Η εμπλοκή Καλούδη, η παρέμβαση Καρύδη, η μάχη Πελάη – Χαλικιόπουλου…
Κάλεσμα από τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (με επικεφαλής τον πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτη Πελάη) για τις 10.30 το πρωί της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου έξω από τα δικαστήρια. Εκεί αναμένεται να συνεχιστεί η απρόσμενη τροπή που έχει πάρει η μάχη για τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο, μετά την απόφαση υπέρ της προσφυγής σωματείων σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, προ μιας περίπου εβδομάδας και την εξαίρεση 19 εκπροσώπων, προσκείμενων στη σημερινή διοίκηση.
Στην προσφυγή τους τα σωματεία, που πρόσκεινται στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Εργατικό Κέντρο, ζήτησαν με προσωρινά μέτρα και προσωρινή διαταγή την εξαίρεση 19 εκπροσώπων εκ των οποίων: οι 9 συνταξιούχοι, οι 8 του ξενοδοχείου ΙΚΟΣ, 1 πυροσβέστης και 1 εργαζόμενος στο “Βοήθεια στο Σπίτι” (οι δύο τελευταίοι είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι).
Οι 19 αντιπρόσωποι δεν θα έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ενώ σύμφωνα με το καταστατικό του αυτοδίκαια εκπίπτουν των όποιων αξιωμάτων τους όσοι χάσουν την ιδιότητα του μέλους.
Υπενθυμίζεται ότι από τους 19 εκπροσώπους που απώλεσαν με δικαστική απόφαση την ιδιότητα του μέλους υπάρχουν αρκετοί που κατέχουν αξίωμα ή έχουν οριστεί ως εκπρόσωποι σε διοικητικά συμβούλια ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
Ακύρωσε τις εκλογές η διοίκηση
Σε μια κίνηση απάντησης στις αιτιάσεις Πελάη η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, στις 14:00, και σε συνέχεια έκδοσης προσωρινής διαταγής με ημερομηνία 20/02/19, το Δ/Σ του ΕΚΚ, συμμορφούμενο στο περιεχόμενο αυτής αναστέλλει τη διενέργεια των εκλογικών του αρχαιρεσιών μέχρι την έκδοση απόφασης επί της 69/19 αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, δικάσιμος μετ’ αναβολής της οποίας ορίστηκε η 6η Μαρτίου 2019».
«Ποιο διοικητικό; Έχουν εκπέσει οι μισοί», η απάντηση Πελάη
“Ποιο διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε; Με ποια σύνθεση; Αφού τα 2 μέλη από τα 5 της πλειοψηφίας που υποτίθεται ότι πήραν απόφαση αναβολής, είναι μέσα στους 19 εκπρόσωπους που ακύρωσε το Πρωτοδικείο. Συνεπώς από την απόφαση του δικαστηρίου και εφεξής έχουν απολέσει την ιδιότητά τους και όποιο αξίωμα κατείχαν. Ποια απόφαση επικαλούνται οι κύριοι του Εργατικού Κέντρου; Με ποιο δικαίωμα αναβάλουν εκλογές» ήταν η άμεση απάντηση Πελάη λίγο πριν το κρίσιμο Σαββατοκύριακο των εκλογών (23/2).
Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων εμφανιζόταν σίγουρος ότι οι εκλογές θα γινόταν κανονικά και ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα προσερχόταν για την εκλογική διαδικασία. Τόνιζε δε ότι “η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναστέλλει τις εκλογές, αλλά απαγορεύει ρητώς τη συμμετοχή των 19, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου να κάνει κινήσεις που πόρρω απέχουν από τις επιταγές της δικαιοσύνης, την οποία κατά τα λοιπά δηλώνoυν ότι σέβονται”.
Ανάκληση του δικαστικού αντιπροσώπου
Και η συνέχεια πήρε απρόσμενη τροπή με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργο Καλούδη να ανακαλεί τον δικαστικό αντιπρόσωπο, το δικηγόρο Ανδρέα Κρητικό. Σφοδρή η αντίδραση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που τον κατηγορούν για ευθεία παρέμβαση με πολιτικά κίνητρα, παρά την δικαστική απόφαση με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημα της απερχόμενης ηγεσίας του Ε.Κ.Κ. για αναβολή των εκλογών.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων χαρακτήρισε την πράξη Καλούδη ως αυθαίρετη και εκτός κάθε νομικού πλαισίου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά προσφυγή κατά της συγκεκριμένης απόφασης.
Η ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου ακολούθησε για να καταγγείλει «την παράνομη κατάληψη του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ», ενώ χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου «παράτυπη και προσωρινή» βάσει της οποίας «οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θέλουν να οργανώσουν μια Και κατέληγαν στην ανακοίνωση: «Καταγγέλλουμε ενώπιον ολόκληρης της κερκυραϊκής κοινωνίας ότι προσπαθούν με νομικά τερτίπια να ανατρέψουν την νόμιμη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου και καλούμε κάθε Κερκυραίο πολίτη να απορρίψει την αισχρή τους προπαγάνδα.”
