Ολοένα και απομακρύνεται ο διαχωρισμός των μεγάλων νησιωτικών δήμων – «Κληρώνει» έως την Πέμπτη με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Αυτή την εβδομάδα «κληρώνει» η διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων η οποία έχει εξελιχθεί σε μείζον εσωκομματικό ζήτημα στο ΣΥΡΙΖΑ με πολλές προεκτάσεις και αντιμαχόμενες πλευρές…
Το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένει την τελική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με ερωτήματα περί ενδεχόμενου αντισυνταγματικότητας λόγω –κυρίως- του χρόνου που κατατίθεται το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, της Σάμου και της Λέσβου με τη Ρόδο να έχει βγει από το κάδρο των αλλαγών εδώ και αρκετό καιρό.
Μπήκε στο νομοσχέδιο και… ξαναβγήκε!
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι παράγραφοι που νομοθετούσαν τη διάσπαση, είχαν συμπεριληφθεί ως τροπολογία στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ωστόσο, λίγες μόλις ώρες μετά την εκτύπωσή του και εν όψει της επίσημης κατάθεσής του στη Βουλή, αποσύρθηκε και αφαιρέθηκε η επίμαχη παράγραφος της τροπολογίας για περαιτέρω εξέταση. Είχαν προλάβει να δουν το κείμενο κυβερνητικά στελέχη της Λέσβου που είχαν ήδη μεταφέρει την πληροφορία και το περιεχόμενο!
(Κοινές) πιέσεις και από Ν.Δ.;
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η απόσυρση προκλήθηκε μετά από πιέσεις από στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία που διαμήνυσαν ότι σε περίπτωση κατάθεσής του, οι ίδιοι θα προσέφευγαν για να το ακυρώσουν τις αλλαγές ως αντισυνταγματικές.
Το επιχείρημα έχει να κάνει πως η κοντινή χρονικά περίοδος που θα επέλθουν οι αλλαγές, δύναται να αλλοιώσει την ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων λόγω της αναστάτωσης που θα δημιουργηθεί με το σχεδιασμό και τη συγκρότηση νέων παρατάξεων και συνδυασμών που θα κατέβουν στις εκλογές σε μικρότερους και περισσότερους ΟΤΑ.
Υπέρ και κατά
Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣ κ. Πουλάκης ο οποίος είχε αντιρρήσεις από την αρχή, με επιχείρημα ότι είναι δύσκολη η διαδικασία διαχωρισμού υπηρεσιών, οικονομικών δεδομένων και χρεών από τον ενιαίο δήμο σε περισσότερους, φέρεται να έχει πείσει και τον Υπουργό Εσωτερικών Δ. Χαρίτση ο οποίος εμφανίζεται απρόθυμος να προχωρήσει τη διαδικασία, παρά τον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχει γίνει και έχει ολοκληρωθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Από την άλλη πλευρά, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και, κυρίως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δείχνουν να έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των αλλαγών, αλλά ο ίδιος ο Α. Τσίπρας έχει υποσχεθεί την αλλαγή αυτή από τον Δεκέμβριο του 2017 στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Κέρκυρας.
Ανησυχούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα εκφράζουν πλέον την ανησυχία τους ότι μία ενδεχόμενη υποχώρηση παρά την εκπεφρασμένη θέση της συντριπτικής πλειονότητας των αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων του νησιού, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο χώρο εν όψει των εκλογών αφού θα καταδείξει μία μεγάλου βεληνεκούς υποχώρηση της κυβέρνησης σε ένα μείζον ζήτημα που αποτελεί πάγιο αίτημα από τότε που συνενώθηκαν 12 δήμοι σε έναν…