“Η Δημοκρατία θα νικήσει” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την εκκίνηση της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να καταδικάσει το “πογκρόμ” απειλών και τρομοκράτησης κατά βουλευτών.
“Η Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, η Δημοκρατία θα νικήσει, να είστε σίγουροι” τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι οι βουλευτές “θα σταθούν στο ύψος της ευθύνης” και θα δώσουν ή θα αρνηθούν ψήφο εμπιστοσύνης με “μόνο οδηγό την συνείδηση και την ευθύνη τους απέναντι στην Ιστορία και τον τόπο”.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο “πογκρόμ επιθέσεων, απειλών, εκβιασμών, τρομοκράτησης” κατά βουλευτών για να μην στηρίξουν την κυβέρνηση και την Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε ευθέως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάσει αυτές τις “πρακτικές μηχανισμών που θυμίζουν άλλες εποχές”. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ ότι έχει περάσει από το “στάδιο ανοχής” στο “στάδιο ενορχήστρωσης” των πρακτικών αυτών επισημαίνοντας ότι κεντρικό στέλεχος του μηχανισμού της ΝΔ καλούσε τους πολίτες να στείλουν εκβιαστικά κι απειλητικά μηνύματα σε βουλευτές.
Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν
Απαντώντας στα περί “αποστατών” βουλευτών, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν” καλώντας μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη να είναι “πιο προσεκτικός” όταν μιλά για αποστάτες “λόγω οικογενειακής παράδοσης”.
Όσον αφορά τις επικρίσεις για “κυβέρνηση κουρελού”, ο Αλ. Τσίπρας παρέπεμψε στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011 όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν “μέσα σε ένα βράδυ” από εχθροί φίλοι και διόρισαν πρωθυπουργό έναν εκλεγμένο τεχνοκράτη.
Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε και τα περί αθέμιτων μεταγραφών θυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει εντάξει στην κοινοβουλευτική της ομάδα τέσσερις βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα με τελευταία προσχώρηση αυτή βουλευτή που νωρίτερα “διαφήμιζε πόσο καλή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών”.
“Αυτό που πράττουμε είναι το πατριωτικό”
“Πάντα το εθνικά ωφέλιμο είναι το σωστό, αυτό που πράττουμε είναι το πατριωτικό” υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας ότι “γνωρίζοντας ότι υπάρχει πολιτικό κόστος, η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον μου επέβαλαν να αξιοποιήσω την μεγάλη ευκαιρία να επιλυθεί μια ιστορική εκκρεμότητα” που παρουσιάστηκε με την ήττα του εθνικιστική Γκρουέφσκι. Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμβολή του Νίκου Κοτζιά στην λύση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε με αυστηρότητα ότι “πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος στα Εθνικά θέματα, αλλά να λες με θάρρος την γνώμη σου”. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι σέβεται όσους, μεταξύ των οποίων κι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, διαφωνούν με την λύση του Μακεδονικού, αν και σχολίασε ότι διαφωνεί με την άποψη αυτή, καθώς θα οδηγήσει σε “νέες ήττες”.
“Πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστοι κι επικίνδυνοι όσοι αλλάζουν θέση για αντιπολιτευτικό όφελος”
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε, αντίθετα, “πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο” όσους “αλλάζουν θέση με αποκλειστικό γνώμονα το αντιπολιτευτικό όφελος”. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις “επί είκοσι χρόνια υπερασπίζονταν και διακήρυτταν εθνική γραμμή”, αλλά “σήμερα παριστάνουν ότι διαφωνούν για να σώσουν το κομματικό τους μαγαζί” μιλώντας για “πολιτικά κι ηθικά ανέντιμη στάση”.
“Κάνει λάθος ο Π. Καμμένος, θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες της κυβέρνησης”
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε “έντιμη κι ειλικρινή” την συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, τόνισε όμως ότι “θεωρώ ότι κάνει λάθος” με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επιλογή αυτή του Π. Καμμένου “θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες της κυβέρνησης ακριβώς στην εποχή που οι προσπάθειες συτές καρποφορούν” εκτιμώντας ότι ο Π. Καμμένος θα μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη χωρίς να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
“Σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που παραλάβαμε τον Γενάρη του 2015”
Με αφορμή την συμπλήρωση σε δέκα μέρες τεσσάρων χρόνων από την 25η Γενάρη του 2015 και την “μεγάλη πολιτική ανατροπή”, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι “σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από την Ελλάδα που παραλάβαμε τον Γενάρη του 2015” κάνοντας εκτενή αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνησή του κι επισημαίνοντας ότι “όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια”.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναδρομή στα όσα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια με αποκορύφωμα τον Αύγουστο του 2018 όταν “παρά τις Κασσάνδρες, καταφέραμε να πετύχουμε την καθαρή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια”. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι “για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία” το χρέος της χώρας είναι πλέον βιώσιμο, κάτι που όπως σχολίασε ειρωνικά “ποτέ δεν το κατάφεραν οι επαγγελματίες”, αλλά “εμείς που δεν ξέραμε να κυβερνάμε”.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο πρώτος Μεταμνημονιακός προϋπολογισμός “ο πρώτος που δεν υπαγορεύτηκε από τους δανειστές, αλλά συντάχθηκε με βάση τις ανάγκες των πολιτών”. Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μην περικοπούν οι συντάξεις “παρά την εμμονική στάση” μερίδας των δανειστών”, αλλά και την “θλιβερή στάση” της ΝΔ.
Το σημαντικό έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνηση τους επόμενους εννιά μήνες
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικό έργο να επιτελέσει στους εννιά μήνες που υπολείπονται για την ολοκλήρωση της θητείας της. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την Συνταγματική Αναθεώρηση στην οποία περιλαμβάνεται η αλλαγή του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών, αυτή η “ρύθμιση ντροπής που πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει”, όπως τόνισε.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, την διευκόλυνση όσων έχουν συσσωρευμένες οφειλές, τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου και των δόσεων των στεγαστικών δανείων. Επίσης υπενθύμισε τον διάλογο με την Εκκλησία για τον εξορθολογισμό των σχέσεών της με την Πολιτεία.
ΠΗΓΗ: news247.gr