Η αφίσα και η απάντηση Καλούδη
Εν τω μεταξύ κυκλοφόρησε αφίσα για την εμπλοκή Καλούδη στο θέμα και τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου να απαντά: «Ευχαριστώ πολύ τον κ. Σταμάτη Πελάη και τους ανώνυμους συντάκτες της συκοφαντικής αφίσας που μου δίνουν την ευκαιρία να δώσω στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, που αποδεικνύουν πως όταν ανακαλείται η εντολή προς Δικηγόρο, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ο Δικηγόρος. Το γνωρίζει ακόμη και ο πολίτης που έχει τελειώσει την Γ’ Δημοτικού. Η νόμιμη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας ανακάλεσε την αίτησή της για διορισμό Δικηγόρου για τις προκηρυχθείσες και αναβληθείσες απ’ αυτήν εκλογές. Ο πειθαναγκασμός είναι χαρακτηριστικό Μη Δημοκρατικών καθεστώτων το δε bulling ανεπίτρεπτο».
Άλλα λέει όμως ο Γ. Καρύδης
Την ανατροπή κάνει η άποψη που καταθέτει ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Γιώργος Καρύδης, σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από εκείνο του κ. Καλούδη:
«Το με αριθμό 11α/2019 έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα και φέρει τη σφραγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας και το υπογράφει ο κ. Γ. Καλούδης ως Πρόεδρος του Συλλόγου, είναι κατά την άποψή μας ανυπόστατο και ουδεμία νομική ισχύ έχει. Με αυτό ο Γ. Καλούδης ‘’ΑΝΑΚΑΛΕΙ’’ την επονομαζόμενη με αριθμό 11/7-2- 2019 ‘’Πράξη’’ του ‘’για διορισμό του Δικηγόρου Κέρκυρας κ. Α. Κρητικού ως δικαστικού αντιπροσώπου στις εκλογές του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κέρκυρας στις 23-02-2019’’.
‘’Πράξεις’’ Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου ούτε προβλέπονται, ούτε εκδίδονται. Και τούτο διότι στο άρθρο 89 παρ. 2 του Κώδικα Δικηγόρων ορίζεται ότι ‘’Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι διοικούνται από αιρετά Διοικητικά Συμβούλια’’. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο τα έγγραφα του Δικηγορικού Συλλόγου, που τυγχάνει νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, φέρουν την υπογραφή του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου. Δεν αναφέρονται σε ‘’Πράξεις’’ αλλά σε Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Επομένως σχετικά με το εν λόγω ζήτημα ήταν νομικά αναγκαίο, αλλά επιπλέον δεοντολογικά και συνδικαλιστικά ορθό να συγκληθεί έκτακτα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου προκειμένου να λάβει έγκυρα αποφάσεις για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος. ‘’Πράξεις’’ Προέδρου περί ‘’ανάκλησης’’ ή ‘’διορισμούς’’ ή άλλες μονομερείς ‘’Πράξεις’’ δεν συνάδουν με την δημοκρατική λειτουργία ενός κορυφαίου επιστημονικού και ιστορικού Συλλόγου, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας.
Με την παρούσα δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στα εσωτερικά συνδικαλιστικά ζητήματα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κέρκυρας, αλλά να προασπίσουμε τη νομιμότητα και να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία και το κύρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας που τελευταία δοκιμάζονται.
Κι αυτό γιατί στους Δικηγορικούς Συλλόγους, που έχουν υποχρέωση την εμπέδωση του κράτους Δικαίου, την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας και των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, δεν συνάδουν συμπεριφορές της ‘’ ενός ανδρός αρχής’’.
Το Κίνημα Αλλαγής
Ανακοίνωσε εξέδωσε για το θέμα και το Κίνημα Αλλαγής Κέρκυρας υποστηρίζοντας ότι «θεωρεί αδιαπραγμάτευτο τον σεβασμό στους θεσμούς και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και πιστεύει ότι κάθε επέμβαση πολιτική ή αισθητική έξω και μέσα στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας είναι μη θεμιτή.
Οι επεμβάσεις του ΠΑΜΕ μέσα κι έξω από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας δεν τηρούν τους όρους της πολιτικής συμπεριφοράς .
Η αναμονή της απόφασης της Δικαιοσύνης μέχρι την 6η Μαρτίου 2019 , ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων , είναι συστατικό σεβασμού των Θεσμών και της Δημοκρατίας».
Η συνέχεια σήμερα στη δικαιοσύνη, η οποία θα αποφανθεί για τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο.