Η «ζώνη ασφαλείας» που με την εισβολή στη Συρία θέλει να δημιουργήσει ο Ερτογάν έχει στόχο να σαρώσει την όποια προσπάθεια έχει γίνει στη Βορειανατολική Συρία με κέντρο την Ροζάβα, προστατεύοντας το εσωτερικό του και από μόλυνση μιας επικίνδυνης ουτοπίας…
O καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Μεταπτυχιακό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης, David Harvey υποστηρίζει πως οι προσπάθειες που γίνονται από τον κουρδικό λαό στην Ροζάβα αποτελούν εναλλακτική διέξοδο ρήξης με τον καπιταλισμό και την κρίση του. «Γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί μια κοινότητα κινούμενη σε εναλλακτική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, βασισμένη μάλιστα στην αυτάρκεια. Ο λαός της Ροζάβα έχει επιλέξει το μοντέλο της δημοκρατικής συνομοσπονδίας και δίνει μάχη για να τον δει να πραγματοποιείται. Αξίζει για εμάς να πάμε εκεί και να τους στηρίξουμε. Ο κουρδικός λαός δεν υποστηρίζει μόνο ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά επιχειρεί να τις κάνει πράξη στο Κουρδιστάν»
Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Le Monde Diplomatique, το Σύνταγμα των καντονίων της Ροζάβα, το επονομαζόμενο Κοινωνικό Συμβόλαιο, απορρίπτει τον εθνικισμό και υποστηρίζει μια ισότιμη κοινωνία με ίση εκπροσώπηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η πολυεθνοτική σύνθεση του πληθυσμού «επέβαλε» το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας ώστε μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Κούρδοι, Γιεζίντι, Άραβες, Σύριοι, Τουρκμένοι, Συροϊακωβίτες, κ.α. γυναίκες και άνδρες, να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και οι εθνικές κουλτούρες τους να αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστές!
Παρακολουθούμε λοιπόν μια ιστορική προσπάθεια προκειμένου να ανταμώσουν επιτέλους ειρηνικά «θεοί» και εθνικές καταβολές, εργαλεία συμφιλίωσης και ειρήνης και όχι πολέμου σε χέρια φανατικών σκοταδιστών και πολεμοκάπηλων εκμεταλλευτών, στα αρχαία εδάφη της Μεσοποταμίας… Εφαρμόζοντας ένα πρωτόγνωρο συμβόλαιο άμεσης δημοκρατίας που δημιουργήθηκε με το χέρι στη σκανδάλη, κάτω από τη σοφία των άγριων μα φιλόξενων βουνών, μοναδικών από αιώνες τώρα συμμάχων τους! Με αυτό το Κοινωνικό Συμβόλαιο άμεσης δημοκρατίας η εξουσία των πολιτών μένει αναπαλλοτρίωτη και τα όποια παραπάνω συντονιστικά όργανα παραμένουν απλοί εκτελεστές των αποφάσεων της κοινωνίας!
Γι’ αυτό εκτός άλλων, ο Ερτογάν προσπαθεί να δημιουργήσει μια «υγειονομική ζώνη ασφαλείας» πνίγοντας στο αίμα το πείραμα της Ροζάβα. Στη πολυεθνοτική σύνθεση του πληθυσμού της χώρας του ταιριάζει ασφαλώς ένα τέτοιο πείραμα! Στην ίδια γραμμή εξόντωσης και ο Τραμπ με πράσινο φώς για το ξεκίνημα της επίθεσης και ο Πούτιν μπλόκαρε προχθές ψήφισμα του ΟΗΕ καταδίκης της εισβολής… Ίδια στάση και οι «πολιτισμένοι» της Ευρώπης με συνεχές σιωπηλό εμπάργκο. Το πείραμα της Ροζάβα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τους φανατικούς σκοταδιστές των θρησκευτικών απολυταρχιών της Μ. Ανατολής, αλλά και για τη Δύση των φιλελεύθερων τραπεζιτών και εμπόρων όπλων…
Στους 12.000 νεκρούς μαχητές άνδρες και γυναίκες του YPG (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας) που έπεσαν στις μάχες εναντίον τζιχαντιστών, τώρα και νέοι νεκροί μάρτυρες… Σε μια μάχη άνιση οι Κούρδοι διαθέτουν την ανυπότακτη ψυχή τους, απέναντι σε μια δολοφονική, από ξηράς και αέρος στρατιωτική μηχανή του Ερτογάν… Τελειώνουμε με τα λόγια του Κούρδου Μπάντρ, μηχανικού σπουδαγμένου στη Συρία: «Εμείς εδώ στη Ροζάβα έχουμε πιστέψει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον άνθρωπο, ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια διαφορετική κοινωνία και όχι μόνο γι’ εμάς… Γι’ αυτό παλεύουμε! Ο αγώνας μας ενάντια στους τζιχαντιστές είναι μονάχα μια πτυχή της Ροζάβα, η άλλη πτυχή είναι να χτίσουμε κάτι καινούργιο. Έναν επαναστατικό τρίτο δρόμο ανάμεσα στον ισλαμισμό και στον κοσμικό αυταρχισμό… Πρόκειται για μεγάλη τομή με το παρελθόν. Φυσικά όλοι μας ξέρουμε ότι αυτά τα πράγματα απαιτούν χρόνο, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούνται γενιές για να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι κοινωνίες. Αλλά βάζουμε τις πρώτες πέτρες…» Βάζουν τις πρώτες πέτρες για το κτίσιμο μιας άμεσα δημοκρατικής κοινωνίας, με υλικό συγκόλλησης το αίμα τους…