Τον κίνδυνο αποψίλωσης του νοσοκομείου από επικουρικούς ιατρούς πέντε από τους οποίους απολύονται λόγω λήξης των συμβάσεών τους στην Κέρκυρα, επισείει η τοπική Ένωση Γιατρών ΕΣΥ η οποία, αφού τονίζει ότι έπεται η λήξη των συμβάσεων άλλων 13, το σύστημα υγείας δείχνει να επιστρέφει στην «κανονικότητα»… προς τα πίσω!
Στην ανακοίνωση περιέχονται αιχμές για την πολιτική που άσκησε στο χώρο της Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται όλες τις παρατάξεις που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαιωνίζοντας «το καρκίνωμα του θεσμού των επικουρικών σε όλες τις θέσεις, γεμίζοντας τα νοσοκομεία με κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης εργαζομένους και εμποδίζοντας την κατάργηση του θεσμού της ελαστικής εργασίας».
Κακαβίτσας: Δεν είναι όλοι ίδιοι
Την ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ σχολίασε ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Φοίβος Κακαβίτσας, ο οποίος αφού υπογραμμίζει ότι «δεν είναι όλοι το ίδιο όπως εξομοιώνει τους πάντες» αναφέρει ότι τα προηγούμενα 3,5 χρόνια αυξήθηκε το ιατρικό προσωπικό κατά 30% και αναμένονται ακόμα 21 μόνιμοι γιατροί στο νοσοκομείο από προκηρύξεις που έγιναν την ίδια τριετία: «Από το 2012 εως το 2016 δεν είχε προκηρυχθεί ούτε μια μόνιμη θέση. Οι επικουρικοί από 11 έγιναν μόλις 12 και οι συνταξιοδοτήσεις μίκρυναν τον αριθμό των υπηρετούντων σε σημείο που να κοντεύουν με λουκέτο πολλές κλινικές. Όλοι θυμόμαστε την περίπτωση της Παιδιατρικής».
Η Νέα Δημοκρατία «πάγωσε» δρομολογημένες προσλήψεις στην Υγεία
Ο κ. Κακαβίτσας εξαπολύει επίθεση κατά της Ν.Δ. υπογραμμίζοντας ότι από τον Ιούλιο αναμένεται η ημερομηνία για την καταβολή των δικαιολογητικών για 11 μόνιμες θέσεις που προκηρύχθηκαν το Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση και η ημερομηνία κατάθεσης έπεσε πάνω στις προωρες εκλογές.
«Θα περίμενε κανείς η παρούσα κυβέρνηση όπως η προηγούμενη να στηρίξει τη δημόσια υγεία και να χρηματοδοτήσει όλες όσες θέσεις έληξαν αυτό το 4μηνο. Όμως δεν παρέτεινε τις συμβάσεις των 5 ιατρών που πληρώνονταν από το ΠΔΕ όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση το Μάρτιο. Δεν έκανε ένσταση ή έστω νομοθετική ρύθμιση όπως έγινε το Φεβρουάριο του 2018 η προηγούμενη, για τους επικουρικούς με παράταση θητείας. Δεν ενέταξε το νοσοκομείο Κέρκυρας στο νέο πρόγραμμα του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και έτσι απέλυσε τρεις νοσηλευτές της ΜΕΘ. Η στήριξη λοιπόν της δημόσιας υγείας είναι θέμα κυβερνητικών επιλογών και απόφασης για τη στήριξη του ΕΣΥ», αναφέρει στη δήλωσή του ο Φ. Κακαβίτσας.
Η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ
Αφού κάνει λόγο για εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο, η ΕΓΕΣΥΚ στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης εκτός από εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους, αποτελούν και θανάσιμο κίνδυνο για την ίδια τη λειτουργία των νοσοκομείων και κατά συνέπεια την υγεία των πολιτών: «Συνέπεια της στελέχωσης (και) του ΓΝΚ από συμβασιούχους εργαζόμενους είναι και η απώλεια 1 κλίνης ΜΕΘ. Μετά τη λήξη των συμβάσεων ΚΕΕΛΠΝΟ 3 νοσηλευτών, το τμήμα αδυνατεί να κρατήσει εν λειτουργία την 5η κλίνη που συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του αριθμού των διακομιδών. Και μάλιστα σε μια περίοδο διαχρονικά δύσκολη με την επιδημία της γρίπης προ των πυλών και την ανάγκη σε κλίνες ΜΕΘ τεράστια. Στον αέρα είναι ακόμα και η καθαριότητα του νοσοκομείου. Οι πολυδιαφημισμένες ατομικές συμβάσεις του προσωπικού (που κάποιοι είχαν παρουσιάσει λίγο πολύ ως θρίαμβο της προηγούμενης κυβέρνησης) λήγουν στο τέλος του έτους. Και βάσει Συντάγματος δεν μπορούν να ανανεωθούν. Επιστροφή στους εργολάβους λοιπόν;»
«Καμία απόλυση, άμεσες προσλήψεις»
Η ΕΓΕΣΥΚ αναφέρει ότι οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί παγώνουν, το ΤΕΠ εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί με δανεικούς γιατρούς, η παθολογική συνεχίζει να κινδυνεύει με κατάρρευση έχοντας μόλις 4 γιατρούς, οι εφημερίες της χειρουργικής το επόμενο διάστημα θα βγαίνουν από 3 μόλις γιατρούς οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν και όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του τμήματος (τακτικά ιατρεία, χειρουργεία, ΤΕΠ) με αυτονόητους κινδύνους για τους ίδιους και τους ασθενείς: «Τα κροκοδείλια δάκρυα τους δεν πείθουν κανέναν. Η απαξίωση της δημόσιας Υγείας που προωθούν είναι πέρα για πέρα συνειδητή. Στόχος τους, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ΕΕ, η μετατροπή του ΕΣΥ από σύστημα κρατικά χρηματοδοτούμενο, σε σύστημα αυτοχρηματοδοτούμενων νοσοκομείων. Νοσοκομεία – επιχειρήσεις δηλαδή που θα λειτουργούν με λογική κόστος- όφελος και η υγεία των πολιτών (οι οποίοι θα καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη όλο και βαθύτερα) θα μπαίνει σε 2η μοίρα πίσω από το κέρδος της επιχείρησης. Είναι η λογική που αντιμετωπίζει τη λαϊκή υγεία ως “κόστος” για το κράτος και ταυτόχρονα ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών στην υγεία, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».
Η ΕΓΕΣΥΚ ζητά να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και συμβασιούχος ιατρός, να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθεί ο θεσμός των επικουρικών, να γίνει προκήρυξη και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου.