Δελτίο τύπου εξέδωσε η ΕΓΕΣΥΚ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ
Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ΓΝΚ, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:
Όσο αφορά το «εντέλλεσθε» της Διοίκησης προς παθολόγο του νοσοκομείου με αφορμή έναν.. ηλεκτρονικό υπολογιστή: θεωρούμε ότι υπηρεσιακά θέματα και μάλιστα ήσσονος σημασίας όπως ένας Η/Υ μπορούν και πρέπει να λύνονται με απλή συνεννόηση και σίγουρα με πολύ πιο κομψό τρόπο από αυτόν που επέλεξε η Διοίκηση να κινηθεί στην προκειμένη περίπτωση. Όσο για τα συκοφαντικά σχόλια περί.. ιδιοκτησιακής νοοτροπίας που διαβάσαμε από κάποιους υπηρέτες της ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τα επιστρέφουμε ως έχουν. Η μόνη «ιδιοκτησία» που υπάρχει στο νοσοκομείο είναι άνθρωποι που πραγματοποιούν εξαντλητικές εφημερίες, πολλές φορές και πάνω από 24 ώρες, απλά και μόνο λόγω αισθήματος καθήκοντος και ευθύνης απέναντι στους ασθενείς. Καλό είναι να το θυμούνται όλοι πριν συκοφαντήσουν ειδικά μάλιστα όταν και οι ίδιοι είναι χρήστες του νοσοκομείου..
Αναφορικά με την πρόσληψη επικουρικής ρευματολόγου: Η ειδικότητα αυτή έλειπε από το ΓΝΚ και ο ερχομός της θα λύσει προβλήματα στη διαχείριση περιστατικών χωρίς πλέον την ανάγκη να στρέφεται ο ασθενής σε ιδιώτες. Καλωσορίζουμε λοιπόν τη νέα συνάδελφο και της ευχόμαστε καλή δουλειά. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας πως το νοσοκομείο χρειάζεται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τέτοιες πρέπει να επιδιώκουμε ( και μέσω τροποποίησης του οργανισμού). Θυμίζουμε ότι πάνω από το 1 τέταρτο του ιατρικού δυναμικού του ΓΝΚ είναι επικουρικοί, αναλογία που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η πλήρωση του οργανισμού βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από το 50%. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι διαιωνίζει το καθεστώς εργασιακής ομηρίας των συναδέλφων, αποτελεί ταυτόχρονα τροχοπέδη στην προσπάθεια οριστικής επίλυσης χρόνιων προβλημάτων και στον όποιο μελλοντικό προγραμματισμό βελτίωσης και διεύρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Θυμίζουμε επίσης ότι το «αυτόνομο» ΤΕΠ εξακολουθεί να στηρίζεται σε Γενικούς Ιατρούς και Πνευμονολόγους οι οποίοι με «εντέλλεσθε» εφημερεύουν σε αυτό εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο ενώ υποτίθεται αυτό το μέτρο αποτελούσε έκτακτη λύση ανάγκης! Οι 5 θέσεις ΤΕΠ που έχουν προκηρυχθεί αργούν ακόμα ενώ σχεδόν σίγουρα θα αποδειχτούν ανεπαρκείς να λύσουν το πρόβλημα ακόμα και όταν οι νέοι συνάδελφοι τοποθετηθούν στη θέση τους.
Άλλο σημαντικό νέο των ημερών αποτελεί η προμήθεια των 2 νέων κεφαλών για τον καρδιολογικό υπέρηχο. Θετικό γεγονός που μπορεί να μειώσει τις διακομιδές προς Γιάννενα. Πρέπει και εδώ όμως να επισημάνουμε ότι η προμήθεια του εξοπλισμού αυτού έγινε μέσω ΕΣΠΑ. Έχουμε προ πολλού διατυπώσει τις σοβαρές μας επιφυλάξεις σχετικά με αυτού του τύπου τη χρηματοδότηση της Υγείας και έχουμε τονίσει του κινδύνους που απορρέουν από αυτό: Μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται διάφορα απαραίτητα για τη δημόσια Υγεία προγράμματα όπως προσλήψεις γιατρών (5 στο ΓΝΚ), προμήθειες εξοπλισμού (πχ καρδιολογικός υπέρηχος), ολόκληρες μεταρρυθμίσεις (ΤΟΜΥ) . Για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, κανένας προγραμματισμός για το τί μέλλει γενέσθαι όταν τελειώσουν τα ΕΣΠΑ. (Για να μην ξεχνάμε και τις προμήθειες εξοπλισμού μέσω ιδιωτικών δωρεών.) Θα υπάρχει μέριμνα και σχεδιασμός ούτως ώστε αυτά τα έξοδα (συντήρησης και λειτουργίας) να περάσουν στον κρατικό προυπολογισμό; Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίζουν ειδικά όταν τα συνδυάσει κανείς με το νέο μοντέλο χρηματοδότησης της Υγείας που προωθείται, με μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία – επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο Σαντορίνης το οποίο λειτουργεί υπό καθεστώς Ανώνυμης Εταιρίας και για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διασταύρωναν τα ξίφη τους προεκλογικά για το ποιος από τους δύο πρέπει να το πιστωθεί ως επίτευγμα και ουδόλως τους απασχολούσε το ότι πάνω από το 15% του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού εκεί δουλεύει με μπλοκάκι!
Τέλος, το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ εκφράζει τη συμπαράσταση του στους συναδέλφους εργαζομένους του νοσοκομείου που έπεσαν θύματα προπηλακισμού τις προηγούμενες ημέρες. Τα απαράδεκτα και καταδικαστέα αυτά γεγονότα δίνουν δυστυχώς άλλη, πολύ χειρότερη, διάσταση στον όρο «εργασία υπό αντίξοες συνθήκες». Απαιτούμε από τους αρμόδιους (Υπουργείο, ΥΠΕ, Διοίκηση) να διασφαλίζουν το αυτονόητο: τη σωματική μας ακεραιότητα στο χώρο εργασίας. Προφανώς, τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν επαρκούν και χρειάζονται περαιτέρω κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη, οι στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς αποτελούν χρέος όλων μας ως μέλη της κοινωνίας. Οι υγειονομικοί σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΣΥ όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Αξίζουν το σεβασμό όλων.