Ειδική αναφορά του Πρωθυπουργού στην “απεμπλοκή” της επένδυσης στην Κασσιώπη…. – Στο όνομα του δόγματος “αναπτυξη παντού” η κυβέρνηση θέλει “απεμπλοκή επενδύσεων” με κάθε τρόπο και κόστος…
Στη γραμμή που χάραξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας “απεμπλοκή” επενδύσεων με σάρωση των… περιβαλλοντικών αντικινήτρων και ειδική αναφορά στον Ερημίτη Κέρκυρας!
Για να διαλυθεί κάθε αμφιβολία σχετικά με τις επίσημες προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στην υπόθεση του Ερημίτη στην Κασσιώπη, ο ίδιος ο Μητσοτάκης επεφύλαξε ειδική αναφορά στην περιοχή – “φιλέτο” της Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια της πρώτης του κεντρικής ομιλίας ως Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.
Στο όνομα της… “ανάπτυξης παντού”!
Με το σύνθημα “ανάπτυξη παντού”, προανήγγειλε μέτρα για να προωθηθεί η επένδυση με το επιχείρημα ότι “δίπλα σε έναν κολοσσό που έρχεται στην Ελλάδα, θα ιδρύεται μια τοπική επιχείρηση η οποία θα μπορεί να προσλάβει δύο ή τρεις υπαλλήλους”! Και αυτό όταν, με όρους ανάπτυξης, στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Κέρκυρας, οι οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί την έχουν καταστήσει ως μία από τις ακριβότερες στο ευρωπαϊκό real estate με χιλιάδες θέσεις εργασίας στην οικοδομή, τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών (και αυτό με όρους ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ.)…
Μία μόλις ημέρα πριν, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ-3 απορρίπτοντας τις αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία αλλά και τα επιχειρήματα που είχε εκφράσει στην ίδια εκπομπή το μέλος της οργάνωσης Save Erimitis Δημήτρης Φατήρας…
Τι είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ (και) για τον Ερημίτη
“Στον Τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα. «Ανάπτυξη για Όλους», όμως, και «Ανάπτυξη Παντού», σημαίνει, επίσης, την ανάπτυξη της μικρής, της μεσαίας επιχείρησης. Γιατί επιτυχία θα είναι όταν, παράλληλα με ένα μεγάλο έργο, να αυξάνει τον τζίρο του και ένα μικρό μαγαζί. Όταν, δίπλα σε έναν κολοσσό που έρχεται στην Ελλάδα, θα ιδρύεται μια τοπική επιχείρηση η οποία θα μπορεί να προσλάβει δύο ή τρεις υπαλλήλους.
Αυτοί ακριβώς είναι και οι στόχοι του πλέγματος των μέτρων που προωθούμε. Κεντρικό ρόλο, πάντως, στον τομέα των επενδύσεων θα έχουν οι σαρωτικές παρεμβάσεις στα πολλά εμπόδια -που και σήμερα- εξακολουθούν να υπάρχουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον. «Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις», ακούμε να μας λέει η αγορά. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Το πρώτο δείγμα γραφής το δίνουμε την επόμενη εβδομάδα με ένα σημαντικό αναπτυξιακό διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις -μεγάλος βραχνάς για οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας- κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδύσεων, ιδρύεται, επιτέλους, ένα Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Δρομολογείται μια ιδέα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ένας Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, ο οποίος θα μπορεί να αποτυπώνει με το πάτημα ενός κουμπιού όλες τις πληροφορίες που συνδέονται με οποιοδήποτε οικόπεδο στη χώρα. Με τις καθοριστικές χρήσεις, για τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες”.
Συνέδεσε την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων με τα… χρήματα από τις τουριστικές επενδύσεις
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Κέρκυρα έχει μείνει πίσω τουριστικά, για αυτό προχωράμε τον Ερημίτη!
Την απίστευτη ατάκα για τουριστική καθυστέρηση της Κέρκυρας που χρειάζεται οπωσδήποτε επενδύσεις τύπου… Ερημίτη, έκανε λόγο την Παρασκευή σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ-3 ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης!
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει πως για να λύνονται προβλήματα τύπου απορριμμάτων που αντιμετωπίζει το νησί, θα πρέπει το κράτοπς να βγάζει χρήματα όπως στην περίπτωση του ακινήτου της Κασσιόπης! Άφησε αιχμές κατά των αντιδρούντων κατοίκων υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να τους ανησυχεί περισσότερο το περιβαλλοντικό πρόβλημα των σκουπιδιών παρά ο Ερημίτης ενώ προσέθεσε ότι τόσο μεγάλες επενδύσεις δεν αφορούν μια τοπική περιοχή, αλλά το σύνολο της Ελλάδας!
