Επιχειρώντας μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, μπορεί να δει κανείς να διαμορφώνεται ένα πολύ ενδιαφέρον, ρευστό και ανοικτό σε όλα τα ενδεχόμενα σκηνικό εν όψει του δευτέρου γύρου την επόμενη Κυριακή.
Ο Θ. Γαλιατσάτος είχε οριακές απώλειες στην Κέρκυρα, ωστόσο σε όλη την περιφέρεια αύξησε το ποσοστό του σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2014 και, μάλιστα, φέτος σε ένα σαφώς πιο δυσμενές πολιτικό περιβάλλον σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Η Ρόδη Κράτσα θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη αφού, απέναντι σε έναν ισχυρό εσωκομματικό “αντάρτη” κατόρθωσε και πήρε την πρώτη θέση, όμως έχει μπροστά της να καλύψει 20 μονάδες με αμφίβολες δεξαμενές ψήφου ιδιαίτερα διευρυμένες σε σχέση με αυτές της άντλησης των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου.
Η σύγκριση με το 2014
Στις εκλογές του 2014, οι δυνάμεις από το χώρο της κεντροαριστεράς έως την αριστερά (Γαλιατσάτος, Γκερέκου -τότε με το ΠΑΣΟΚ-, Καλούδης, Σαλβάνος, Γουλής και Γαϊτανίδου) είχαν κατορθώσει και πήραν ποσοστό που έφτανε το 63.36%. Χθες, το ποσοστό αυτό (Γαλιατσάτος, Αλεξάκης, Μπαλού, Σαμοΐλης, Κορωνάκη) περιορίστηκε στο 48,36%, υποχωρώντας κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες!
Ο Σπύρος Σπύρου δείχνει να επικρατεί στην Κέρκυρα, με τα δύο δεξιά ψηφοδέλτια να κατορθώνουν για πρώτη φορά σε περιφερειακές ή νομαρχιακές εκλογές να ξεπερνούν το 52%, τουλάχιστον με την έως τα ξημερώματα ενσωμάτωση, όμως, στο υπόλοιπο Ιόνιο ο κ. Σπύρου είχε πολύ χαμηλά ποσοστά μένοντας εκτός νυμφώνος…
Μάλιστα, τα δύο δεξιά ψηφοδέλτια (Κράτσα, Σπύρου) αγγίζουν το 50%ενώ η Χρυσή Αυγή, αν και κατέβασε το “βαρύ της χαρτί”, το βουλευτή Αϊβατίδη, όχι μόνο δεν διατήρησε τα ποσοστά του 2014 αλλά έπεσε από το 5,15% στο 3,8%.
Και όμως! Ο Γαλιατσάτος αύξησε το ποσοστό του
Η επίδοση του Θεόδωρου Γαλιατσάτου, μόνο ως αποτυχία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το 2014, ο νυν περιφερειάρχης είχε πάρει στον πρώτο γύρο ποσοστό 20,55% σε όλο το Ιόνιο και 17,47 στην Κέρκυρα. Χθες, ο κ. Γαλιατσάτος κατόρθωσε όχι μόνο να διατηρήσει δυνάμεις σε σχέση με τον πρώτο γύρο και σε μία πολιτική συγκρυρία εντελώς διαφορετική με πέντε χρόνια πριν, αλλά ακόμα και να αυξήσει το ποσοστό του. Κατόρθωσε και απέσπασε ποσοστό γύρω στο 22,5% (ενσωμάτωση εκλογικών τμημάτων στο 57%) σε όλα τα Επτάνησα και 15% στην Κέρκυρα.
Τι “πλήρωσε” και γιατί
Η απώλεια 2,5 περίπου ποσοστιαίων μονάδων στο νησί των Φαιάκων θα μπορούσε ακόμα και να χαρακτηριστεί ως μάλλον μικρή, δεδομένης της επικοινωνιακής πίεσης που έχει υποστεί η ηγεσία της Περιφέρειας για την υπόθεση των απορριμμάτων στην οποία το συντριπτικό μερίδιο της ευθύνης ανήκει στον υπό τον Κ. Νικολούζο Δήμο Κέρκυρας…
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Τόμπρος παραδέχθηκε χθες σε δηλώσεις του ότι το σύνθημα του 2014 περί “τριών ψήφων μιας επιλογής” έχει ποσοστό ευθύνης για το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων φέτος…
Κράτσα σε αναζήτηση συμμαχιών εν όψει Β΄γύρου
Η Ρόδη Κράτσα, με “ταβάνι” το 30% περίπου με την έως τα ξημερώματα ενσωμάτωση, προσδοκά τώρα να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας με το… μαστίγιο και το καρότο σε στελέχη που συμπορεύτηκαν με το Σπύρο Σπύρου. Αυτό φαίνεται καθαρά από τις δηλώσεις της το βράδυ της Κυριακής, αφού στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε για τις συμμαχίες του δευτέρου γύρου απέφυγε να απαντήσει την πρώτη φορά και, όταν η ερώτηση επαναλήφθηκε και έγινε πιο συγκεκριμένη, με την επισήμανση ότι η ίδια έχει εξαπολύσει σκληρότατη και ασυνήθιστη επίθεση στον κ. Σπύρου με βολές περί ανικανότητας, η κα Κράτσα απάντησε: “Δείτε την ουσία και το συμφέρον του τόπου μας. Είμαι σίγουρη πως, όπως εγώ θέλω να το υπηρετήσω, θα το υπηρετήσουν και άλλοι συνδυασμοί”.
