Ανακοίνωση της παράταξης Σαμοΐλη για κατάργηση δύο Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Αναλυτικά, αναφέρει:
Η πρόσφατη Επερώτηση της περιφερειακής παράταξης “ΑΝΑΣΑ” για το ζήτημα της αναστολής της λειτουργίας 37 Τμημάτων των πανεπιστημίων (μεταξύ των οποίων και δύο του Ιονίου Πανεπιστημίου), κρίνεται από την πλευρά μας τουλάχιστον υποκριτική. Αποσκοπεί δε στη δημιουργία επικοινωνιακών αντιπολιτευτικών διατυπώσεων και μόνο. Για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον. Γιατί κρίνει ως επιζήμια τη σαφή πρόθεση ιδιωτικοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων από τη σημερινή κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η απερχόμενη διοίκηση του κ. Γαλιατσάτου, όχι μόνο δεν εναντιώθηκαν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και διοικητικής – οικονομικής συγχώνευσης των πανεπιστημίων, αλλά γνωμοδότησαν θετικά και προέβησαν σε συγκαταβατικές αποφάσεις. Όλοι θυμόμαστε πόσο εύκολα μέσα σε λίγους μήνες, η συγχώνευση με στόχο την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση, έγιναν “αναβάθμιση” και ορθολογική κατανομή των εκπαιδευτικών κέντρων και πόρων. Όλοι θυμόμαστε τη θετική στάση του τέως περιφερειάρχη και της “ΑΝΑΣΑ” στο σχέδιο νόμου του κ. Γαβρόγλου, που στην ουσία ήταν προέκταση του “Σχεδίου Αθηνά” (βλ. ψήφισμα ΠΙΝ 17/3/18)
Δεύτερον. Προς επίρρωση των παραπάνω, η απερχόμενη διοίκηση της ΠΙΝ ώθησε άμεσα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συνειδητά και με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, στην αναζήτηση οικονομικών πόρων, από επιχειρήσεις και κονδύλια του ΕΣΠΑ, την ίδια στιγμή που ο αγώνας για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, η μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών του Ιονίου Πανεπιστημίου σε διδακτικό προσωπικό, σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, υλικά και υποδομές για σύγχρονες ερευνητικές ανάγκες, πήγε περίπατο. Με δυο λόγια, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτέλεσε λαμπρό πανελλαδικό παράδειγμα, του προωθούμενου μοντέλου εμπορευματικής και ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ΑΕΙ στην Ελλάδα. Η απερχόμενη διοίκηση έκανε ευρεία χρήση των προγραμμάτων “Interreg V/A Greece-Italy” και ΕΣΠΑ 2014-20, ορίζοντας το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως φορέα υλοποίησης προγραμμάτων … βιοποικιλότητας συστημάτων, αγροτικών τεχνολογιών, ελαιοπαρατήρησης, και ότι μπορεί κανείς να φανταστεί…!
Αυτή η πολιτική κ.κ. της “ΑΝΑΣΑ” σημαίνει έμπρακτη καταστρατήγηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Πόσο φτωχά μοιάζουν τα λόγια μπροστά στις πράξεις που οι ίδιοι δρομολογήσατε…! Η προσπάθεια να παρουσιάσετε στην Επερώτησή σας, όλα τα παραπάνω ως “ευλογία” για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, δεν έχει καμία τύχη και είναι ιδιοτελής.
Ανάμεσα λοιπόν στην υποκριτική πολιτική που εκφράζει η παράταξη “ΑΝΑΣΑ” και στην άκρως επιζήμια πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, εμείς λέμε:
1. Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, έχει ήδη εγκαταλειφθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, διότι πίσω από αυτόν, κραύγαζε η πρόθεση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η γνώση και η εκπαίδευση, δεν μπορούν να αποτελούν επιχειρηματικό πεδίο δόξης λαμπρό. Είναι δικαίωμα όλων τον πολιτών, είναι αυτονόητο αγαθό της δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης.
2. Οι “αναβαθμίσεις” των ΤΕΙ σε ΑΕΙ στην Ελλάδα, στοχεύουν στην υποβάθμιση των πτυχίων, την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων και την παραπέρα υποχρηματοδότηση των σχολών.
3. Το μείζον ζήτημα παραμένει, η πολιτική βούληση για πραγματική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και όχι η τεχνητή της υποβάθμιση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην εμπορευματοποίηση της γνώσης.
4. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Για τις προσλήψεις μελών ΔΕΠ και διοικητικού προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και για τα πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα του πτυχίου.
5. Έξω από αυτές τις αρχές και αξίες, οποιαδήποτε πολιτική – επικοινωνιακή συζήτηση για την κατάργηση ή μη των δύο Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι απλά αποπροσανατολιστική και αποσκοπεί μόνο στα επιφαινόμενα των εκλογικών και μικροπολιτικών στόχων. Αντί να δώσουν γενναία αύξηση για την λειτουργία του νέου ΑΕΙ, σπρώχνουν τα τμήματα στην αναζήτηση πόρων από επιχειρήσεις και άλλα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχέδιο νόμου ιδρύουν Ερευνητικό Κέντρο (με διάφορα ινστιτούτα) με σκοπό να μοσχοπουλήσουν έρευνα προς όφελος των επιχειρήσεων. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, στην εμπορευματική και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του ΑΕΙ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η λειτουργία των σχολών να εξαρτάται από το αν συμφέρει τις επιχειρήσεις.