Κείμενο της Εκκίνησης με αφορμή τις αλλαγές στον Κλεισθένη.
Το κείμενο
Οι αλλαγές στον Κλεισθένη, που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο όνομα της κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών, κινούνται σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση, καθώς πριμοδοτούν μόνο τις παρατάξεις των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοικήση έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ας δούμε λοιπόν σε τι συνίστανται οι αλλαγές αυτές στην πράξη:
Δικαίωμα συμμαχιών με θεσμικό τρόπο έχει μόνο η παράταξη του Δημάρχου. Μάλιστα, μετά από συνολική προγραμματική συμφωνία, όπου αυτή η σύμπραξη κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ για την αντιπολίτευση δεν προβλέπεται η δυνατότητα συμμαχιών. Αυτό οδηγεί στην δημιουργία σκληρών πλειοψηφιών επί όλων των θεμάτων από την πλειοψηφία που θα δημιουργηθεί, και δεν προϋποθέτει την συναίνεση των παρατάξεων ανά θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς, η συγκεκριμένη τροποποίηση προωθεί τις υπόγειες συναλλαγές μεταξύ παρατάξεων, καθώς για να υλοποιήσει συμμαχία μία μικρή παράταξη και να δεσμευτεί προγραμματικά από τον Δήμαρχο, παίρνει ως αντίδωρο Αντιδημαρχίες και θέσεις ευθύνης (χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύμπραξη Υδραίου-Νεράντζη, καθώς ο τελευταίος παίρνει μία αντιδημαρχία και τη διαχείριση του Βίδο).
Στο κρίσιμο ζήτημα του προϋπολογισμού του Δήμου, δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να καταθέσει δική της εναλλακτική πρόταση, αφού οι υπηρεσίες δώσουν όσα στοιχεία τους ζητηθούν από τις παρατάξεις. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό, καθώς καμία παράταξη από μόνη της δεν θα είναι σε θέση να συντάξει προϋπολογισμό χωρίς να έχει από πίσω της την οικονομική υπηρεσία, με αποτέλεσμα, ακόμα κι αν διαφωνεί το Δημοτικό Συμβούλιο με τον προϋπολογισμό της πλειοψηφούσας παράταξης, αυτός να περνάει, καθώς υποχρεωτικά εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, ανάλογα ποιος θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Το σημείο όμως στο οποίο έχουμε ανατροπή της λαϊκής βούλησης, είναι το ζήτημα των επιτροπών. Οι επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) από γνωμοδοτικές που ήταν, πλέον αποκτούν αποφασιστικό χαρακτήρα για μία ποικιλία θεμάτων, που έως τώρα υπάγονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις νέες αρμοδιότητες των επιτροπών αυτών είναι η δυνατότητα διαγραφής προστίμων, ακόμα και η έγκριση έργων συγκεκριμένου προϋπολογισμού, χωρίς αυτά να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτές τις δύο επιτροπές η νομοθετική παρέμβαση Θεοδωρικάκου έδωσε αυτοδυναμία στις δημαρχιακές παρατάξεις, καταστρατηγώντας πλήρως τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας οι δύο επιτροπές είναι 11μελείς και σε αυτές δεν θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 5 παρατάξεις (ΕΚΚΙΝΗΣΗ, ΛΑΣΥ, 180, ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ), δημιουργώντας μία πλήρως προβληματική κατάσταση, καθώς οι παρατάξεις μετατρέπονται σε δύο ταχυτήτων, σε αυτές που θα είναι μέλη των εν λόγω υπερεπιτροπών και τουλάχιστον θα γνωρίζουν και σε αυτές που δεν θα είναι μέλη, οπότε δεν θα μπορούν να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο.
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν ένα μόνο μέρος των προθέσεων της νέας κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση. Και φυσικά, οι αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις δεν εισάγονται ούτε για ιδεολογικούς λόγους, ούτε για το καλό των πολιτών. Εισάγονται για να εξασφαλίσουν την δυνατότητα ομαλής επιβολής αντιδραστικών, νεοφιλελεύθερων μέτρων, με μοχλό την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ως ΕΚΚΙΝΗΣΗ-Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την υποβάθμιση της παράταξης μας σε κομπάρσο του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκπρόσωποι μας θα παρακολουθούν το σύνολο των επιτροπών, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας τα καθήκοντα μας, πάντα πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και αρχές.