Μέχρι την Παρασκευή πήραν προθεσμία να υποβάλλουν γραπτώς τα υπομνήματά τους οι δικηγόροι μετά από όσα κατέθεσαν οι δύο μάρτυρες στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου ζητώντας να σφραγιστεί η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ της περιοχής.
Η απόφαση από την Πρόεδρο Πρωτοδικών Κέρκυρας θα εκδοθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την επόμενη εβδομάδα, απόφαση που θεωρείται ως εξαιρετικά κρίσιμη καθώς ενδεχόμενη θετική για τους Τεμπλονιώτες απόφαση θα σημάνει ένα πλήρες αδιέξοδο, αφού δεν θα υπάρχει πλέον κανένας νόμιμος χώρος επεξεργασίας απορριμμάτων, αφού ούτε στην (αδειοδοτημένη πλέον) Λευκίμμη έχουν προχωρήσει οι εργασίες αποκατάστασης του εκεί ΧΥΤΥ μετά τις δολιοφθορές των προηγούμενων εβδομάδων αλλά και των συνεχών παρατηρήσεων για μη εναρμόνιση με τη νομοθεσία από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Βελτιωμένη η κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες
Η ηγεσία του ΣΥΔΙΣΑ φαίνεται πως έσπευσε τις τελευταίες εβδομάδες να “συμμαζέψει” την κατάσταση με τους περιμετρικούς χώρους, τα όμβρια κλπ., καθώς η προηγούμενη αυτοψία του Αυγούστου από τους ελεγκτές της ΠΙΝ είχε καταδείξει πως η κατάσταση σε σχέση με τον έλεγχο του Απριλίου του 2018 δεν είχε βελτιωθεί στο ελάχιστο. Μάλιστα, ο ΣΥΔΙΣΑ κατόρθωσε να λειτουργήσει τελικά το σταθμό βιολογικού καθαρισμού, να κατασκευάσει απορροές στους χώρους της δεματοποίησης και της κομποστοποίησης, να αρχίσει η καύση του βιοαερίου στα κύτταρα και να καθαριστούν από τα πεταμένα παντού σκουπίδια τόσο οι εσωτερικοί δρόμοι όσο και ο περιβάλλων χώρος. Ωστόσο, παραμένει εκτός λειτουργίας ο δεματοποιητής αν και υπάρχει προετοιμασία για να μπουν οι δύο γραμμές παραγωγής το επόμενο διάστημα.
Ενστάσεις από πλευράς του Δήμου
Στην αρχή της διαδικασίας, η πλευρά του Δήμου Κέρκυρας υπέβαλλε σειρά ενστάσεων όπως για τις κατηγορίες περί προσβολής προσωπικότητας, για μη νόμιμη εκπροσώπηση του σωματείου για δικονομικούς λόγους αλλά και για το ότι το πολιτικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου διοικητικών πράξεων. Έκαναν λόγο για πλήρη αοριστία της μήνυσης, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία για το ποιες υπερβάσεις ή καταπατήσεις ορίων γίνονται όσον αφορά τη ρύπανση που επικαλείται ο Σύλλογος όπως υπογράμμισαν οι νομικοί εκπρόσωποι του Δήμου, η κατάσταση σήμερα και ο τρόπος λειτουργίας είναι πολύ καλύτερος και βαίνει θετικά σε σχέση με τα τελευταία 16 χρόνια λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Τέλος, επικαλέστηκε την έναρξη της διαδικασίας ενοποίησης των κυττάρων με εν εξελίξει εργολαβία που θα εγκατασταθεί και την έναρξη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού με τη μη διαρροή στραγγισμάτων στο περιβάλλον.
Οι ενστάσεις θα γίνουν δεκτές ή μη, στην απόφαση της αίτησης των ασφαλιστικών.
“Δεν μπορεί να σηκώσει τίποτα άλλο”
Μάρτυρας κατηγορίας για την πλευρά των κατοίκων του Τεμπλονίου ήταν ο γεωλόγος Χρήστος Μηλίγκος. Αναφέρθηκε σε τεχνική έκθεση που ο ίδιος συνέταξε μετά από παραγγελία του Συλλόγου του Τεμπλονίου στις οποίες υποστηρίζει ότι η περιοχή από εδαφολογικής άποψης είναι ακατάλληλη για φιλοξενία ΧΥΤΑ.
Υποστήριξε ότι ο χώρος δεν μπορεί να “σηκώσει” τίποτα άλλο, ούτε νέα εργοστάσια διαχείρισης ούτε άλλες λειτουργίες πλην της αποκατάστασης.
