Ανακοίνωση της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας αναφορικά με το θέμα της αναστολής λειτουργίας των δύο νέων τμημάτων στη Λευκάδα και στο Ληξούρι.
Αναλυτικά, αναφέρει:
Η ίδρυση των νέων τμημάτων Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι και Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής προχειρότητας, ασυνέπειας και πελατειακού συστήματος που αποτυπώθηκε πριν λίγους μήνες στη συζήτηση στη Βουλή όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ίδρυε πανεπιστημιακά τμήματα ακόμη και με βουλευτικές (ν)τροπολογίες. Αφετηρία αυτής της τακτικής ήταν η κατάργηση των τμημάτων που ήδη λειτουργούσαν με την ίδια ακριβώς λογική, χωρίς κριτήρια, χωρίς διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς διαβούλευση με αποτέλεσμα να καταργηθεί ένα σημαντικό τμήμα στο Ληξούρι το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι.
Στο περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξή μας, δεν μπήκε στη λογική να στηρίξει άκριτα την προεκλογική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που με προφανή σκοπιμότητα γέμισε όλες τις κωμοπόλεις της χώρας με σχολές αμφίβολης βιωσιμότητας, αξίας και στόχευσης ως προς τις ανάγκες του τόπου και της νεολαίας μας, χωρίς δικαιώματα και έρμαια μιας πολιτικής υποχρηματοδότησης που θέτει άλλη μια φορά σε κίνδυνο το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων.
Υποστηρίξαμε με σταθερότητα τα εξής:
Ότι στην περίπτωση του Ιονίου Πανεπιστημίου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη λειτουργία των τμημάτων στο Ληξούρι και στη Λευκάδα, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της μετατροπής του Τμήματος Ήχου και Μουσικών Οργάνων το οποίο καταργήθηκε σε Εθνομουσικολογίας. Η επιφύλαξη αυτή εκφράστηκε από όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας (φοιτητές, βουλευτή, τοπική αυτοδιοίκηση) και συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο απόφασης που προτείναμε.
Ότι θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων (ΤΗΜΟ), για το ψηλό επίπεδο σπουδών του, την αξία του περιεχομένου και της προοπτικής απασχόλησης των πτυχιούχων του, καθώς και τις υποδομές και τη στελέχωσή του.
Σε κάθε περίπτωση η Επτανησιακή Πρωτοβουλία δεν ακροβατεί ανάμεσα στη σκοπιμότητα και στην πολιτική εκμετάλλευση καταστάσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σύμπνοια, συνεννόηση και συνεργασία, ιδιαίτερα αν αφορούν ευαίσθητους τομείς της κοινωνίας, όπως είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας.
Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε και δε στηρίζουμε την Κεραμέως. Δε θα κάνουμε όμως και σημαία, μπροστά στις ανάγκες της νεολαίας μας, ούτε και θα υπερασπιστούμε το τερατούργημα του Γαβρόγλου. Όσοι υποστήριξαν άκριτα την εφαρμογή εκείνης της πολιτικής είναι εκτεθειμένοι γιατί αποτελεί προϊόν λαϊκισμού, εκμετάλλευσης της αγωνίας του κόσμου και δείγμα απίστευτης προχειρότητας και έλλειψης σχεδιασμού και στρατηγικής.
Τα Ιόνια και το Πανεπιστήμιό τους δεν έχουν ανάγκη από σχολές ότι να ‘ναι, απλά για να υπάρχουν, δεν διακατέχονται από τοπικιστική αντίληψη και εμμονή. Αυτό είναι απαξίωση και ξεπεσμός και είναι κρίμα που βρίσκονται περιφερειακές παρατάξεις που με σκοπιμότητα στρατεύονται σε αυτή τη λογική.
Τέλος, σε σχέση με την ανακοίνωση της παράταξης ΑΝ.Α.Σ.Α και του επικεφαλής της κ. Γαλιατσάτου μόνο τούτο ταιριάζει σήμερα να πούμε: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»! Η αξιοπιστία τους, πλέον, βρίσκεται στο ναδίρ! Δεν τους ακολουθούμε σε αυτό το δρόμο, που μόνο κατήφορο έχει.
Άλλωστε τα καλά τους ακούστηκαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και συνοδεύτηκαν από την αφωνία τους. Τα άλλα είναι για τις εντυπώσεις και τη σκοπιμότητα για να αποκρυφτεί η μεγάλη αλήθεια: «έκλεισαν το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι και πριν δύο ημέρες ζητούσαν να ιδρυθεί Τμήμα Εθνομουσικολογίας! Ο απόλυτος παραλογισμός.
Εμείς προχωράμε. Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία συνεχίζει τον αγώνα για μια αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση, για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου, για ένα καλύτερο μέλλον στη νεολαία μας.