Τις τελευταίες ημέρες βομβαρδιζόμαστε με την προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι πολιτική και σαν τέτοια πρέπει να την εξετάσουμε. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι όλοι όσοι έλεγαν να μεταφερθούν τα απορρίμματα προσωρινά και για όσο χρόνο απαιτηθεί σε νόμιμο αποδεκτή εκτός Κέρκυρας δεν ήταν ουτοπιστές ούτε άξιζαν ούτε αξίζουν κανέναν χλευασμό, γιατί με αυτήν την απόφαση δικαιώθηκαν. Η μεταφορά όμως από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που όλοι οι Κερκυραίοι βιώνουμε είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τις αυτοδιοικιτικές παρατάξεις που διοικούσαν το Δήμο. Έτσι λοιπόν αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα, μέχρι να φτάσουμε στη λύση του, θα πρέπει να το αντιμετωπίσει με πολιτική απόφαση (π.χ. μεταφορά σκουπιδιών) έκτακτου χαρακτήρα.
Το ζητούμενο για τους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες είναι, ποιος θα πληρώσει το κόστος της μεταφοράς και εάν θα έχουμε διαχείριση από ιδιώτη ή Δημόσια-Δημοτική διαχείριση.
Η προηγούμενη Δημοτική αρχή μεγάλο μέρος της διαχείρισης το ιδιωτικοποίησε ( εργολαβικές συμβάσεις). Με ιδιωτικοποιημένη την διαχείριση των απορριμμάτων οι πολίτες έζησαν εφιαλτικούς μήνες (σκουπίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα στους δρόμους, Τεμπλόνι, Λευκίμμη κλπ).
Έτσι λοιπόν αποδείχθηκε ότι η ιδιωτικοποίηση δεν είναι η λύση και κοστίζει πολύ.
Η καθαριότητα είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα κάθε Δημοτικής αρχής. Η διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη της την ανάπτυξη θα πρέπει να ανήκει στον κάθε Δήμο. Γιατί?
- Το περιβάλλον μπορεί και πρέπει να το προστατέψει ο Δήμος- Δημόσιο και όχι ο ιδιώτης.
- Τη Δημόσια υγεία καθήκον έχει να την προστατεύει ο Δήμος-Δημόσιο και όχι ο ιδιώτης .
- Ο Δήμος θα πρέπει να εξοικονομεί πόρους για να κατασκευάζει έργα, να ασκεί κοινωνική πολιτική και όχι να τους χαρίζει στους ιδιώτες.
- Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών το σύστημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή-ανακύκλωση-κομποστοποίηση, δεν μπορεί να λειτουργήσει.
- Οι εθελοντές πολίτες δεν θα πρέπει να παρασύρονται, από την αγωνία τους για τον καθαρισμό του νησιού μας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς στους ιδιώτες. Η προσφορά τους θα πρέπει να είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου για να είναι εθελοντές.
- Ο Δήμος μπορεί να υποχρεώσει τα Super Market, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, να συμμετέχουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση, ο ιδιώτης όχι.
- Σκοπός του Δήμου εκτός των άλλων θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους-ανταποδοτικά τέλη- ενώ ο ιδιώτης έχει μοναδικό σκοπό το κέρδος.
- Ο Δήμος μπορεί να προσλάβει προσωπικό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή μισθό και με εγγύηση καλών συνθηκών εργασίας, ο ιδιώτης όχι.
Μετά από αυτά ο λαός της Κέρκυρας θα πρέπει να είναι έτοιμος και ενωμένος για να αποκρούσει και να ακυρώσει με τους αγώνες του τυχόν ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και να υπερασπιστεί το Δημόσιο-Δημοτικό χαρακτήρα της διεκδικώντας την πλήρη κρατική χρηματοδότηση της.
Σημείωση : Στους καιρούς μας το ζητούμενο θα πρέπει να είναι η ενότητα στους αγώνες και όχι αφορισμοί που δεν έχουν κανένα πραγματικό περιεχόμενο όπως η φράση << …η «αριστερή» Δημοτική παράταξη «ΕΚΚΙΝΗΣΗ» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ)…>>. Ο αριστερός και ο κομμουνιστής δεν παίρνει το όνομα του μετά από βαφτίσια, αλλά το κατακτά στην ίδια τη ζωή με τη στάση του και τις πράξεις του.
*O Νίκος Σαμοΐλης είναι χημικός.