Η ομιλία του Βουλευτή Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη στη συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας
Τη σπουδαιότητα εκπόνησης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής στην Ενέργεια επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του, στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Παράλληλα, αναφερόμενος σε σειρά νομοσχεδίων της κυβέρνησης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους, επιβεβαιώνεται η αφερεγγυότητα και η αναξιοπιστία της ΝΔ.
Ο κ. Αυλωνίτης υποστήριξε πως η υπογραφή των συμβάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά «το συμβολισμό που ενείχε για την ελληνική οικονομία, η έξοδος από τη δαμόκλεια σπάθη των μνημονιακών πολιτικών». Εν συνεχεία, μίλησε για τη σημασία των περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών παραμέτρων του θέματος, επισημαίνοντας τη θεσμική θωράκιση του νομικού πλαισίου που επιχείρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεσμευτική τήρηση των περιβαλλοντικών όρων προστασίας. «Με την ενεργοποίηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), με την καθιέρωση τη ρητή απαγόρευση εκμετάλλευσης σε περιοχές ΝΑTURA 2000 πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα, την περιοχή της Κέρκυρας» είπε, επιπρόσθετα.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία, απευθυνόμενος προσωπικά στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, τα οποία όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησε υπό δημόσιο έλεγχο. «…είχαμε θέσει ως βάση ισχυρού δημόσιου χαρακτήρα άσκησης αυτής, της πολιτικής με εγγυήσεις, όχι μόνο για την οικονομική ωφέλεια του δημοσίου αλλά και για την τοπική ανάπτυξη και τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα. Η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο, δρόμο της ιδιωτικοποίησης που χάραξε και για τη ΔΕΗ».
Ο κ. Αυλωνίτης εξήγησε τη σημασία των συνεπειών της κλιματικής κρίσης επισημαίνοντας, ειδικότερα ότι «η ενεργειακή μας στρατηγική με συνειδητό τρόπο πρέπει να εκφράζει την εναλλακτική πολιτική βούληση κατεύθυνσης προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη». Κλείνοντας, την ομιλία του αναφέρθηκε εμφαντικά στη βαρύτητα της δημόσιας διαβούλευσης με την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η λέξη κλειδί που ενώνει τη θεωρία με την πράξη στην αποψινή μας συζήτηση είναι ο όρος «εθνικό σχέδιο», στην έννοια και στο περιεχόμενό του.
Διότι, είναι άνευ ουσίας να συζητάμε την κύρωση της πράξεων παραχώρησης των δικαιωμάτων στην έρευνα και την εξόρυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, δίχως την εκπόνηση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου ενεργειακής πολιτικής.
Σχέδιο θα πει αρχή, μέση και τέλος. Σημαίνει, την απάντηση σε 4 κρίσιμα ερωτήματα. Που βρίσκομαι, τι μέσα διαθέτω στην κατοχή μου, πως μπορώ να τα αξιοποιήσω και που θέλω να φτάσω, τι ανάγκες και σκοπούς δηλ. θέλω να εξυπηρετήσω.
Προχωράμε στα τυφλά ως χώρα και είναι εθνικά επιζήμιο, όταν δεν υπάρχει ευρύτερη στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων, ειδικότερα για τα θέματα ενέργειας και γεωπολιτικής τα οποία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε σε ευθεία γραμμή με την κοινωνική απαίτηση για την οικονομική αναβάθμιση της χώρας, την αξιοποίηση με εθνικά και περιβαλλοντικά ωφέλιμο τρόπο των φυσικών μας πόρων, εντός της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Και θα το εξηγήσω παρακάτω.
