Τι “βγήκε” από την ημερίδα του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων
Πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, οι (καλές) πρακτικές της Καταλονίας, οι προσταγές της Ε.Ε. και το μέλλον στη διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν το “μενού” της εκδήλωσης του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας το απόγευμα του Σαββάτου που, φευ, δεν προσέφερε ουσιαστικά κάτι ουσιαστικά καινούριο στο διάλογο…
Τα περισσότερα από τα συμπεράσματα της τρίωρης εκδήλωσης και συζήτησης, είναι λίγο – πολύ κοινός τόπος για τους αυτοδιοικητικούς και τους άλλους παράγοντες της Κέρκυρας, ωστόσο, άλλα συνεχώς εξαγγέλλονται χωρίς καμία ουσιαστική ενέργεια για να γίνουν πράξη (π.χ. δυναμική στροφή στην ανακύκλωση στην πηγή) και άλλα (π.χ. παρωχημένες πρακτικές στη συνολική διαχείριση όπως συμβατικά εργοστάσια μηχανικής διαλογής) αποτελούν μονόδρομο λόγω των καθυστερήσεων, της έλλειψης πολιτικής τόλμης και των καθυστερήσεων και απουσίας άμεσου σχεδίου από τους πρώην και τους νυν στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση…
Διαπιστώσεις, πολλές
Κατά τα άλλα, από την εκδήλωση δεν έλειψαν οι διαπιστώσεις που… παρέμειναν διαπιστώσεις. Όπως το ότι η κατάσταση στα κύτταρα του Τεμπλονίου είναι καλύτερη από το παρελθόν, ωστόσο, η προσωρινή (;) λύση της δεματοποίησης έχει δημιουργήσει νέα μεγάλα προβλήματα.
Αντιστοίχως, ναι μεν αλλά και υπό προϋποθέσεις χωρίς να μπορεί να στηριχθεί μια τέτοια λύση, ήταν η απάντηση του Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Στερεών Αποβλήτων Αντώνη Μαυρόπουλου στο ερώτημα αν τελικά θα πρέπει να υιοθετηθεί η άποψη για μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Κέρκυρας: υπογράμμισε ότι ίσως προσωρινά και με αυστηρές προϋποθέσεις να αποτελούσε μια θετική εξέλιξη, ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και, κυρίως, μακροπρόθεσμα, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Για να προσθέσει πάντως ότι η άποψή του συνηγορεί προς μια αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) καθώς η εμμονή στη διατήρηση ενός σχεδίου που αποδεδειγμένα δεν λειτουργεί, προκαλεί προβλήματα.
Χωρίς κάτι καινούριο
Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι προσκεκλημένοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα θετικοί στην προσπάθεια δημιουργίας “πράσινων σημείων” με πρωτοβουλία τόσο των αυτοδιοικητικών αρχών τον τελευταίο ενάμισι χρόνο αλλά και (κυρίως) ομάδων πολιτών, καθώς αυτό αποτελεί μια καλή αρχή για τη δημιουργία κουλτούρας και νοοτροπίας ανακύκλωσης που, αν μεγιστοποιηθεί, θα αποτελέσει σημείο – κλειδί στην επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών της Κέρκυρας.
Κάτι που υπογράμμισε και ο εκπρόσωπος της Λακωνικής Βιοενεργειακής Σταύρος Αργυρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το παράδειγμα της Σπάρτης που έχει φτάσει μέσα σε ελάχιστα χρόνια να βρίσκεται από… χαμηλά, στην πρώτη θέση των πόλεων σε ποσοστό ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα.
Κατά τα άλλα, τόσο η Γ.Γ. Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων της Ε.Ε., Βάνια Βέρας, όσο και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Καταλονίας, Χοσέ Μαρία Υ Βόρας, παρουσιάζοντας τις πρακτικές σε επίπεδο Ευρώπης και Βαρκελώνης αντίστοιχα, παρουσίασαν σε γενικές γραμμές ενέργειες, λύσεις και πολιτικές που είναι λίγο ή πολύ γνωστές και στα καθ΄ υμάς, αλλά δείχνουν δύσκολες στην εφαρμογή τους.
Λεφτά, τέλος για τις παλιές μεθόδους
Η κα Βέρας υπογράμμισε πως πλέον η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί παλιές μεθόδους όπως τη μηχανική ανακύκλωση, κάτι στο οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και η υπό υλοποίηση λύση στην Κέρκυρα, αλλά θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες για να μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων και το μεγαλύτερο μέρος των αστικών αποβλήτων να ανακυκλώνεται στην πηγή.
Χαρακτήρισε ως παρωχημένη τη μέθοδο της επεξεργασίας και μηχανικής διαλογής σύμμεικτων σκουπιδιών και της κομποστοποίησης, εκτός των νέων προδιαγραφών της Ευρώπης, κάτι που η Κέρκυρα θα βρει σύντομα μπροστά της αν συνεχίσει να “επενδύει” σε τέτοιες λύσεις.
Άλλωστε, οι ορθές πρακτικές που προκύπτουν από της αποφάσεις της Ε.Ε. βασίζοναι στα τρία στάδια της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης από τον ίδιο τον καταναλωτή και, τέλος στην ανακύκλωση στην πηγή, επισημαίνοντας πως για την προώθηση των πολιτικών αυτών υπάρχει δυνατότητα άντλησης εσόδων από προγράμματα της Κομισιόν.
Το παράδειγμα της Καταλονίας
Τέλος, ο κ. Βόρας έκανε εκτενή αναφορά στις πρακτικές που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας με αιχμή του δόρατος την πόλη της Ταραγονίας, κατορθώνοντας να εκτινάξει τη διαλογή στην πηγή και το ποσοστό των ανακυκλωμένων σκουπιδιών και να μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή υπολείμματος με, εκτός των άλλων, σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.