Αποτελεί απορίας άξιο, όμως, πως θα μπορέσει να υπάρξει σύγκλιση των δύο πλευρών, όταν η Ρόδη Κράτσα μόλις δύο μήνες πριν τον είχε χαρακτηρίσει ανύπαρκτο ως βουλευτή και ως περιφερειάρχη, ώς έναν εκ των υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση των νησιών του Ιονίου, ως αχάριστο “αντάρτη” απέναντι στο κόμμα που τον ανέδειξε, ως επιδεικνύων θράσους και αυθάδειας: “Τολμά να προσβάλλει την κρίση και την μνήμη των συμπολιτών μας και παρά την μηδαμινή πολιτική παρουσία του και προσφορά στον τόπο, ζητά με ανέντιμους τρόπους τη ψήφο του λαού του Ιονίου, σπιλώνοντας με κάθε τρόπο την υποψηφιότητά μου”, είχε δηλώσει στις 5/3 η κα Κράτσα για τον κ. Σπύρου, όταν ο τελευταίος είχε αποκαλύψει πως η δική του υποψηφιότητα “κόπηκε” από τοιν καταδικασθέντα για ασέλγεια σε ανήλικο Νίκο Γεωργιάδη με τον τελευταίο να επιλέγει την επίσημη υποψήφια της Ν.Δ.!
Ταμείο… θετικό για Αλεξάκη
Στην “παρθενική” του εμφάνιση και με ανοικτά εσωκομματικά μέτωπα, αφού δεν υπήρξε ποτέ… πανστρατιά του χώρου για τη στήριξή του, η εκλογική επίδοση του Αλέξανδρου Αλεξάκη θα πρέπει να θεωρείται σημαντική επιτυχία, καθώς φαίνεται να ξεπερνά κατά 1 έως 2 μονάδες το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στους τέσσερις νομούς του Ιονίου (στα 320 από τα 578 εκλογικά τμήματα είναι στην πέμπτη θέση με 8,62%).
Το ποσοστό Αλεξάκη, πάντως, αν το συγκρίνει κανείς με αυτό της Γκερέκου αλλά και του Γαλιατσάτου το 2014, δείχνει πως το μισό (πάλαι ποτέ) ΠΑΣΟΚ δεν μετακινήθηκε σε κεντροαριστερό ή αριστερό ψηφοδέλτιο, αλλά πήγε προς τα δεξιά σε Σπύρου ή Κράτσα. Μία παρατήρηση που, άλλωστε, δείχνει να συμβαδίζει με την ίδια την κατάσταση στον ευρύτερο χώρο του “παλαιού” ΠΑΣΟΚ όπου οι μισοί “φλερτάρουν” με τη δεξιά παράταξη και οι μισοί με την κεντροαριστερά και την αριστερά, ως προοπτική συμμαχιών.
Άλλωστε, δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι ο Α. Αλεξάκης ανήκει στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμπόρευσης με προοδευτικές δυνάμεις, την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι στις διεργασίες εντός του τοπικού ΚΙΝΑΛ δεν έλλειπαν στελέχη που είτε πρόσκεινται στη Φώφη Γεννηματά είτε στον Βαγγέλη Βενιζέλου που θα προτιμούσαν να μην κατεβάσει το κόμμα περιφερειακό ψηφοδέλτιο και να στηρίξει έναν πιο… δεξιό υποψήφιο! Υπό τις δεδομένες συνθήκες, η επίδοση της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας είναι θετική για το χώρο που εκπροσωπεί.