Εκλεχτήκατε κύριοι και κυρίες συνάδελφοι της ΝΔ, λέγοντας στο εσωτερικό ότι έχετε «σχέδιο». Σχέδιο για το Κράτος και είδαμε πως στήνετε την «επιτελική» σας εκδοχή υπερσυγκέντρωσης των γραφειοκρατικών εξουσιών, σχέδιο για την εργασία και είδαμε πως σπέρνετε την επισφάλεια, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα χέρι – χέρι με τον ΣΕΒ, σχέδιο για την εξωτερική πολιτική με τη στροφή 360 μοιρών στην ονοματοδοσία για το Μακεδονικό, σχέδιο για τον περιβάλλον με τη διευκόλυνση – επιτάχυνση των διαδικασιών κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και «επένδυσης» ακόμα και σε δασικές εκτάσεις και αιγιαλούς, χωρίς καμία δέσμευση τήρησης περιβαλλοντικών όρων, σχέδιο για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΟΗΕ για το «Μάτι» να σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Μήπως, το ίδιο δεν εκτυλίσσεται σήμερα και με το Προσφυγικό. Έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούσε ανοιχτά τα σύνορα; Τώρα για την αύξηση των προσφυγικών ροών ευθύνονται οι γεωπολιτικές συνθήκες αστάθειας στην περιοχή, κύριοι και κυρίες συνάδελφοι της ΝΔ;
Και πόσα, άλλα μπορώ να πω για να αποδείξω το μέγεθος της αναξιοπιστίας σας και της αφερεγγυότητάς σας. Και είναι εξαιρετικά, νωρίς για τη διακυβέρνησή σας να επιδεικνύετε τέτοια ασύμμετρη συμπεριφορά με όσα είπατε προεκλογικά και πράττετε μετεκλογικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
καλούμαστε να τοποθετηθούμε τεκμηριωμένα επαρκώς σε ένα σοβαρότατο θέμα. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Το συμβολισμό που ενείχε για την ελληνική οικονομία, η έξοδος από τη δαμόκλεια σπάθη των μνημονιακών πολιτικών.
Πέραν όμως των οικονομικών στοιχείων, υφίσταται ζήτημα γεωστρατηγικής και περιβάλλοντος. Και τα δύο, τόσο κεφαλαιώδεις παράμετροι για εμάς που συζητάμε το προϊόν των προσδοκιών για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.
Και αυτό, γιατί γεωστρατηγικά, η Μεσόγειος αποκτά άλλη οντότητα εντός της πραγματικότητας των υδρογονανθράκων με την Ελλάδα να βρίσκεται στον πυρήνα των εξελίξεων αυτών, που την προάγουν σε θέση διεθνούς παράγοντα.
Τι κάναμε λοιπόν εμείς;
Ενδυναμώσαμε το θεσμικό πλαίσιο, θεσμοθετήσαμε τα παρατηρητήρια υδρογονανθράκων, ένα πλαίσιο ευνοϊκότερων συνολικά προϋποθέσεων. Τα είπε ήδη, ο εισηγητής μας, εγώ μόνο θα σας αναφέρω την περιοχή του Ιονίου. Με την ενεργοποίηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), με την καθιέρωση τη ρητή απαγόρευση εκμετάλλευσης σε περιοχές ΝΑTURA 2000 πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα, την περιοχή της Κέρκυρας, από όπου εκλέγομαι.
Σήμερα με ευθύνη της κυβέρνησης έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Και αυτή, συνίσταται στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων που είχαμε θέσει ως βάση ισχυρού δημόσιου χαρακτήρα άσκησης αυτής, της πολιτικής με εγγυήσεις, όχι μόνο για την οικονομική ωφέλεια του δημοσίου αλλά και για την τοπική ανάπτυξη και τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.
Η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο, δρόμο της ιδιωτικοποίησης που χάραξε και για τη ΔΕΗ. Κι εδώ, λοιπόν αν υποθέσουμε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ της δώσει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να κυρώσει τις σημερινές συμβάσεις με ένα άλλο καθεστώς στα ΕΛΠΕ από αυτό που με το δημόσιο χαρακτήρα διασφαλίσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτιέται κανείς τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η χρήση των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης των κοιτασμάτων που παραχωρούνται. Και εδώ, η αμφισβήτησή μας είναι ευθεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η σημερινή μας συζήτηση δε μπορεί να γίνεται εκτός του κάδρου των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αλλά και του σχεδιασμού εθνικού, πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου θα έλεγα για την άμβλυνση των επιπτώσεών της.
Δεν μπορεί να διεξάγεται ως αποσπασματικό μέρος μιας αναγκαίας εθνικής στρατηγικής στο αντικείμενο, αυτό. Η ενεργειακή μας στρατηγική με συνειδητό τρόπο πρέπει να εκφράζει την εναλλακτική πολιτική βούληση κατεύθυνσης προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.
Τόσο ψηλά, θέτουμε ως ΣΥΡΙΖΑ τον πήχη της εθνικής μας συνδρομής σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής/ κατανάλωσης και αξιοποίησης στην Ευρώπη. Για να πετύχουμε όλα αυτά, αναγκαία προϋπόθεση είναι η δημόσια διαβούλευση με την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Μία έλλειψη που εμφαντικά, επισημαίνω.
Σας ευχαριστώ».