Κείμενο του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας με το οποίο τάσσεται αντίθετος με τις διατάξεις του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Αναλυτικά, το κείμενο του Συλλόγου:
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας εκφράζει την αντίθεσή του με τις διατάξεις του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ (βάσει του ΦΕΚ 4898/18), οι οποίες ενσωματώθηκαν στις 10/4/2019 στο ηλεκτρονικό σύστημα και προβλέπουν τη θέσπιση μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής των ασφαλισμένων για διαγνωστικές εξετάσεις και για αρκετές κατηγορίες ασθενών.
Τα όποια μέτρα ανακούφισης των συμπολιτών μας, βρίσκουν σύμφωνο τον ιατρικό κόσμο, σαν φιλοσοφία, αρκεί η κάλυψη της δαπάνης να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι Εργαστηριακοί Ιατροί της χώρας στενάζουν ήδη υπό το βάρος των άμεσων και έμμεσων επιβαρύνσεων της λειτουργίας των ιατρείων τους (Clawback, Rebate, ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, υπερφορολόγηση κ.λπ.) και αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, μεταβιβάζοντάς τους στην κυριολεξία την υποχρέωση της δωρεάν παροχής υγείας, αφού οι ίδιοι θα επιβαρυνθούν την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων του πληθυσμού.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:
• να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, έστω και την ύστατη στιγμή, για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης
• να δημιουργηθεί νέος, χωριστός προϋπολογισμός πρόληψης που θα εξαιρείται από το Clawback και το Rebate και θα περιλαμβάνει τις εξετάσεις πληθυσμιακής διαλογής και τις πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν από την τροποποίηση της συμμετοχής του ασθενούς στο κόστος των εξετάσεων. Η χρηματοδότησή του, μπορεί να προέρχεται από το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα
• να επεκτείνει τον υπάρχοντα, κλειστό προϋπολογισμό, ώστε να αποζημιώνονται οι εξετάσεις που προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες
• να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των τιμών των εξετάσεων, ώστε να ανταποκρίνονται (επιτέλους) στην πραγματικότητα και στις σημερινές συνθήκες διαβίωσης.
• να προβεί στην εφαρμογή δυναμικού κλειστού προϋπολογισμού (plafond ανά ασθενή) με συγκεκριμένα κριτήρια, η οποία θα συμβάλλει, παράλληλα, στη συγκράτηση των δαπανών, με απώτερο στόχο την κατάργηση του Clawback και του Rebate.
Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κοινωνική πολιτική θα πρέπει να εφαρμόζεται από την πολιτεία και όχι από κοινωνικές ομάδες που βάλλονται και δοκιμάζονται και οι ίδιες.
Τόσο οι αντοχές όσο και η υπομονή εξαντλούνται.
ΟΧΙ ΑΛΛΟ CLAWBACK στην πρόληψη και στη διάγνωση !