κέρκυρας με σκοπό την έγκριση δημιουργίας μεταβατικών οργανισμών στους νέους δήμους του νησιού και κυρίως την κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού του ενιαίου δήμου.
Το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν πλην των δημοτικών συμβούλων του ενιαίου δήμου, οι νέοι δήμαρχοι βορρά και νότου, Γ. Μαχειμάρης και Κ. Λέσσης, ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ ν. Κέρκυρας Δ. Κορφιάτης αλλά και πλήθος εργαζομένων στον (ενιαίο, σήμερα) δήμο.
Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν εξαρχής έντονο, με πολλές παρεμβάσεις σε έντονο ύφος μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Ο δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος υποστήριξε πως τα θέματα πρέπει να εγκριθούν καθώς, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά (καταληκτική ημερομηνία η 9η Ιουλίου για να σταλούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση).
Ναι με αστερίσκους
Ενστάσεις στο θέμα του οργανισμού στον κεντρικό δήμο υπήρξαν, μεταξύ άλλων, από την παράταξη Τρεπεκλή αλλά και από τη Λαϊκή Συσπείρωση, όμως, μετά την παρέμβαση Κορφιάτη (που είπε, όμως, ότι σε πολλά σημεία δεν συμφωνούσε ούτε αυτός) ψήφισαν υπέρ με πολλούς αστερίσκους. Στο θέμα του οργανισμού στην κεντρική Κέρκυρα καταγράφηκαν 27 ναι, 1 παρών (Καρύδης) και ένα όχι (Γκούσης).
Όσον αφορά τους οργανισμούς στους δήμους βορρά και νότου, εκεί είχαμε 25 ναι, 1 παρών (Καρύδης) και τρία όχι (Γκούσης, Τρεπεκλής, Μουζακίτης).
Χαμός στην… κατανομή
Αμέσως μετά, ακολούθησε το θέμα της κατανομής των εργαζομένων, που ήταν και η ουσία της συνεδρίασης, κάτι που είχε διαφανεί από νωρίς, από τις έντονες παρεμβάσεις των δύο δημάρχων βορρά και νότου.
Αιτία, το γεγονός ότι το σχέδιο-πρόταση του ενιαίου δήμου ήταν να μην υπάρξει κατανομή του προσωπικού βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό του ενιαίου δήμου αποτελείται από 533 άτομα κι ενώ θεωρητικά χρειάζονται, όπως τονίστηκε, περίπου 1000… Στην πρόταση, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας θα έχει στη διάθεσή του το 79% του προσωπικού, ο βορράς να έχει το 12% και ο νότος το 9%. Αν ίσχυαν τα πληθυσμιακά κριτήρια, τότε, η αντιστοιχία προσωπικού θα ήταν 69%, 16% και 15%.
Διαφωνούν Μαχειμάρης, Λέσσης
Και μπορεί η τελική πρόταση που τέθηκε προς ψηφοφορία να ήταν με αυτή της παράταξης Νικολούζου με την υποσημείωση-παρατήρηση περί της αγωνίας που υπάρχει για την ενίσχυση του προσωπικού στους νέους δήμους βορρά και νότου, όμως, σύμφωνα με τα όσα διαφάνηκαν και ακούστηκαν στην αίθουσα του Μον Ρεπό οι ενστάσεις από τους Μαχειμάρη-Λέσση για να αποκτήσουν επιπλέον υπαλλήλους θεωρούνται δεδομένες, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν, αν χρειαστεί από τους υπαλλήλους.
Απομένει, πλέον, να δούμε τι θα συμβεί αν και όταν κατατεθούν οι ενστάσεις των δυο δημάρχων Βορρά και Νότου και αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπει στη λογική να μοιράσει το προσωπικό βάσει των θέσεων που θα ζητήσουν οι Μαχειμάρης-Λέσσης ή αν θα κινηθεί “οριζοντίως”, στο σύνολο του προσωπικού του δήμου. Κοντός ψαλμός…