Ο χαιρετισμός της Αλεξάνδρας Μπαλού, εκ μέρους του ΚΚΕ, στην 91η Σύνοδο Πρυτάνεων και Πρόεδρων ΔΕ Ελληνικών Πανεπιστημίων
Ο χαιρετισμός
Με τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά να ολοκληρώνεται λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές και αυτή τη Σύνοδο των Πρυτάνεων ουσιαστικά να προετοιμάζει τα πανεπιστήμια για την επόμενη, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις. Κατά τη γνώμη μας, τα δεδομένα που είναι ήδη γνωστά αρκούν για να τεκμηριώσουν το συμπέρασμα ότι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν επιφυλάσσει καμία αλλαγή προς το θετικότερο για τις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων και των διδασκόντων στα ιδρύματα, αφού όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές είναι ήδη δεδομένη η συνέχιση της ίδιας πολιτική.
Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά, όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους» τη διαδικασία της Μπολόνια, την οποία υλοποιούν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις από το 1999 κι έκτοτε. Από εδώ κατά τη γνώμη μας προκύπτει και το ότι, στις βασικές γραμμές του, το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, είναι προδιαγεγραμμένο και για την ανώτατη εκπαίδευση. Ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί παράλληλα με τα όσα προβλέπονται στο πλαίσιο της αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας, με τα βήματα που περιγράφονται ένα προς ένα στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.
Έτσι, μάλλον δε χρειάζεται να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι στα πανεπιστήμια.
Την ώρα που η ΝΔ σχεδόν εξαντλεί την κουβέντα της για τα πανεπιστήμια στο μοτίβο “τέρμα στην ανομία και το άσυλο” και “όλα για τις επιχειρήσεις”, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τις παρεμβάσεις του στην ανώτατη εκπαίδευση εμβληματικές.
Όμως, εδώ στο Ιόνιο γνωρίζουμε πολύ καλά τι πραγματικά σήμανε η “εμβληματική” παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων που υπηρετούν τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις αναπτυξιακές στοχεύσεις του κεφαλαίου και τις (ψευτο)ανωτατοποιήσεις ΤΕΙ.
Η ίδια η πραγματικότητα συνθλίβει την απατηλή επιχειρηματολογία και των δυο:
-Μήπως οι φοιτητές θα δουν να αλλάζει κάτι ουσιαστικό στις σπουδές τους; Θα μειωθεί το κόστος σπουδών; Θα εξασφαλιστεί η δουλειά με πλήρη δικαιώματα στο αντικείμενο των σπουδών τους μετά την αποφοίτησή τους;
-Μήπως θα λυθούν επιτέλους τα τεράστια προβλήματα με τη φοιτητική μέριμνα; Εδώ μόλις πριν λίγες ημέρες ο υπουργός τόλμησε να κάνει λόγο για επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες και αύξηση του κόστους σίτισης. Το γεγονός ότι οι όποιες νέες εστίες θα χτίζονται με ΣΔΙΤ και με όρους ανταποδοτικότητας, τα βασικά εργαλεία δηλαδή που τόσο αγαπά και η ΝΔ, αποδεικνύει ότι η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα επηρεάσει την πορεία τέτοιων εξελίξεων.
-Μήπως λύνονται τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στα ιδρύματα λόγω της δραματικής υποχρηματοδότησης από το κράτος, της κλοπής των αποθεματικών των ιδρυμάτων με υπογραφή Βαρουφάκη; Αξίζει να υπενθυμίσουμε σήμερα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι που απέρριψε το 2015 την τροπολογία του ΚΚΕ για τη διαγραφή των χρεών των ιδρυμάτων σε πρώην ΔΕΚΟ, που θα έδινε μια έστω και προσωρινή ανάσα στα χειμαζόμενα οικονομικά των ιδρυμάτων.
-Μήπως λύνονται οι τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό, υποδομές κ.ο.κ.;
Προφανώς και όχι. Άλλωστε, τα προβλήματα αυτά ανακύπτουν ακριβώς γιατί υπάρχει η πρόσδεση των πανεπιστημίων στο άρμα των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου και της επιχειρηματικής τους λειτουργίας, στο όνομα της δήθεν “αυτοτέλειάς” τους.
Ποιος δεν μπορεί πλέον να δει ότι ο προσανατολισμός των σπουδών στις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες της αγοράς έχει οδηγήσει στη μετατροπή τους σε “ατομικό μενού” προσόντων και δεξιοτήτων και την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα;
Ποιος δεν μπορεί πλέον να δει ότι η πολυδιάσπαση των σπουδών εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αποφοίτων, με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν οι όροι εργασίας τους;
Ποιος δεν μπορεί πλέον να δει ότι η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων πάει χέρι-χέρι με την υποχρηματοδότησή τους από το κράτος, με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα ιδρύματα;
Η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων για τα πανεπιστήμια δε δίνουν, ούτε και θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση:
-στις ανάγκες των φοιτητών για σύγχρονες, ολοκληρωμένες σπουδές χωρίς εμπόδια και φραγμούς, για δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών,
-για στελέχωση των ιδρυμάτων με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό,
-για έρευνα προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Δεν μπορούν να συμβάλει στην ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων κοινωνικών αναγκών με βάση το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Απάντηση στις αγωνίες και τις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών, των εργαζομένων και των διδασκόντων μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τον αγώνα του κινήματος, με σταθερό τιμόνι στον ταξικό του προσανατολισμό. Έναν αγώνα που ξεδιπλώνεται μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες μέσα κι έξω από τα ιδρύματα, για:
-Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ και των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, για επαρκή κρατική χρηματοδότηση όλων των ιδρυμάτων με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.
-Ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών. Ένα πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου για κάθε αντικείμενο, κόντρα στα πτυχία πολλών ταχυτήτων σε κάθε επάγγελμα, στη μετατροπή των σπουδών σε διαρκές κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων.
-Να μπορούν να σπουδάζουν δωρεάν και απρόσκοπτα όλοι οι φοιτητές. Να καταργηθούν τα πάσης φύσης δίδακτρα σε όλα τα επίπεδα.
-Προσλήψεις νέων μελών ΔΕΠ και όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού των διαφόρων ειδικοτήτων για την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών των ιδρυμάτων
Σε αυτό τον αγώνα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ ήταν και θα είναι στην πρώτη γραμμή, απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης και συστράτευσης σε όσους βλέπουν τη ζωή και το μέλλον τους να συνθλίβεται, σε όσους ασφυκτιούν στα πλαίσια της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων όχι μόνο μπροστά στις κάλπες στις 7 Ιούλη, αλλά και κυρίως μπροστά στους αγώνες ήδη από τις 8 Ιούλη, για να δυναμώσει η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, να ενισχυθεί η προοπτική της λαϊκής αντεπίθεσης.
Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου και σας δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για να αναδείξουμε και μέσω του κοινοβουλευτικού δρόμου ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι σε αυτά, πιέζοντας και από αυτό το δρόμο για να δοθούν άμεσες λύσεις, όπως εξάλλου κάναμε και με τις εκατοντάδες ερωτήσεις για την εκπαίδευση όλη την προηγούμενη τετραετία.