Η ΛΑΣΥ
Στο ΚΚΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλού ξεπέρασε κατά τι το ποσοστό 11,44 της ΛΑΣΥ το 2014, επιδεικνύοντας ωστόσο μία αδυναμία να καρπωθεί τις απώλειες του Θεόδωρου Γαλιατσάτου στην Κέρκυρα, τη στιγμή που ούτε ο Στ. Σαμοΐλης της ΛΑΕ καρπώθηκε κάτι από αυτό το ποσοστό. Στη Λαϊκή Συσπείρωση επιλέχθηκε η λύση της ανάδειξης ως επικεφαλής ενός κεντρικού στελέχους, απόδημης Κερκυραίας, η οποία από την Αθήνα μετακόμισε στην Κέρκυρα τους τελευταίους μήνες για να τεθεί στην ηγεσία του περιφερειακού συνδυασμού, στη θέση του πολύπειρου Θεόδωρου Γουλή. Φάνηκε ωστόσο να αποδυναμώνεται το δημοτικό ψηφοδέλτιο της κεντρικής Κέρκυρας προκειμένου να στηρίχθει το περιφερειακό, μετακινώντας τον δημοφιλή Μπάμπη Χαραλάμπους με τη μεγάλη προσωπική δεξαμενή ψήφων στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης από το Δήμο Κέρκυρας, την ώρα που για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας η ανάδειξη του Γιάννη Μπορμπότη ως επικεφαλής έγινε την τελευταία στιγμή, μόλις δυόμισι μήνες προ των εκλογών…
7 φορές πάνω από τη ΛΑΕ ο Σαμοΐλης
Τα στελέχη της ΛΑΕ είχαν βάλει ένα στόχο του 5% για τις περιφερειακές εκλογές, ωστόσο κατέκτησαν 3,16% με την έως τώρα ενσωμάτωση, ποσοστό που πάντως θα πρέπει να θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία για τον ίδιο τον πρώην βουλευτή, όταν πανελλαδικά η ΛΑΕ στης ευρωεκλογές της πιο χαλαρής ψήφου, δεν κατορθώνει όχι μόνο να πιάσει το όριο εκλογής ευρωβουλευτή αλλά καταποντίστηκε στο 0,59%! Άλλωστε, και στην Κέρκυρα, η ΛΑΕ κατέκτησε 0,66%, με το Ανυπότακτο Ιόνιο του Στέφανου Σαμοΐλη να πετυχαίνει επίδοση σχεδόν 700% μεγαλύτερη, στο 4,84%! Είναι ωστόσο φανερό ότι η δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων μάλλον βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο συνδυασμό του Θ. Γαλιατσάτου, δίνοντας μία ερμηνεία για το που μετακινήθηκαν οι απώλειες του 2% περίπου των ψηφοφόρων της Κέρκυρας του 2014 που έχασε ο νυν περιφερειάρχης.
Αποχή ίδια περίπου με το 2014
Η αποχή προφανώς και έπαιξε και αυτή τη φορά το ρόλο της, ωστόσο, αν και φαίνεται πολύ μεγάλη (50,14% στα 316 από τα 578 εκλογικά τμήματα), δεν έχει δραματική διαφορά από τον πρώτο γύρο το 2014 (46,89%) και δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα το αποτέλεσμα με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, σημασία δείχνει να έχει το ποιοι επέλεξαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία: ένα σημαντικό ποσοστό δείχνει να έχει να κάνει με τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το 2014 το κλίμα ήταν αντίστροφο και η διαρροή ψηφοφόρων προερχόταν από το στρατόπεδο της Ν.Δ.
ΑΓΑΠΗΤΈ ΣΥΝΕΠΙΘΕΤΕ ΓΙΑΝΝΗ,
ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΑ ΠΙΟ ΜΕΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ 2014 ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΕΞΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ( ΣΠΥΡΟΥ- ΔΕΣΣΥΛΑΣ- ΑΝΘΗΣ ) ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟ 30%. ΕΝΩ ΦΕΤΟΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ 50% ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΟΥ 2014 ΚΑΛΟΥΔΗ ( ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ 2ος ΜΕ 18%)?? ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ.ΑΚΟΜΗ Η ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΤΟ 2014 ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ( ΚΑΦΥΡΗΣ – ΔΙΑΒΑΤΗΣ – ΓΕΩΡΓΟΤΑΣ Κ.Λ ). ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΟΥ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΦΕΤΟΣ, ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΧΆΣΕΙ 500 ΨΗΦΟΥς. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΧΑΣΕ 70% ΣΥΝΟΛΙΚΑ ( ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 12000 ΤΟ 14 ΣΤΙς 4.500 ΕΦΕΤΟΣ. ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ Η Ο ΡΟΥΣΙΝΟΣ Η Ο ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ, ΑΛΛΑ Η ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΜΟΝΟΝ ΜΕ * ΔΙΚΟΥΣ * ΜΑΣ.