Αν και γεωλόγος, έκανε εκτίμηση για το αν κινδυνεύει η δημόσια υγεία περισσότερο από τη συγκέντρωση σκουπιδιών στο Τέμπλονι σε σχέση με τη διασπορά τους στους κάδους ανακύκλωσης την Κέρκυρα υποστηρίζοντας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει διασπορά των σκουπιδιών παρά αυτά να συσσωρεύονται στο Τεμπλόνι καταστρέφοντας την περιοχή. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις από την υπεράσπιση να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι οι ρύποι ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια ή για αποδείξεις για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα που επικαλείται, ο κ. Μηλίγκος υποστήριξε ότι τέτοια στοιχεία δεν έχει καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα από πλευράς κατοίκων για να γίνουν οι μελέτες αυτές. Ωστόσο, ανέφερε ότι μακροσκοπικά και με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, δεν μπορεί παρά αυτά που κατέθεσε για την επιβάρυνση του αέρα και του υπεδάφους να ισχύουν.
Ήθελε… Γερμανούς να πάρουν τα σκουπίδια με 100 ευρώ τον τόνο!
Ο κ. Μηλίγκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δίκη του πρόταση με προσφορά γερμανικής εταιρίας (!) να παίρνει με τιμή 80-100 ευρώ τον τόνο τα σκουπίδια στη Γερμανία, πρόταση που είχε απορρίψει ο Δήμος Κέρκυρας, όπως ο ίδιος υποστήριξε.
Η υπεράσπιση από την πλευρά της έδειξε χθεσινές φωτογραφίες του ΧΥΤΑ με τα έργα που έχουν γίνει, πολλές από τις οποίες δεν τις αναγνώρισε ο κ. Μηλίγκος, με τους δικηγόρους του Δήμου και του ΣΥΔΙΣΑ να αναφέρουν ότι αυτή είναι η σημερινή κατάσταση μετά τα έργα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, κάτι που καταδεικνύει ότι ο μάρτυρας δεν γνωρίζει ούτε τις εργασίες που έχουν τελεστεί ούτε τις βελτιώσεις στην εν γένει λειτουργία του χώρου και εικάζει με βάση ό,τι είχε δει σε προγενέστερα χρονικά διαστήματα.
Μέρκος: Η κατάσταση από τον Αύγουστο έχει βελτιωθεί πολύ
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κλήθηκε ο Παναγιώτης Μέρκος, επιθεωρητής περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει από το ΣΥΔΙΣΑ έχοντας πάντως ενημερώσει και την υπηρεσία του για την παρουσία του στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Κατά τον κ.Μέρκο, διαπίστωσε ότι προχώρησε επιτέλους μια πρόταση που είχε και ο ίδιος καταθέσει για την αποκατάσταση των κυττάρων από το Σύνδεσμο και ότι τελεί εν ισχύ η άδεια της ενδιάμεσης διαχείρισης. Εκτίμησε μάλιστα ότι αν εγκατασταθεί εντός 15 ημερών ο εργολάβος της αποκατάστασης, σε τρίμηνο θα αρχίσει η πλήρης εναρμόνιση και περιβαλλοντική αποκατάσταση. Υποστήριξε επίσης ότι ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού λειτουργεί πλέον άψογα για την εγκατάσταση. “Εγιναν και έργα περισυλλογής των διαρροών στραγγισμάτων ώστε να μην διαχέονται στο περιβάλλον και να οδηγούνται στο βιολογικό”, τόνισε ο Επιθεωρητής Περιβάλλοντος για να συμπληρώσει ότι για το βιοαέριο, απ΄ ό,τι διαπίστωσε σε χθεσινή του επίσκεψη στο χώρο, έγινε η εγκατάσταση καύσης και ετοιμάζεται μια ακόμα.
Τα σκουπίδια που έχουν ρίξει στο χώρο της κομποστοποίησης δεν μπορούν πλέον να επεξεργαστούν!
Τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει συσσώρευση σκουπιδιών στο χώρο της κομποστοποίησης, αλλά παράλληλα υπάρχουν βελτιωτικά έργα όπως η συλλογή των στραγγισμάτων, η λειτουργία του βιολογικού: “Τα σκουπίδια που έχουν εναποτεθεί εκεί δεν μπορούν να τύχουν επεξεργασίας ή δεματοποιηθούν γιατί βρίσκονται σε αποσύνθεση, μπορούν μόνο να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία αποκατάστασης και σφράγισε των κυττάρων”, επεσήμανε παρουσιάζοντας την κατάσταση του όγκου σκουπιδιών στους χώρους όπου κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για την κομποστοποίηση.
Εκτίμησε επίσης ότι σε δύο μήνες θα είναι ορατά τα αποτελέσματα της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ όπου δεν θα υπάρχει η όχληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι και σε 9 μήνες θα γίνει η πλήρης αποκατάσταση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Οι συνήγοροι της κατηγορούσας πλευράς επιχείρησαν να καταδείξουν με τη συνδρομή του μάρτυρα ότι ο χώρος κομποστοποίησης και δεματοποίησης σήμερα λειτουργεί ως μη αδειοδοτημένους ΧΑΔΑ (χωματερή).
