Πολλά τα ερωτηματικά λίγες οι απαντήσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων λέει με κείμενό της η παράταξη της Εκκίνησης.
Αναλυτικά, το κείμενο της αναφέρει τα εξής:
Μετά πολλών πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τίποτα το καινούριο δεν ακούσαμε. Στην ουσία ήρθε να επικυρώσει τη νέα σχεδιαζόμενη καταστροφή.
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει κάποιο σχεδιασμό για μια ολόπλευρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά απερχόμενη, μαζί με την περιφέρεια, φροντίζει να μεταβιβάσει τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί στην επόμενη δημοτική αρχή.
Έτσι λοιπόν, μόνο αοριστολογίες ακούστηκαν, όσον αφορά την ουσία του ζητήματος, που είναι δηλαδή, το πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων, διαχωρίζοντάς τα και αξιοποιώντας όσο περισσότερα από αυτά είναι δυνατόν.
Η δημοτική αρχή, συνεχίζει τον ήδη αποτυχημένο σχεδιασμό της λειτουργίας του δεματοποιητή, μόνο που αυτή τη φορά, οι δεματοποιητές θα είναι δύο.
• Κανένας απολογισμός δεν έγινε για την πλήρη αποτυχία της λειτουργίας του όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε κάποια αυτοκριτική όσον αφορά το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα ήταν χαλασμένος, ούτε γιατί δεν παρήγαγε ούτε ένα κυβικό μέτρο κομπόστ, παρά τις δεσμεύσεις που είχε ο εργολάβος από τη σύμβαση.
• Τίποτα δεν ακούστηκε, για το πού θα πάνε τα δέματα, μετά την εναπόθεσή τους στο νέο οικόπεδο, των 52 στρεμμάτων (αλήθεια ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες αυτού του οικοπέδου;) αφού αυτός χαρακτηρίζεται ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης.
• Τίποτα δεν ακούστηκε για το πώς θα διαρθρωθεί η υπηρεσία φέτος και με τι προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο της συλλογής των απορριμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι πάλι σκουπίδια στους δρόμους θα δούμε, και αυτή τη σεζόν, και τεράστια ποσά σε εργολάβους θα δοθούν για την αποκομιδή τους.
Το κλίμα από την άλλη ήταν πανηγυρικό, για την παράνομη αδειοδότηση που έδωσε η περιφέρεια τόσο στο οικόπεδο των αδελφάτων, όσο και για τη Λευκίμμη. Μια αδειοδότηση όμως, που στην πραγματικότητα στέκεται εμπόδιο στην μόνη πραγματική λύση για το μεσοδιάστημα μέχρι την κατασκευή νέου ΧΥΤΥ που είναι η μεταφορά των σκουπιδιών, παράλληλα με τη διαλογή στην πηγή και τη μείωση του όγκου τους.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε, τις εξαγγελίες, για κατασκευή εργοστασίου στο Τεμπλόνι. Αλήθεια υπάρχει κάποια μελέτη που να υπέδειξε το χώρο αυτό ως κατάλληλο για την κατασκευή του εργοστασίου; Μήπως το εργοστάσιο χρησιμοποιείται για υπάρχει αργότερα η δικαιολογία ότι ο νέος ΧΥΤΥ πρέπει να βρίσκεται δίπλα σε αυτό; Γιατί χρειάζονται 52 στρέμματα για προσωρινή εναπόθεση δεμάτων; Μήπως τελικά το οικόπεδο αυτό προορίζεται για άλλη χρήση και απλά οι αρμόδιοι δεν το αποκαλύπτουν;
Πολλά τα ερωτηματικά, πολλά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και λίγες οι απαντήσεις. Το μόνο που με βεβαιότητα μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι το μέλλον για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα θα είναι δυσοίωνο.
Τέλος απ’ ότι φαίνεται προχωράει και το καταστρεπτικό σενάριο της αποκατάστασης των κυττάρων με ενοποίησή τους, να τοποθετηθούν δηλαδή επιπλέον σκουπίδια στον ενδιάμεσο χώρο από τα δύο κύτταρα, όπου καμία υποδομή για την συγκράτηση και απομάκρυνση των στραγγιδίων δεν υπάρχει, αποτελειώνοντας με τον τρόπο αυτό την οικολογική καταστροφή και τη μόλυνση στην περιοχή.
Η Εκκίνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων και καλούμε τους πολίτες να αγωνιστούμε μαζί μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για την υλοποίησή της.