Θεσμική συνάντηση για ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που αφορούν στην Κέρκυρα, είχε την Τρίτη ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης με τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη.
Όπως αναφέρει ο Κερκυραίος βουλευτής “η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, κατόπιν ευγενικής ανταπόκρισης του κ. Υπουργού σε σχετικό υποβληθέν αίτημα του”.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό του Αλέκου Αυλωνίτη:
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Βουλευτής έθεσε στον κ. Υπουργό τα παρακάτω ζητήματα που είναι αιτήματα της τοπικής κοινωνίας:
1) Ζήτησε την στήριξη της κυβέρνησης και του κ. Υπουργού για την επίλυση των προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης. Η συζήτηση εστιάστηκε στη δρομολόγηση ταχύτερων και πιο σύγχρονων πλοίων, έτσι ώστε να πάψει η σχεδόν δίωρη ταλαιπωρία των επιβατών από και προς Κέρκυρα και αντίστοιχα και από και προς Λευκίμμη
2) Τόνισε στον Υπουργό ότι επ’ ουδενί το διεθνές λιμάνι της Κέρκυρας δεν θα πρέπει να εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Έλαβε την διαβεβαίωση ότι το διεθνές λιμάνι της Κέρκυρας θα αξιοποιηθεί κατά το καλύτερο δυνατό με την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.
3) Ζήτησε την στήριξη του κ. Υπουργού για την επίλυση των προβλημάτων των «ορφανών» λιμανιών και συζητήθηκε περαιτέρω η περίπτωση της δημιουργίας διαδημοτικού Λιμενικού Φορέα για την διαχείριση τους
4) Περιέγραψε την τριτοκοσμική εικόνα των λιμανιών της Ηγουμενίτσας, των Παξών της Λευκίμμης και του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών και τις ελλείψεις τους σε αίθουσες υποδοχής των επιβατών, στην έλλειψη αξιοπρεπών εκδοτηρίων εισιτηρίων, στην έλλειψη χώρων ατομικής υγιεινής. Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επικείμενη μείωση του αριθμού των σημείων πρόσδεσης των πλοίων από 8 σε 4 στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
5) Ανέφερε σε αυτόν, την αναγκαιότητα κατασκευής μόλων για την αποτροπή των προσχώσεων με φύκια και άλλα φερτά υλικά των λιμανιών του Αγίου Στεφάνου, της Αστρακερής, της Λευκίμμης, του Πετριτή κ.λπ. και την παροχή αντίστοιχων κονδυλίων στους δήμους έτσι, ώστε άμεσα να πάψουν οι προσχώσεις των λιμανιών αυτών.
6) Τόνισε τη χρησιμότητα κατασκευής Νέου Λιμανιού στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Διαπόντιων Νησιών μας, εξηγώντας σε αυτόν την γεωπολιτική και κυρίως, εθνική σημασία τους. Επιπλέον, εξήγησε την αναγκαιότητα κατασκευής λιμενοβραχίοτα στο Λιμάνι της Λευκίμμης, την ολοκλήρωση των μελετών και τη χρηματοδότηση των προγραμματισμένων έργων του λιμανιού στον Πετριτή, καθώς και την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων για το αλιευτικό καταφύγιο της Φιορούλας.
7) Ομοίως ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για τη σπουδαιότητα ένταξης του έργου του Λιμανιού Άμμος Οθωνών στο ΕΣΠΑ προκειμένου να υπάρξουν ελπίδες κατασκευής των έργων στο λιμάνι αυτό, καθώς και την ολοκλήρωση των εργασιών στα λιμάνια της Ερείκουσας και ειδικότερα του Μαθρακίου.
8)Επεσήμανε τη δυνατότητα δρομολόγησης και επιδότησης οχηματαγωγού πλοίου, χωρητικότητας τουλάχιστον 20 θέσεων ΙΧ αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των Διαποντίων Νησιών, καθώς και την επιδότηση των δρομολογίων των σκαφών που εξυπηρετούν – ενώνουν ακτοπλοϊκά, τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών από Κέρκυρα μέχρι Λευκάδα και αντίστροφα.
9) Ομοίως, αναπτύχθηκε το ζήτημα του μεταφορικού ισοδυνάμου και την ενίσχυση της προσπάθειας ενημέρωσης των Κερκυραίων πολιτών να εκμεταλλευτούν αυτή την οικονομική ενίσχυση του Κράτους προς τους χρήστες την ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την απέναντι ακτή.
10) Συζήτησε με τον κ. Υπουργό τη δυνατότητα της εξεύρεσης λύσης (μέσω κοινής υπουργικής απόφασης) για το ζήτημα των αποβλήτων των ελαιοτριβείων μεταφέροντας τα πάγια αιτήματα των ελαιουργών της Κέρκυρας .
11) Επιπρόσθετα, συζητήθηκε το ζήτημα των Υδατοδρομίων και οι προοπτικές που παρουσιάζουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας των νησιών
12) Ζήτησε, τέλος να καταργηθεί άμεσα το λιμενικό τέλος των 3 ευρώ ανά επιβάτη που επέβαλε ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας προσθετικά προς το ναύλο και να επανέλθει ο ποσοστιαίος υπολογισμός του στο 6,5 % επί του καθαρού ναύλου.
Πρέπει ιδιαιτέρως, να τονιστεί ότι η συζήτηση επεκτάθηκε και σε πολλά άλλα θέματα της αρμοδιότητος ή συναρμοδιότητος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο κ. Αυλωνίτης πρότεινε στον κ. Υπουργό να επισκεφθεί την Κέρκυρα για να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, τα προβλήματα των νησιών μας, των οποίων οι υποδομές είναι σοβαρά υποβαθμισμένες και ελλιπείς.
Ο κ. Υπουργός θεωρώντας τη συνάντηση εποικοδομητική, εξέφρασε την επιθυμία να μελετήσει τα θέματα αυτά και να προγραμματίσει επίσκεψη στην Κέρκυρα, όπου θα ενημερωθεί περαιτέρω στις σχετικές συναντήσεις του με τους αρμόδιους τοπικούς θεσμικούς φορείς.