Ημερίδα με θέμα «Άτομα με αναπηρία – Χαρακτηριστικά και τρόποι προσέγγισης της καθημερινότητας τους. Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας».
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, πραγματοποίησε Ημερίδα με θέμα «Άτομα με αναπηρία – Χαρακτηριστικά και τρόποι προσέγγισης της καθημερινότητας τους. Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας», την Παρασκευή 12 Απριλίου, το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου των αστυνομικών υπηρεσιών στην Κέρκυρα, στην οποία συμμετείχαν σύλλογοι και φορείς του νησιού, αστυνομικό προσωπικό καθώς και πολίτες.
Η ημερίδα, διοργανώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, σε συνέχεια της κοινωνικής πρωτοβουλίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και την ανάδειξη του ουσιαστικού ρόλου και της συμβολής του Σώματος στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας, με αναπηρία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από:
• την κα. Μαρία Αγάθου, ψυχολόγο νέων και εφήβων, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στα χαρακτηριστικά και στους τρόπους προσέγγισης, των συνανθρώπων μας με αναπηρία,
• τον κ. Σπύρο Ζουμπουλίδη, Πρόεδρο Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Κέρκυρας και Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθημερινότητα των ατόμων, με νοητική αναπηρία, αυτισμό, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες
• την κα. Φωτεινή Κουρή, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, η οποία επισήμανε τα χαρακτηρίστηκα της θυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία
• την κα. Πέγκυ Σαγιά, κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Η Μέλισσα», οικογενειακή θεραπεύτρια, η οποία υπέβαλλε προτάσεις συνεργασίας με συναρμόδιους φορείς και αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας, στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία.
Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απεύθυναν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων Ταξίαρχος κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Κωνσταντίνος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων «Σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο γίνονται καθημερινά προσπάθειες διευκόλυνσης της προσβασιμότητας και των μετακινήσεων καθώς στις υπηρεσίες τροχαίας έχουν δοθεί ξεκάθαρες οδηγίες αστυνόμευσης των θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ , των διαβάσεων και σημείων πρόσβασης σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους με θετικά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι από τον Ιανουάριου του 2018 έως και σήμερα στα Ιόνια Νησιά έχουν βεβαιωθεί συνολικά (454) σχετικές παραβάσεις, από τις οποίες οι (256) στην Κέρκυρα. Παράλληλα, σε κεντρικό επίπεδο έχουν αναπτυχθεί στοχευμένες συνεργασίες με τις ομοσπονδίες του κλάδου για την επισήμανση και την επίλυση προβλημάτων. Ξέρουμε ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη και γι’ αυτό τον λόγο καλέσαμε σήμερα θεσμικά επιφορτισμένους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους δραστήριων συλλόγων τους οποίους και παροτρύνω στο πλαίσιο σημερινής μας εκδήλωσης να εκφράσουν ανοικτά τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους προκειμένου από αύριο κιόλας να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μικρό βήμα στην παροχή πιο ποιοτικών υπηρεσιών προς τα άτομα αυτά».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, «το αναπηρικό κίνημα ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω την εκδηλώσεων που πραγματοποιεί στην Αθηνά αλλά και στην περιφέρεια θα στηρίξει την πρωτοβουλία του για την ανατροπή της κατεστημένης αντίληψης για την αναπηρία. Διότι το αναπηρικό κίνημα αντιλαμβάνεται την Ελληνική Αστυνομία ως ένα φορέα διασφάλισης του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας».
Ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας Κοινωνικής Πολιτικής- Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού και Πρόεδρος Συλλόγου ΑμεΑ Νομού Κέρκυρας, κ. Σκούπουρας Ανδρέας, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνεργασίας φορέων, συλλόγων, και θεσμών για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία.
Τέλος αναγνώστηκε χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας κου Μιχαλά Αλέκου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας κατατέθηκαν προτάσεις ενίσχυσης του ρόλου της
Ελληνικής Αστυνομίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της εξυπηρέτησης και
ανταπόκρισης στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Ενδεικτικά
αναφέρθηκαν στην πραγματοποίηση ενημερωτικών επισκέψεων αστυνομικών σε
ειδικά σχολεία του νησιού, στην εκπαίδευση συγκεκριμένων αξιωματικών με
την συνδρομή συλλόγων του κλάδου των ΑΜΕΑ και εξειδικευμένων ψυχολόγων
σε θέματα διαχείρισης και προσέγγισης ατόμων με αναπηρία. Τέλος στον
ορισμό συνδέσμων μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών και των συλλόγων του
κλάδου για την άμεση διαχείριση περιστατικών που εμπλέκονται άτομα με
αναπηρία
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αλαμάνος Σπυρίδων, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Κέρκυρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αναπήρων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού.
Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν αθλητές του προπονητικού προγράμματος των special Olympics Κέρκυρας, οι οποίοι διακρίθηκαν κατά την συμμετοχή τους στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics (Abu Dhabi 2019).