Κείμενο του Αντιδημάρχου και επικεφαλής της Κερκυραϊκής Συμμαχίας, Γιώργου Καρύδη για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το κείμενο
Πρώιμοι και όψιμοι υποψήφιοι δήμαρχοι πραγματοποίησαν ο ένας μετά τον άλλο προεκλογικού χαρακτήρα επισκέψεις στα Γιάννενα, προκειμένου να δείξουν εκπρόθεσμο ενδιαφέρον για το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί μας.
Κοινή συνισταμένη όλων είναι η προσπάθεια για μια ακόμη φορά να μη δυσαρεστήσουν κανένα για να ‘’τσιμπήσουν’’ ψηφουλάκια από παντού. Έτσι εξέδωσαν ανακοινώσεις που κάνουν λόγο για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας. Πέραν όμως της απόκρυψης από τον κερκυραϊκό λαό των νομικών και πραγματικών κωλυμάτων της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αποσιωπούν ακόμη δύο εξίσου σημαντικές παραμέτρους. Το κόστος μεταφοράς και το χώρο ταφής του υπολείμματος που θα παραχθεί. Στην υποθετική περίπτωση που θα γινόταν νομικά εφικτή η μεταφορά, το ετήσιο κόστος της ανέρχεται με πρόχειρους υπολογισμούς σε 14.000.000 ευρώ.
Ειδικότερα για την πλήρη ενημέρωση των κερκυραίων συμπολιτών μας οφείλουμε ν΄ αναφέρουμε ότι με βάση την ετήσια παραγωγή των σύμμεικτων χρειαζόμαστε μια μεταφορά ημερησίως και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δύο την ημέρα. Δηλαδή 420 μεταφορές το χρόνο. Με βάση περυσινή προσφορά εταιρίας μεταφοράς απορριμμάτων η κάθε μεταφορά από το Τεμπλόνι στα Γιάννενα κοστίζει 18.200 ευρώ πλέον 24% ΦΠΑ δηλαδή 22.568 ευρώ η μεταφορά. Επομένως 420 μεταφορές Χ22.568 ευρώ = 9.478.560 ευρώ κόστος ετησίως. Επιπλέον ο Δήμος Κέρκυρας θα πρέπει να καταβάλει 40 ευρώ τον τόνο στο εργοστάσιο για την επεξεργασία των 67.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων που θα πηγαίνουν εκεί για επεξεργασία. Δηλαδή 2.680.000 ευρώ. Πέραν αυτού θα πρέπει να απομακρυνθούν τα υπολείμματα των σύμμεικτων από τα Γιάννινα και να επανέλθουν στην Κέρκυρα για ταφή σε ΧΥΤΥ. Δεδομένου ότι το υπόλειμμα υπολογίζεται σε 20% περίπου του αρχικού ανεπεξέργαστου βάρους των 67.000 τόνων, απαιτείται η μεταφορά 13.400 τόνων υπολείμματος. Για να μεταφερθεί προς ταφή χρειάζονται 84 δρομολόγια ( κάθε δρομολόγιο μεταφέρονται 160 τόνοι). Επομένως στο κόστος προστίθενται περί τα 2.000.000 ( 84Χ 22.568) ευρώ.
Συνολικό κατά συνέπεια επιπλέον ετήσιο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας 14.000.000 ευρώ. Ένα ποσό δηλαδή που καλούνται να επιβαρυνθούν οι κερκυραίοι δημότες. Τούτο φυσικά οι υποψήφιοι που πήγαν στα Γιάννινα το αποσιωπούν.
Η παραπλάνηση όμως του κερκυραϊκού λαού δεν σταματά εδώ. Οι κ. κ. που εμφανίζονται σε φωτογραφίες με τα γιλέκα και τα κράνη του εργοστασίου των Ιωαννίνων, παραλείπουν εσκεμμένα να πουν το χώρο ταφής των υπολειμμάτων των σκουπιδιών μας. Προφανώς μέχρι την κατασκευή νέου ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα το υπόλειμμα από τα Γιάννινα εννοούν ότι θα το θάβουν στα Μεσοράχια Λευκίμμης, αλλά δεν το λένε. Κι αυτό γιατί αποβλέπουν για μια ακόμη φορά να τσιμπήσουν ψήφους κι από κει.
