Μία καταπληκτική εργασία έχουν κάνει οι άνθρωποι που έχουν στήσει τον τουριστικό οδηγό atcorfu.com με βάση τις Μπενίτσες, αφού συγκέντρωσαν περισσότερες από 600 φωτογραφίες από τις Μπενίτσες, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις προηγούμενες δεκαετίες, δείχνοντας την απαράμιλλη ομορφιά ενός υπέροχου χωριού που, φευ, σχεδόν… εξαφανίστηκε από τη μανία της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών.
Αν και σήμερα, οι Μπενίτσες εξακολουθούν να διατηρούν υπέροχα χαρακτηριστικά με το παλιό χωριό, το λόφο του Αγίου Στεφάνου, το λιμανάκι και την μαρίνα, η ανέγγιχτη ομορφιά του χωριού των ψαράδων με το πράσινο της βλάστησης να αναμιγνύεται με το μπλε της θάλασσας, στις παλιές φωτογραφίες, συναρπάζει!
Όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα στην ιστοσελίδα, στις φωτογραφίες βλέπουμε πως ήταν η Μπενίτσα του 50, πως φαίνονταν οι δύο της χαρακτηριστικοί κολπίσκοι, το λιμάνι δηλαδή και η Κουτσομαρούλα από το ύψωμα του Αγίου Στέφανου αλλά και σκηνές από την τότε παραλία, τις βάρκες με τα πυροφάνια και γενικά πως συνυπήρχε η πρώιμη τουριστική ανάπτυξη της εποχής μαζί με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες, αφού από τη μία βλέπουμε ξενοδοχεία και θαλάσσια σπορ και από την άλλη τους υπόλοιπους κατοίκους να συνεχίζουν να επιδίδονται στο επαγγελματικό ψάρεμα.
΄
Η δεκαετία του ΄50
Στις Μπενίτσες του 50 υπήρχαν αρκετά ψαράδικα καΐκια ή γρι-γρι όπως τα ξέρουμε, τα κυριότερα όμως ήταν δύο, ο Άγιος Δημήτριος ή αλλιώς “το κόκκινο” λόγω του κόκκινου χρώματός του και το άλλο ήταν η Αγία Τριάδα ή το “γκρι” ή όπως είχε επικρατήσει να λέγεται το “Μπινιτσιώτικο”.
Αυτά έφευγαν κάθε σούρουπο από το λιμάνι, ρυμουλκώντας το καθένα δεμένο πίσω τους το μεγάλο βοηθητικό πλοιάριο που λεγόταν “πισινό” ακολουθούμενο από τις βάρκες με τα πυροφάνια.
Οι ψαράδες
Το ψάρεμα γινόταν ως εξής, οι βάρκες με τα πυροφάνια σκορπίζονταν σε επίκαιρα σημεία και με τα φώτα τους συγκέντρωναν τα ψάρια, όταν ο αριθμός των ψαριών κρίνονταν ικανοποιητικός τότε οι βάρκες ειδοποιούσαν το γρι-γρι που έρχονταν και έζωνε με δίχτυα την περιοχή.
Ακολουθούσε η συλλογή των ψαριών, υπήρχαν νύχτες που τα δίχτυα έπεφταν και σηκώνονταν αρκετές φορές ανάλογα τα ψάρια που υπήρχαν.
Σε αυτά τα δύο γρι-γρι συνήθιζαν να δουλεύουν οι περισσότεροι κάτοικοι που ασχολούνταν με την αλιεία αλλά και αρκετοί ψαράδες από γειτονικά χωριά, ενώ υπήρχαν και πολλά άλλα καΐκια που τα δούλευαν οι ιδιοκτήτες τους.
Το γρι-γρι Αγία Τριάδα είχε ένα χαρακτηριστικό κοντόχοντρο σχήμα και είχε αγοραστεί από τους κατοίκους με πόρους από το μεταπολεμικό σχέδιο Marshall.
Τα γρι-γρι αυτά σταμάτησαν οριστικά τη λειτουργία τους λίγο πριν το 1980, τότε που πλέον το σύνολο των κατοίκων είχε απορροφηθεί από τον τουρισμό.
Οι πρώτες διασημότητες: Η Βίβιαν Λη
Την ίδια εποχή είχαν αρχίσει να επισκέπτονται τις Μπενίτσες διάσημοι ηθοποιοί αλλά και διάφοροι εύποροι κατά κανόνα ξένοι επισκέπτες, η Κέρκυρα άλλωστε ήταν ο πρώτος πόλος έλξης της διεθνούς αριστοκρατίας όπως και των celebrities πολύ πριν από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες με όλους αφού τότε δεν ήταν εύκολο για τον καθένα να έχει φωτογραφική μηχανή.
Η οικογένεια Μάνεση όμως διέθετε φωτογραφική μηχανή και έτσι χάρη σε αυτήν έχουμε σήμερα στα χέρια μας μερικές μόνο εικόνες από διασημότητες της εποχής του 50, σταθερούς και τακτικούς επισκέπτες του τόπου μας όπως θυμούνται οι παλιότεροι.
Η υπέροχη Vivien Leigh ήταν τακτική επισκέπτρια αλλά δεν αγόρασε το σπίτι που ήθελε αφού την πρόλαβε ο θάνατός της το 1967. Στις Μπενίτσες ερχόταν μαζί με τον Άγγλο σκηνογράφο και παραγωγό Roger Furse και τη συζύγο του, στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 1960.
Μελισσοκομία
Ανάμεσα στις τότε οικονομικές δραστηριότητες δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η μελισσοκομία. Αρκετοί κάτοικοι διέθεταν κυψέλες σκορπισμένες σε διάφορα σημεία των Μπενιτσών. Στο αγρόκτημα του Αγίου Στεφάνου, εκτός των άλλων γεωργικών δραστηριοτήτων, υπήρχε και καλά οργανωμένη μελισσοκομική μονάδα με αρκετές κυψέλες.
Κατά καιρούς οι κάτοικοι μαζεύονταν για να μάθουν καινούργιες μεθόδους και νέα μυστικά γύρω από τις Μέλισσες, γινόταν δηλαδή κατά κάποιο τρόπο κάποια είδη σεμιναρίων γύρω από τη μελισσοκομία.
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.atcorfu.com
PHOTOS: atcorfu.com