Δύο επερωτήσεις της ενόψει του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου έδωσε στη δημοσιότητα η Λαϊκή Συσπείρωση, οι οποίες αφορούν ζητήματα της Λευκάδας.
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 1
Έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με την κατάρτιση του κτηματολογίου στη Λευκάδα, ιδιαίτερα στα χωριά Τσουκαλάδες και Σφακιώτες.
Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και έχουν καταλήξει στα παρακάτω αιτήματα:
«Να σταματήσει πια ο μακροχρόνιος εμπαιγμός από όλες τις κυβερνήσεις που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας και από το Ελληνικό κτηματολόγιο.
-Να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η διαδικασία των πραγματικών μετρήσεων των ιδιοκτησιών στο έδαφος και όχι στα χαρτιά, όπως συμφωνήθηκε ότι θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων κι ακόμη δεν άρχισε. Δε μπορεί να μας εμπαίζει η κυβέρνηση λέγοντας ότι συνεχίζεται η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των ιδιοκτησιών στους Τσουκαλάδες και στους Σφακιώτες που υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα να μην έχει ξεκινήσει τίποτε.
–Η επανακαταμέτρηση να αφορά το σύνολο των ιδιοκτησιών χωρίς να αφήνει καμιά περιοχή ή ιδιοκτησία των χωριών (αλλά και όπου εφαρμόστηκαν οι πιλοτικές μετρήσεις) εκτός επανακαταμέτρησης, όπως συμφωνήθηκε. Η φράση που ειπώθηκε από την υπεύθυνη κυρία Κλωνάρη (στη συνάντηση που είχαμε στο αρμόδιο υπουργείο) ήταν ΕΚΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΟΛΑ (στους Τσουκαλάδες).
-Τη δημιουργία κτηματολογίου που θα λύνει οριστικά τα όποια ιδιοκτησιακά προβλήματα και ΔΕ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ».
Ερωτάσθε αν υιοθετείται τα παραπάνω αιτήματα και αν προτίθεστε να κάνετε παρέμβαση στο Υπουργείο και στο Κτηματολόγιο ΑΕ;
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 2
Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Στο σχολείο Βασιλικής, Γυμνάσιο και Λύκειο, εδώ και 4,5 περίπου χρόνια από τον σεισμό του 2015 δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης. Οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέϊνερς και στο χώρο της βιβλιοθήκης, ενώ τους χειμερινούς μήνες ήρθαν αντιμέτωποι με πλημμύρες λόγω της “προσωρινής” υποτίθεται στέγασής τους, η οποία όπως φαίνεται είναι ακατάλληλη.
Τόσο ο Σύλλογος γονέων, όσο και οι μαθητές με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις έχουν αναδείξει όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι αποτελεί εμπαιγμό προς τους γονείς και τους μαθητές οι απαντήσεις της Περιφέρειας και του Δήμου όλο αυτό το διάστημα που μετέθεταν την λύση του στεγαστικού προβλήματος από χρόνο σε χρόνο και τις δικαιολογίες περί γραφειοκρατικών ζητημάτων.
Πρόκειται για τον 3ο Ιούνιο που η Περιφέρεια ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες από τον Ιούνιο, επειδή θα πρέπει να είναι κλειστά τα σχολεία και να μην ενοχλούνται οι μαθητές.
Ζητάμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να πραγματοποιηθούν φέτος οι εργασίες αποκατάστασης του σχολείου. Να δεσμευτεί η Περιφέρεια για την επίλυση των όποιων ζητημάτων υπάρχουν και να ξεκινήσουν οι εργασίες τον Ιούνη. Να μην ξαναμεταφερθεί το πρόβλημα σε επόμενο χρόνο.
Επερώτηση
Β. ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Το 4ο Δημοτικό σχολείο Λευκάδας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 24 Σεπτέμβρη, δυο εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με απόφαση του Δήμου Λευκάδας, προκειμένου να ολοκληρωθούν εργασίες σε σχέση με τη στατικότητα του σχολείου, ενώ η λειτουργία του θα συνεχιστεί με παράλληλη διεξαγωγή οικοδομικών εργασιών.
Βεβαίως, ο έλεγχος, η συντήρηση, η επισκευή που μπορεί να απαιτείται για λόγους βελτίωσης της στατικότητας στα σχολικά κτίρια πρέπει να γίνεται και αποτελούν απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού.
Θεωρούμε, όμως απαράδεκτο το γεγονός του ανοίγματος του σχολείου μια εβδομάδα αργότερα και κυρίως, τη λειτουργία του μέχρι το τέλος του χρόνου με απαράδεκτους όρους για τη διδασκαλία των μαθητών και το έργο των δασκάλων. Τρεις μήνες «μάθημα με κομπρεσέρ» και μάλιστα με σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών για να ανοίξει απλά το σχολείο, δεν αποτελούν σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος από την δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν και καθυστέρησαν την ολοκλήρωση των εργασιών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να ανοίξει το σχολείο έγκαιρα έπρεπε να προβλεφθούν.
Αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι εργασίες στο σχολείο, αφού το είχαν μετατρέψει σε εργοτάξιο, ενώ δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή επαφής των μαθητών με τους άμεσους χώρους που γινόντουσαν οι εργασίες. Ακόμα και τώρα που σταματήσανε οι εργασίες δεν έχουν βάλει διαχωριστικά , δηλαδή υπάρχουν “τρύπες” – ανοίγματα στο σχολείο και οι μαθητές έρχονται σε επαφή π.χ. με σκόνη. Απ ότι γνωρίζουμε οι εργασίες θα συνεχιστούν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για εμάς όλο το θέμα αποτελεί πρόβλημα που ξεκινάει από την μη ιεράρχιση στον προσανατολισμό που έχει η κεντρική κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική διοίκηση να ασχοληθούν, πραγματικά, με τα σχολεία για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία, στην ώρα τους, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περίπτωση. Θεωρούμε απαράδεκτο το νομοθετικό πλαίσιο που στηρίζετε και αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο που μέσω της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και των ΣΔΙΤ έφτασε να αγγίζει και τον ευαίσθητο τομέα των σχολικών κτιρίων. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να απλοποιηθεί και να λυθεί με έναν ενιαίο κρατικό κατασκευαστικό φορέα όπου όλες οι εργασίες στα σχολικά κτίρια (κατασκευή, επισκευές κλπ) θα υπάγονται σε αυτόν.
Ζητάμε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για το κατάλληλο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον των μαθητών και του διαδακτικού προσωπικού του 4ου Δημοτικού. Υπάρχουν ευθύνες για την μη έγκαιρη έναρξη των εργασιών, αλλά δεν γίνεται και τώρα που σταματήσανε οι εργασίες να μην εξασφαλίζονται τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.