Η ανάληψη θέσης αντιπεριφερειάρχη στην περιφερειακή αρχή Κράτσα από τον επικεφαλής της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας Αλέξανδρο Αλεξάκη, αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός του ΚΙΝΑΛ που υποστήριξε τον εν λόγω συνδυασμό, αφού μόλις πριν από λίγα 24ωρα ελήφθη απόφαση σε κεντρικό επίπεδο (Πολιτικό Συμβούλιο) για διαγραφή από το Κίνημα οποιουδήποτε προχωρά σε συνεργασία με περιφερειάρχες της Ν.Δ. χωρίς να έχει προηγηθεί κεντρική απόφαση για προγραμματική συμφωνία.
Η απόφαση του ΚΙΝΑΛ (στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος) ελήφθη τη Δευτέρα, δύο μόλις 24ωρα μετά την τελευταία προσπάθεια της διευρυμένης προσωρινής νομαρχιακής υπό την παρουσία του συντονιστή της ΚΟΕΣ Βασίλη Κεγκέρογλου να μεταπείσουν τον κ. Αλεξάκη, σε μία γεμάτη ένταση συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα γραφεία του Κινήματος στην Κέρκυρα. Συνάντηση στην οποία παρόντες ήταν τόσο ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Μπιάγκης όσο και το έτερο μέλος της Κ.Ε. από το νησί, Ισμήνη Μώρου.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν και είχε προγραμματιστεί προ της συνεδρίασης, κατ ιδίαν συνάντηση Κεγκέρογλου – Αλεξάκη, αυτή τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καθυστέρησης του τελευταίου να προσέλθει στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ…
Αρνήθηκε να δώσει τους όρους της σύμπραξης
Στη συνεδρίαση, εκλήθη ο κ. Αλεξάκης να μην προχωρήσει σε μία τέτοια συνεργασία τόσο από τον κ. Κεγκέρογλου, όσο και από την πλειονότητα των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Μάλιστα, δεν εμφάνισε τις προτάσεις που, όπως υποστήριξε, είχε δώσει στη Ρόδη Κράτσα για την επικείμενη συμφωνία, παρότι του ζητήθηκε και ο ίδιος συμφώνησε να δώσει. Αντίθετα, έκανε λόγο για ιδιαίτερα σκληρούς όρους που αμφέβαλλε αν τελικά θα γίνουν αποδεκτοί από την εκλεγμένη με το κυβερνών κόμμα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.
Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ο Αλέξανδρος Αλεξάκης συγκάλεσε τους υποψήφιους συμβούλους του από το νομό της Κέρκυρας και από τους 30 οι 28 συμφώνησαν με συμφωνία με τη Ρόδη Κράτσα.
Αυτόνομη πορεία ζητούσε ο Παπανδρέου
Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του ΚΙΔΗΣΟ και του προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου, στο οποίο ανήκει οργανωτικά ο Αλέξανδρος Αλεξάκης με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος είχε έρθει ο ίδιος στην Κέρκυρα για να στηρίξει την υποψηφιότητα αυτή, να είναι κάθετα αντίθετος με συνεργασίες και μάλιστα μη προγραμματικές και συντεταγμένες με τους εκλεγμένους της Ν.Δ.
Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο –πλέον- και το σύνολο της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ επιθυμούν τόσο κεντρικά όσο και στην Αυτοδιοίκηση μία αυτόνομη και διακριτή από τη Ν.Δ. πορεία, θεωρώντας ότι δεν έχουν να κερδίσουν ούτε ως κόμμα ούτε ως κοινωνία τίποτα από μία τέτοια σύμπραξη που έχει ως βασικό αντικείμενο την ανάληψη θέσεων εξουσίας από στελέχη τους.
Θα κινηθούν οι διαδικασίες;
Αναμένεται, πλέον, η επίσημη αντίδραση τόσο των τοπικών όσο και των κεντρικών οργάνων για την «ανταρσία» Αλεξάκη και το αν θα κινηθούν οι, μόλις προ 48 ωρών, κεντρικές αποφάσεις για άμεσες διαγραφές όσων προχωρήσουν μόνοι τους σε συνεργασίες με τους εκλεγμένους της Ν.Δ.
Πάντως, οποιαδήποτε διαδικασία με ερώτημα διαγραφής είναι αρμοδιότητα της Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του κόμματος (το πειθαρχικό) το οποίο κατ΄αρχήν θα πρέπει να καλέσει σε απολογία όποιον θα παραπεμφθεί εκεί, με πρόταση Χριστοδουλάκη.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη συζητείται η σύγκληση της νομαρχιακής επιτροπής εντός των επόμενων ημερών με αποκλειστικό θέμα τη συνεργασία Κράτσα – Αλεξάκη με το ερώτημα της πρότασης διαγραφής του στο Πειθαρχικό του ΚΙΝΑΛ.