Κείμενο του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αυλωνίτη με αφορμή τα πολλά σχόλια (άλλα θετικά, άλλα αρνητικά) για την εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στην πλατεία Δημαρχείου με την προβολή της πρεμιέρας της σειράς “8 λέξεις”.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέκος Αυλωνίτης σημειώνει τα εξής:
Αν ο πολιτισμός είχε όρια τότε θα ψηφίζαμε νόμους που θα τα προσδιόριζαν. Η όποια πολιτιστική δραστηριότητα και η αξιολόγηση της, τολμώ να πω ότι ειναι, έν πολλοίς υποκειμενική. Ποιός θέτει τα όρια , αν η εκδήλωση χθες βράδυ έξω από το δημαρχείο Σαν Τζιάκομο , με την παρουσία της κ Δημάρχου, ήταν πολιτιστικά “σωστή”, συγκρινόμενη με άλλες του παρελθόντος η του παρόντος? Η εντελώς προσωπική μου άποψη είναι ότι από τη στιγμή που βάζεις όρια στη σκέψη σου για να προσδορίσεις την έννοια του πολιτισμού και ειδικά να ορίζεις το καλό η το κακό, το ηθικό η το ανήθικο μιας πολιτιστικής δαστηριότητας , τοτε περιορίζεις την ελευθερία της έκφρασης τόσο του δημιουργού όσο και του εαυτού σου. Εγώ προσωπικά δεν έχω την ικανότητα αλλά ούτε την επιθυμία να το κάνω. Μου αρέσει να βλέπω την όποια πολιτιστική δημιουργία και να διαπιστώνω ΜΕΤΑ αν ήταν καλή , αν ήταν κακή , αν ήταν μέτρια η αν ήταν προσβλητική κατά το πως νιώθω εγώ και πως ορίζω εγώ τι είναι πολιτιστικά κακό η καλο.
Τα όρια του πολιτισμού είναι χαώδη , όπως και τα όρια της ανθρώπινης δημιουργίας.
Και εγώ θα πήγαινα αν ήμουν δήμαρχος, και ας με κατσάδιαζαν δικαίως ή αδίκως, για να δω την πρέμιερα ενός σίριαλ του οποίου εκ των προτέρων την ποιότητα του δεν ξέρω αλλά που “γυρίζεται” στη πόλη μου και ίσως την διαφημίσει κιόλας.