Η βασικότερη, ίσως, καινοτομία του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, είναι η δημιουργία Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης. Ο δε διαχωρισμός των τμημάτων (Ελεύθερης Πρόσβασης/Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις) διαμορφώνεται από το λεγόμενο “πρώτο” μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι μαθητές που φοιτούν εφέτος στην Β΄Λυκείου.
Η Α΄ Δήλωση που θα συμπληρώσουν οι μαθητές ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Ωστόσο, θα πρέπει να δηλώσουν 10 τμήματα προτίμησης. Από τις συνολικές δηλώσεις προτίμησης, σε σύγκριση με τον ακριβή αριθμό εισακτέων που δηλώνει κάθε τμήμα, προκύπτουν 2 ομάδες τμημάτων:
Τμήματα στα οποία ο αριθμός εισακτέων θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ενδιαφερόμενων: Αυτά τα Τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπολείπεται των διαθέσιμων θέσεων, ονομάζονται «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).
Τμήματα στα οποία ο αριθμός εισακτέων είναι μικρότερος από τον αριθμό των ενδιαφερόμεων: Τα τμήματα αυτά ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).
Λίγες μέρες αργότερα, ο μαθητής ενημερώνεται για το ποιες από τις προτιμήσεις του αντιστοιχούν σε ΤΠΠΕ και ποιες σε ΤΕΠ. Από το σύνολο των δηλώσεων θα προκύψουν:
(1) Αυτές στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται ένα τουλάχιστον ΤΕΠ και,
(2) Αυτές στις οποίες όλα τα Τμήματα είναι ΤΠΠΕ.
Οι μαθητές της κατηγορίας (2), θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση μιας και από τις προτιμήσεις τους στη Α’ δήλωση δεν έχει προκύψει κανένα ΤΕΠ.
Εδώ υπενθυμίζεται ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας της Α΄Δήλωσης: Οι μαθητές της πρώτης ομάδας, έχουν δύο επιλογές:
Α) Να διατηρήσει την αρχική του επιλογή και να επιλέξει ένα από τα ΤΕΠ που είχε δηλώσει και να μπει στο συγκεκριμένο τμήμα ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ
Β) Να επιλέξει ένα τμήμα για το οποίο απαιτούνται εξετάσεις και να χάσει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης.
Η δεύτερη δήλωση συμπληρώνεται τον Φεβρουάριο είναι οριστική, δεσμευτική και δεν υπόκειται σε τροποποίηση.
Επίσης, οι μαθητές που εισάγονται σε ΤΕΠ δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.
Πηγή: news247