Το αποκορύφωμα όμως της παραπληροφόρησης του κερκυραϊκού λαού είναι ο γνωστός μύθος που κυκλοφορεί στην Κέρκυρα περί ΣΔΙΤ! Επιχειρείται η εκμετάλλευση της έλλειψης ενημέρωσης των συνδημοτών και η δικαιολογημένη ανησυχία τους για τη καθυστέρηση της δρομολόγησης της οριστικής επίλυσης του ζητήματος για να πουληθούν ‘’φύκια για μεταξωτές κορδέλες’’. Έτσι κάποιοι αποβλέπουν να επιτρέψουμε στη προ του 2015 κατάσταση της αδιαφάνειας, της παρακμής και της οπισθοδρόμησης. Γι αυτό σήμερα παρουσιάζεται εσκεμμένα η απατηλή εικόνα πως θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα με ΣΔΙΤ ( Σύμβαση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) λόγω ενεργειών που είχαν δήθεν προχωρήσει το 2013-14.
Η αλήθεια είναι ότι η εν λόγω διαδικασία ήταν ακόμη στα σπάργανα. Οι μόνες ενέργειες που είχαν γίνει τότε ήταν η υποβολή αιτήματος στο ΥΠΕΧΩΔΕ, που κατ΄ αρχήν έγινε δεκτή, όπως όλες, η Προκήρυξη της Εκδήλωσης ενδιαφέροντος ιδιωτών για το έργο και η με αριθμό 17-8/12-06- 2014 ( δηλαδή μετά τις δημοτικές εκλογές) Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου με την οποία έγιναν δεκτές για τον ανταγωνιστικό διάλογο οι 5 από τις 6 υποψήφιες εταιρίες. Παράλληλα είχε ανατεθεί η εκπόνηση μιας προμελέτης που ο ανάδοχος δεν την παρέδιδε, γιατί δεν πληρωνόταν. Πέραν αυτού ουδέν.
Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για την δρομολόγηση υλοποίησης του έργου που θα κόστιζε 44.516.000 ευρώ, ήταν ανύπαρκτες. Ούτε η χρηματοδότηση του Δήμου για τη συμμετοχή του στο ΣΔΙΤ( 40-60%) είχε εξασφαλιστεί, ούτε ο χώρος στο Τεμπλόνι ήταν επαρκής για την κατασκευή του εργοστασίου και του νέου ΧΥΤΥ! Κατά τα λοιπά και με τους γνωστούς περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, κάποιοι έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι σήμερα η Κέρκυρα θα είχε εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων!
Στο σημείο αυτό οφείλουμε για μια ακόμη φορά να καλέσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να δώσουν αναλυτικά στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της υπόθεσης ΣΔΙΤ για να μάθει ο κερκυραϊκός λαός όλη την αλήθεια και να μην κινδυνεύει να γίνει θύμα κακόπιστης παραπληροφόρησης για εκλογικίστικους λόγους.
Εμείς καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τα μέσα που διαθέτουμε, θα προσπαθήσουμε ο κερκυραϊκός λαός πριν φτάσει στην κάλπη των δημοτικών εκλογών του Μάη να γνωρίζει όσα περισσότερα γίνεται προκειμένου να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Ο επικεφαλής της Κίνησης
Γιώργος Καρύδης
Αντιδήμαρχος Μ. Κέρκυρας
Ευχαριστούμε πολύ για την ανάλυση. Χαιρετίζουμε τη χρήση αριθμών, πεποίθηση μας οτι θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στη καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. θα μπορούσα να υποβάλλω μερικά ερωτήματα? Το πρώτο ερωτημα μου είναι τοεξής : Ολη η ανάλυση έχει βασιστεί στην υπόθεση οτι πρέπει να μεταφερθούν 67 χιλ τόννοι σύμμεικτων. Σωστά? Το πρώτο μου λοιπόν ερώτημα είναι τι προβλέπεται στοπρόγραμμα σας σχετικά με την εφαρμογή της διαλογής στη πηγή? Η υπόθεση μεταφοράς 67χιλ τόννων προϋποθέτει μηδενικά ποσοστά ανακύκλωσης. Λογικός συνειρμός. Αρα εκ των προτέρων στο προγραμμα σας δεν προβλέπεται η παραμικρή επιτυχία και΄άρα μηδενικά ποσοστά ανακύκλωσης τουλάχιστον για το 2019. Σωστά? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Στη διάθεση σας για την επόμενη ερώτηση. Εχω μερικά ακόμη ερωτήματα σχετικά με τους υπολογισμούς.
Με εκτίμηση
Βώρος Θεόδωρος
Μα ειναι δυνατον ενας αντιδημαρχος να ”καλει” τις υφισταμενες υπηρεσιες να δωσουν πληροφοριες???
Οταν γινει δημρχος δηλαδη τι θα αλαξει?