O χαιρετισμός Αυλωνίτη στο Διεπιστημονικό συνέδριο για το πολυπολιτισμικό σχολείο.
Ο χαιρετισμός
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε για να συμμετάσχω στο πολύ ενδιαφέρον κατά περιεχόμενο Συνέδριο σας. Δυστυχώς όμως ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παρακολουθήσω από κοντά τις εργασίες του Συνεδρίου σας.
Οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες είναι πλέον μια πραγματικότητα και η Πολιτεία οφείλει μέσα από την εκπαίδευση και το σχολείο, που αποτελεί έναν από τους βασικούς φορείς πολιτικής κοινωνικοποίησης να προετοιμάσει τους αυριανούς πολίτες να ζήσουν χωρίς προκαταλήψεις, και παλαιωμένα στερεότυπα σε αυτό το νέο περιβάλλον που δημιουργείται.
Οι πόλεμοι και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν συνεχώς νέες προσφυγικές ροές και είναι πια μια ζώσα πραγματικότητα τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που υποδεχόμαστε στα σχολεία μας.
Πρόσφατα με τη συνδρομή της Επιτροπής για τη Στήριξη των Παιδιών των Προσφύγων, καθώς και Επιστημονικής & Καλλιτεχνικής Επιτροπής (ΥΑ/ΓΓ1/47079/18-032016) το ΥΠΠΕΘ διαμόρφωσε σχέδιο δράσης για την ομαλή ένταξη των παιδιών προσφύγων στις δομές του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Βάσει των προτάσεων της Επιστημονικής Επιτροπής το σχέδιο δράσης για το 2016-2017 εισήγαγε:
• τις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) ως προ-ενταξιακό εκπαιδευτικό σχήμα για τα νέο-εισερχόμενα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.
• το θεσμό των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ), μόνιμων δηλαδή εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν στα Κέντρα Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των προσφυγικών πληθυσμών και των σχολικών δομών
Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το άκρως επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα του Συνεδρίου σας, χρήζει διεπιστημονικής προσέγγισης, για να διαμορφωθεί μια ολιστική θεώρηση περί των μεθόδων και πρακτικών που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να εξαχθούν χρήσιμα, ρεαλιστικά και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα. Όταν δε η θεωρητική αναζήτηση, συνδυάζεται με την πρακτική εφαρμογή στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι μαθητές και οι μαθήτριες στα σχολεία μας, μπορούν να ξεδιπλώσουν πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση δεν είναι νεολογισμός, αλλά μια ουσιαστική διαδικασία που στοχεύει στην δόμηση αυτών των αξιακών αρχών με στόχο την ενσωμάτωση των ανθρώπων σε έναν σύγχρονο περιβάλλον και την εδραίωση του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι εκπαιδευτικοί μας μέσα από την συνεχή επιμόρφωση τους και με την ευαισθησία που τους διακρίνει, θα προετοιμάσουν με απόλυτη επιτυχία τους αυριανούς σύγχρονους πολίτες. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες τους Συνεδρίου σας.
Σας ευχαριστώ!