Συνέδριο για τους σπουδαίους Επτανήσιους ακαδημαϊκούς Νίκο Σβορώνο και Σπύρο Ασδραχά από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο 19-20/4/2019 στη Λευκάδα
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνουν στην πόλη της Λευκάδας, έδρα του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ι.Π., στις 19 και 20 Απριλίου 2019 συνέδριο προς τιμήν των Λευκαδιτών ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά, δύο κορυφαίων, διεθνούς εμβέλειας προσωπικοτήτων της πνευματικής ζωής κατά τον 20ό και τον 21ο αιώνα.
Το συνέδριο με τίτλο «Η συνεισφορά των Λευκαδιτών ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά» εστιάζει στο έργο και τον στοχασμό των δύο διαπρεπών ιστορικών, τη διεθνή απήχησή τους, την επιρροή τους στις ιστορικές σπουδές στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και στην επικαιρότητα και ακμαιότητα της επιστημονικής τους σκέψης.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι σημαντικοί εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου και ειδικά των ιστορικών σπουδών, και αποτυπώνουν με τις εισηγήσεις τους την επιρροή που δέχτηκαν από τους Σβορώνο και Ασδραχά τόσο οι ίδιοι οι εισηγητές όσο και η ιστορική σκέψη ευρύτερα.
Οι Λευκαδίτες Νίκος Σβορώνος και Σπύρος Ασδραχάς, υπήρξαν αναμφισβήτητα δυο κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής πνευματικής ζωής κατά τον 20ό και τον 21ο αιώνα με διεθνή εμβέλεια.
Ο Νίκος Σβορώνος υπήρξε σημαίνον μέλος της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο 1941 – 1944 και εξόριστος στο Παρίσι από το 1944 μέχρι τον τέλος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Εξέχων φιλόλογος και ιστορικός, εργάστηκε αρχικά στο Κέντρο Έρευνας του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών και, στη διάρκεια της εξορίας του στο Παρίσι, ως διευθυντής ερευνών στην Ανώτατη Πρακτική Σχολή (École Pratique des Hautes Études). Ως βυζαντινολόγος ανανέωσε και προήγαγε τις βυζαντινές σπουδές με μελέτες για τη βυζαντινή γαιοκτησία, τη βυζαντινή φορολογία και τη βυζαντινή νομοθεσία. Ως ιστορικός της οικονομίας, ανανέωσε τις σπουδές της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας.
Ο Σπύρος Ασδραχάς από τα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών υπήρξε καθηγητής στο Παρίσι. Με τη μεταπολίτευση υπήρξε Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Νεολαίας, και Πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Το έργο του ανανέωσε τις σπουδές για την ιστορία του Αρματολισμού, της Ελληνικής Επανάστασης, της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με τις μελέτες του να αποτελούν θεμελιώδη έργα για τις ελληνικές σπουδές, ενώ μεγάλο τμήμα τους αφορά στην ιστορία της Κέρκυρας, τη θεώρηση της οποίας όμως πραγματοποίησε μέσα από ένα ευρύ και διεθνές-ευρωπαϊκό πρίσμα. Ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου συνετέλεσε ουσιαστικά στην ίδρυση και καθιέρωσή του, ιδιαίτερη μάλιστα είναι η προσφορά του στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του Τμήματος Ιστορίας.
Από επιστημονική άποψη το συνέδριο προβλέπεται να αποτελέσει σημαντική συμβολή, καθώς θα αφορά τον στοχασμό πάνω στο έργο των δύο διαπρεπών ιστορικών, τη διεθνή απήχησή τους, την επιρροή τους στις ιστορικές σπουδές στην Ελλάδα και διεθνώς, στην επικαιρότητα και ακμαιότητα της ιστορικής επιστημονικής τους σκέψης, τα νέα πεδία και νέες οπτικές που εγκαινίασαν και θεράπευσαν με συνέπεια οι Σβορώνος–Αδραχάς.
Από πλευράς απήχησης, αυτή είναι εξασφαλισμένη εκτός των άλλων λόγω της μεγάλης αναγνώρισης και κύρους των προσκεκλημένων ομιλητών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Καθηγητής Ν. Καραπιδάκης, ο τ. Αντιπρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ευ. Πρόντζας, ο ομ. Καθηγητής Σπ. Φλογαΐτης, ο ομ. Καθηγητής Π. Πιζάνιας, κ.ά.
Από τη σκοπιά της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιφέρειάς μας, η συμβολή μιας τόσο υψηλού επιπέδου επιστημονικής συνάντησης για τα Ιόνια νησιά είναι προφανής. Αποτελεί άλλωστε συνέχεια μιας διαρκούς ακαδημαϊκής ενεργητικότητας που παρατηρείται στα Ιόνια, με άξονα κυρίως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον το συνέδριο θα αποτελέσει στην πράξη απόδειξη της ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου που καθίσταται πλέον πολυνησιωτικό. Το συνέδριο θα αποτελέσει ένα ακόμη έμπρακτο δείγμα της συνεργασίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια και έμπρακτη απόδειξη της συμπαράστασης σε δραστηριότητες του Πανεπιστημίου που συμβάλλουν στην ευρύτερη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και της πολιτιστικής αναβάθμισης της περιφέρειας.
Το σπουδαίο αυτό συνέδριο/διημερίδα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ΠΙΝ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στόχο έχει την ανάδειξη του έργου και της δράσης δύο σπουδαίων Επτανησίων, δύο προσωπικοτήτων, το έργο των οποίων επηρεάζει την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Προσκεκλημένη να παραστεί στο συνέδριο θα είναι η χήρα του Σπ. Ασδραχά καθώς και ο γιος του. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα, το διάστημα 19 και 20 Απριλίου 2019 και την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Διοικητηρίου Λευκάδας (Αντωνίου Τζεβελέκη και Υποσμηναγού Κατωπόδη) στις 19 Απριλίου (19.00-21.00) και και 20 Απριλίου 2019 (9.30-21.00)