Το μη χείρον…
Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι αν κλείσει η εγκατάσταση και υπάρξουν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια στους κάδους και τους δρόμους, οι επιπτώσεις θα είναι υπερπολλαπλάσιες και πολύ πιο εκτεταμένες για τη δημόσια υγεία, την όχληση των κατοίκων και τη φήμη της Κέρκυρας: “Υπάρχει πάντα στάθμιση από τη διοίκηση στα όρια των παραβιάσεων, στην αρχή της αναλογικότητας και των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία και το γενικότερο καλό. Όταν υπάρχει κίνδυνος ευρείας οικολογικής διατάραξης και άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, κάνουμε σχέδιο συμμόρφωσης και αν και αυτή δεν υλοποιηθεί, αφαιρούμε την άδεια λειτουργίας. Αλλά η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας είναι το έσχατο μέσο”…
Και κατέληξε: “Υπάρχουν μετρήσεις και έλεγχοι. Τους προηγούμενους μήνες υπήρξε πολύ αυστηρό πρόστιμο 150.000€. Ελπίζω με τον τελευταίο έλεγχο τα αποτελέσματα του οποίου δεν τα έχω λάβει ακόμα, να έχει υπάρξει βελτίωση της κατάστασης”.
Ἀξ/με κε Διευθυνυά,
Πιστεύω ὅτι κάνετε μονόπλευρη πληροφόρηση-προπαγάνδα τῶν ἀπίθανων πραγμάτων, ποὺ συμβαίνουν σὲ πολιτισμένη εὐρωπαϊκὴ χώρα ὡς πρὸς τὴν διαχείριση τῶν στερεῶν ἀποβλήτων. Ὡς μάρτυρας ὑποστήριξα ὅτι δὲν τηροῦνται βασικὲς προδιαγραφὲς λειτουργίας ἑνὸς ΧΥΤΑ, δηλαδὴ δὲν ὑπάρχουν περιμετρικὲς γεωτρήσεις τουλάχιστον 4 γιὰ τὴν παρακολούθηση τοῦ ὑδροφόρου ὁρίζοντα καθὼς καὶ συστήματα μετρήσεων ἀερίων ρύπων γιὰ τὴν παρακολούθηση τῆς κατάστασης τῆς χωματερῆς . Ἀνέφερα συγκεκριμένα ὅτι στὸν ΧΥΤΥ τῆς Κοζάνης λειτουργοῦν σήμερα 9 περιμετρικὲς γεωτρήσεις. Εἶναι ὅρος ἀπαραίτητος γιὰ τὴν νόμιμη λειτουργία τοῦ ΧΥΤΑ. Ὡς πρὸς τὶς “φωτογραφίες” τῆς “βελτιωμένης” κατάστασης, θὰ πρέπῃ νὰ δώσω συγχαρητήρια στὸν φωτογράφο-σκηνοθέτη, ποὺ μὲ μεγάλη τέχνη ἐξαφάνισε τὶς χιλιάδες τόννους σὐμμεικτων ἀπορριμμάτων, τὴν λίμνη τῶν στραγγισμάτων καὶ ἔδειξε μιὰ λεπτομέρεια τῆς λεπτομέρειας λίγων τετραγωνικῶν μέτρων τοῦ ὅλου χώρου, προφανῶς μὴ ἀναγνωρίσιμη. Ἐπειδὴ στὴν διαχείριση τῶν ΑΣΑ τοῦ νησιοῦ δαπανῶνται ὑπέρογκα ποσὰ ἀνεξέλεγκτα, γιὰ αὐτὸ καὶ δὲν τοὺς “συμφέρει”ἡ μεταφορὰ ἐκτὸς νησιοῦ. Συγκριτικὰ ἀνέφερα ὅτι τὸ κόστος λειτουργίας τῆς μονάδας τῆς Κοζάνης εἶναι 117 €/τόν, βέβαια κατὰ τὴν πείιεργη λογικὴ τοῦ ρεπορτάζ δὲν ἦταν συμφέρουσα ἡ προσφορά μας! Ὁ δὲ μάρτυρας τοῦ Δήμου ἐπιβεβαίωσε τελικὰ μετὰ ἀπὸ τὶς ἐπίμονες ἐρωτήσεις τῶν συνηγόρων τοῦ Συλλόγου, ὅτι προκαλεῖται τεράστια ζημιὰ στοὺς κατοίκους καὶ στὸ περιβάλλον τοῦ νησιοῦ μὲ τὴν συνέχιση τῆς ἀποτυχημένης αὐτῆς διαχείρισης! Τέλος δὲν γνωρίζω ἂν σήμερα χρειάζονται νὰ θυσιάζωνται Ἰφιγένειες γιὰ νὰ λειτουργῆ κάτι σωστὰ στὸν τόπο μας …