Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την ενοικίαση ξενοδοχείων για πρόσφυγες
Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε (πλην Αιγαίου) όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Επτανήσων, για την ενοικίαση χώρων φιλοξενίας προσφύγων δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια την ώρα που στην Κέρκυρα οι επιχειρηματίες (τουριστικοί πράκτορες, καταλυματίες και εμπορικός σύλλογος) απαιτούν να μην χρησιμοποιηθεί το νησί!
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά όσους διαθέτουν κύρια και μη ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια–διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον 20 κλινών) ενώ το θέμα ήδη συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με συμμετοχή των 13 περιφερειαρχών.
Το σχέδιο προβλέπει ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε κάθε περιφέρεια ενώ έχουν ληφθεί αποφάσεις για φιλοξενία των προσφύγων όχι απαραίτητα σε νέες δομές, αλλά σε ξενοδοχεία που υπολειτουργούν ή είναι ανενεργά.
Οι προϋποθέσεις για ενοικίαση ξενοδοχείων
Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η μίσθωση θα διαρκέσει αρχικά έξι μήνες με δυνατότητα μονομερούς παράτασης επιπλέον έξι μηνών, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι τιμές προσφοράς θα πρέπει να είναι κάτω των 12 ευρώ ανά ωφελούμενο γα κάθε ημέρα διαμονής, ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας η επιλογή θα γίνει με βάση τη χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης.
Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Τα κτίρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή, να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες, να τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτίριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού ενώ τα συγκροτήματα κατοικιών θα πρέπει να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες.
Οι επιχειρηματίες δεν θέλουν πρόσφυγες στην Κέρκυρα…
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας και η ΟETK Kέρκυρας απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς την Περιφερειάρχη, τους Βουλευτές και τους Δημάρχους της Κέρκυρας, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη δημιουργία hot spots στο νησί. Στην επιστολή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι “θα είναι μέγα λάθος η δημιουργία hot spots στο νησί μας, γιατί θα εγείρει μια σειρά από παρεπόμενα που θα οδηγήσουν σε εσωστρέφεια, αντιδράσεις και εν κατακλείδι σε υποβάθμιση του τόπου μας”.
Ως επιχειρήματα αναφέρουν:
Η Κέρκυρα είναι ένα από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, ο οποίος όμως προορισμός πλήττεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από μια βαθειά κρίση, με ανυπολόγιστες συνέπειες και σε βάθος χρόνου, εξ αιτίας της πτώχευσης του Thomas Cook.
Το νησί μας έχει γερασμένες και απαξιωμένες σχολικές και αθλητικές υποδομές, οι οποίες χρίζουν άμεσης αναβάθμισης και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό.
Η Κέρκυρα ακόμα βιώνει το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που δημιούργησε πολλαπλές στρεβλώσεις.
Υπάρχουν ζητήματα γεωπολιτικής ή γεωστρατηγικής σημασίας, καθώς και το ζήτημα της αξιοποίησης τω υδρογονανθράκων που θα δημιουργήσει ένα ευρύ πλέγμα αντιδράσεων για το κατά πόσο είναι συμβατή μια τέτοια οικονομική δραστηριότητα σε έναν τουριστικό προορισμό και σε μια περιοχή σεισμογενή
Επιστολή απέστειλε και ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων προς όλους τους αρμόδιους φορείς με την οποία κάνει σαφές ότι τη δεδομένη στιγμή το νησί των Φαιάκων ταλανίζεται από πολλά προβλήματα και αδυνατεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.
Αφού αναφέρεται στην επιστολή ότι “η Κέρκυρα και οι Κερκυραίοι όποτε έχει παραστεί ανάγκη πάντα έχουν αποδείξει τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα προς κάθε συνάνθρωπο μας, ανεξαρτήτου χώρας, θρησκείας και χρώματος και δηλώνεται ότι “είμαστε πάντα διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στην υποστήριξη μας προς τους πρόσφυγες με κάθε άλλο δυνατόν τρόπο, παρέχοντας τους ρουχισμό, τρόφιμα, φαρμακευτικά υλικά και ότι άλλο χρειάζονται”, εκδηλώνεται η αντίθεση των τουριστικών πρακτόρων στην έλευση προσφύγων στην Κέρκυρα.
Ενημέρωση για το προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων
Το θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων με την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου να ενημερώνει ότι, μετά την συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη στην Αθήνα, δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση για τα σχέδια της κυβέρνησης, ούτε άλλη επικοινωνία για να ζητηθεί κάτι από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Διευκρίνισε δε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το σχέδιο καταμερισμού των προσφύγων στις δέκα περιφέρειες της χώρας (έχουν εξαιρεθεί οι Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).
Το Υπουργείο έχει εκδώσει ήδη πρόσκληση ενδιαφέροντος για καταλύματα και ξενοδοχεία σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, συνεπώς η κα. Κράτσα πρέπει να σταματήσει να λέει ότι δεν γνωρίζει και ότι έχει καταθέσει αντίθεση για τη φιλοξενία προσφύγων στα Ιόνια νησιά, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρ. Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος. Κατέθεσε δε την άποψη της ΑΝΑΣΑ που συναινεί στη φιλοξενία προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες και είναι ευθέως αντίθετη στη λειτουργία κέντρου παραμονής (hot spot) στα ιόνια νησιά.
Για την αναγκαιότητα παροχής αξιοπρεπούς διαβίωσης στους πρόσφυγες με κέντρα φιλοξενίας κι όχι τύπου Μόριας με άθλιες συνθήκες, έκανε λόγο η επικεφαλής της ΛΑΣΥ Ιονίων νήσων Αλεξάνδρα Μπαλού. Η κα. Μπαλού προσέθεσε ότι η μείωση των προσφυγικών ροών θα καταστεί δυνατή μόνο με την κατάργηση της Συνθήκες του Δουβλίνου.