Επίκαιρη Ερώτηση για την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δελής Γιάννης.
Το κείμενο της ερώτησης
«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε εκατοντάδες προνήπια, στους δήμους που υλοποιείται η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική, είτε σε νηπιαγωγεία μακρυά από τον τόπο κατοικίας, είτε σε υπερπληθή τμήματα (καταργώντας στην πράξη το νόμο που ψηφίστηκε, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, 1 νηπιαγωγός για 22 παιδιά), είτε, ακόμα χειρότερα, στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους, αποθήκες ή αίθουσες εκδηλώσεων δημοτικών σχολείων.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφάλισε κανένα απολύτως κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου με την ανέγερση κτιρίων, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, θεσμοθέτησε τη δυνατότητα μαζικής στέγασης μαθητών σε αίθουσες προκάτ, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν μόνο στις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, εξουσιοδότησε τους δήμους να υποδείξουν χώρους για τη μαζική εγκατάσταση των προκατασκευών.
Διατηρώντας αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αεικίνητη για την ολοκληρωτική ικανοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου και επιδεικνύοντας εξαιρετική ικανότητα και ταχύτητα στην προώθησή τους, συνέχισε από κει που το άφησε η προηγούμενη, δηλαδή πολύ μακρυά από τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Η διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας, με δελτίο Τύπου το καλοκαίρι, “με την έντονη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου …. κατορθώσαμε να μειώσουμε σταδιακά τις ελλείψεις που καθιστούσαν ανεφάρμοστο το συγκεκριμένο εγχείρημα”, είναι πραγματικά εμπαιγμός με δεδομένη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.
Ερωτάται η κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε:
Με γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση να ανεγερθούν νέα, σύγχρονα και ασφαλή νηπιαγωγεία προκειμένου να στεγαστούν όλα τα παιδιά, με πρόβλεψη χώρων για τη σίτιση, ξεκούραση και ό,τι άλλο είναι παιδαγωγικά αναγκαίο.
Με μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλου του αναγκαίου προσωπικού να καλυφτούν όλα τα κενά (σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό), με 15 παιδιά ανά τμήμα και με ουσιαστική λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου».