Με τις ίδιες ακριβώς ψήφους, η παράταξη του απερχόμενου προέδρου αναδείχθηκε νικήτρια στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοικοπύσας επιτροπής του ΤΕΕ Κέρκυρας, με την παράταξη της Ν.Δ. να αυξάνει τα ποσοστά της σε σχέση με το 2016 κατά 30%!
Με τη συμμετοχή των μηχανικών σε ποσοστό που ξεπέρασε το 72%, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εκλογές στο τοπικό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησής του.
Η ψηφοφορία διήρκεσε από τις 8 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και διεξήχθη στα γραφεία του Περιφερειακού Τμήματος, τα οποία είχαν διαμορφωθεί για μια φορά ακόμα, σε εκλογικό κέντρο.
Τα προσωρινά αποτελέσματα
Στις φετινές εκλογές, ψήφισαν 352, τρεις μηχανικοί περισσότεροι από τις εκλογές του 2016. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 350 έναντι 337 το 2016, ενώ οι παρατάξεις έλαβαν:
• Προοδευτική Ενότητα Μηχανικών Κέρκυρας, με επικεφαλής το Γ. Μεταλληνό (και όχι το νυν πρόεδρο Νίκο Τρίαντο) και με στελέχη που προέρχονται κυρίως από τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς: 148 ψήφους, όσους ακριβώς και το 2016
• Δημοκράτες Κερκυραίοι Μηχανικοί (πρόσκειται στη ΝΔ), με επικεφαλής το Θανάση Μακρή: 120 ψήφους (έναντι 91)
• Ενότητα για την Ανατροπή: 45 ψήφους (43 το 2016)
• Δυναμικοί Αδέσμευτοι Μηχανικοί: 21 ψήφους (36 το 2016)
• Πανεπιστημονική (πρόσκειται στο ΚΚΕ): 16 ψήφους (είχε πάρει 19 το 2016)
Η εκτίμηση για τις έδρες
Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, η εκτίμηση κάνει λόγο για κατανομή εδρών ως εξής:
ΠΕΜΚ: 11 έδρες
ΔΗΚΕΜ: 8 ή 9 έδρες
Ενότητα για την Ανατροπή: 3 έδρες
Δυναμικοί Αδέσμευτοι Μηχανικοί: 1 ή 2 έδρες
Πανεπιστημονική: 1 έδρα
Η εκτίμηση για τη νέα σύνθεση
Εφ όσον επικυρωθούν τα αποτελέσματα και η διανομή των εδρών γίνει με βάση τα προηγούμενα, τότε, η 22μελής σύνθεση της νέας Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ θα έχει ως εξής:
ΠΕΜΚ:
Μεταλληνός Γ., 96 ψήφοι
Τρίαντος Ν., 92 ψήφοι
Ραψομανίκης Ι., 60 ψήφοι
Χαλμούκης Π., 49 ψήφοι
Γουδέλη Κ., 48 ψήφοι
Καββαδία Ελ., 45 ψήφοι
Τσολάκου Ελ., 40 ψήφοι
Πεβεράτου Μ., 38 ψήφοι
Κουλούρης Μ., 34 ψήφοι
Κοσκινάς Α., 32 ψήφοι
Καραμάνος Α., 30 ψήφοι
ΔΗΚΕΜ:
Μακρής Θ., 84 ψήφοι
Ρώσσης Ν., 51 ψήφοι
Ζερβόπουλος Σπ., 49 ψήφοι
Κορωνάκης Σπ., 46 ψήφοι
Μπαλατσινός Αλ., 38 ψήφοι
Θεοδόση Σπ., 33 ψήφοι
Τρεπεκλής Τ., 32 ψήφοι
Αλέγρης Α., 31 ψήφοι
Καρδόνας Α., 30 ψήφοι (εφ΄ όσον καταλάβει 9 έδρες η παράταξη)
Ενότητα για την Ανατροπή:
Βούλγαρης Γ., 24 ψήφοι
Στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν με 22 ψήφους οι Δοκανάρης Α., Δραγανίγος Β., Παγιατάκης Σπ.
Δυναμικοί Αδέσμευτοι Μηχανικοί:
Μπολοβίνος Π., 19 ψήφοι
Εφ΄ όσον καταλάβει και δεύτερη έδρα, στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν με 15 ψήφους οι Βεντούρα Λ., Κουλούρης Α.
Πανεπιστημονική:
Μαρκάτη Ελ., 9 ψήφοι
Ποιοι εξελέγησαν
Για την Προοδευτική Ενότητα Μηχανικών η οποία έχει στελέχη από το χώρο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, με επικράτηση χωρίς απώλειες ή αύξηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρώτευσε σε σταυρούς ο Γ. Μεταλληνός με τρεις ψήφους διαφορά από τον απερχόμενο πρόεδρο του τμήματος, Ν. Τρίαντο.
Κινούμενη στο ρεύμα των τελευταίων μηνών, η «γαλάζια» παράταξη Δυναμικοί Αδέσμευτοι Μηχανικοί εκτόξευσε τα ποσοστά της ανεβάζοντας τις ψήφους που πήρε, από τις 90 στις 120 (αύξηση που «άντλησε» κυρίως από την παράταξη Δυναμικοί Αδέσμευτοι Μηχανικοί που έχασε 15 ψήφους, αλλά και από τη μεγάλη μείωση των άκυρων και λευκών).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίδοση των υποψηφίων της παράταξης, αφού ο Θ. Μακρής «σάρωσε» μακράν του δευτέρου, ενώ πολύ ψηλά αναδείχθηκε (τρίτος) ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπ. Ζερβόπουλος και τέταρτος ο γιος του παλιού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, από τα πλέον ιστορικά στελέχη της Αριστεράς Φίλη Κορωνάκη, Σπύρος! Στη νέα διοίκηση εξελέγη για πρώτη φορά ο γιος του πρώην δήμαρχου Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, Τάσος.
Μείωσε τα ποσοστά της η Πανεπιστημονική του ΚΚΕ χάνοντας τρεις ψήφους στους 19, ενώ αύξησε κατά δύο τα ποσοστά της η Ενότητα για την Ανατροπή κατά δύο ψήφους.