Όσο για τις ενστάσεις που μόλις λίγους μήνες προ των εκλογών είχε εκφράσει ο (έτερος, πλέον υπουργός) Νίκος Δένδιας; Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε και υποσχέσεις για το περιβάλλον… Μόνο που ο κ. Δένδιας είχε μιλήσει ανοικτά υπέρ των ενστάσεων των κατοίκων και υπέρ της απόδοσης της έκτασης στους δημότες…
Η συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης
AΔ.ΓΕΩΡ.:Οι επενδύσεις δε γίνονται μόνο για τη Ρόδο ή την Κέρκυρα, αλλά για την Ελλάδα. Για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Τόσο μεγάλες επενδύσεις δεν αφορούν μια τοπική περιοχή, αλλά το σύνολο της Ελλάδας. Και η Ρόδος και η Κέρκυρα έχουν ανάγκη επενδύσεων. Ποιος σας είπε ότι δεν έχουν ανάγκη επενδύσεων;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ίδιοι το λένε…
ΑΔ.ΓΕΩΡ.:ΔΕν το λέει κανείς αυτό. Θα μου επιτρέψετε να πω δε, ως προς τη Ρόδο μπορεί να πει κανείς ότι είναι περισσότερο ανεπτυγμένη και με σύγχρονα ξενοδοχεία, όμως η Κέρκυρα έχει μείνει σχετικά πίσω τουριστικά. Χρειάζεται πολλές επενδύσεις και εγώ έχω σκοπό να βοηθήσω την Κέρκυρα πάρα πολύ. Διότι χρειάζεται πολλά πράγματα. Δηλαδή, με συγχωρείτε, είναι εικόνες ωραίες της Κέρκυρας με τα σκουπίδια στους δρόμους; Τον κύριο από τον Ερημίτη δεν τον ενοχλούν τα βουνά από τα σκουπίδια και τον ενοχλεί η επένδυση στην Κασσιόπη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δηλαδή πρέπει να γίνει η επένδυση για να λυθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια;
ΑΔ. ΓΕΩΡ.: Βεβαίως… Γιατί για να λύσουμε τα βασικά μας προβλήματα πρέπει να έχουμε χρήματα. Και για να έχουμε χρήματα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Αν σε όποια επένδυση γίνεται στην Ελλάδα, βγαίνει μόνο η αντίδραση, δεν θα κάνουμε ποτέ τίποτα στην Ελλάδα. Και για το Ελληνικό υπήρχε αντίδραση, να μην κάνουμε το Ελληνικό… Και για το Κόστα Ναβαρίνο υπήρχε 25 χρόνια αντιδράσεων, να μη γίνει το Κόστα Ναβαρίνο… Και για οποιαδήποτε άλλη επένδυση υπάρχει αντίδραση, να μην κάνουμε καμία; Το Κόστα Ναβαρίνο, ο αείμνηστος ο καπετάνιος ο Κωνσταντακόπουλος ήταν 27 χρόνια στα δικαστήρια. Για πηγαίνετε τώρα στη Μεσσηνία να δείτε, τι θα πει Κόστα Ναβαρίνο… 27 χρόνια τον σκάσανε τον άνθρωπο και τώρα όλοι λένε τι μεγάλος ευεργέτης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ο κύριος στην Κασσιόπη επικαλείται και τον Yπουργό, τον κύριο Δένδια…
ΑΔ.ΓΕΩΡ.: Δεν θα γίνει καμία επένδυση χωρίς να σέβεται το περιβάλλον. Άλλωστε για να γίνει μια επένδυση, πρώτα εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι. Όλες οι ενστάσεις που ακούσατε για το περιβάλλον, έχουν ληφθεί υπόψη, ήδη, στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κι ο στόχος των επενδύσεων, πανευρωπαϊκά, είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η βιώσιμη επένδυση, δεν είναι απλώς η επένδυση για να φέρουμε λεφτά, είναι μια επένδυση που δεν θα βλάψει το περιβάλλον, αλλά θα επιτρέπει την ανακυκλούμενη οικονομία. Θα φτιάξει κάποιος σε ένα όμορφο χώρο ένα ξενοδοχείο με σκοπό να βλάψει το περιβάλλον;
Εκστρατεία στήριξης Άδωνι για Ερημίτη από “γαλάζιες” εφημερίδες
Όταν τα Παραπολιτικά ισχυρίζονται ότι ο Γεωργιάδης πήρε τηλέφωνο τον δύτη για την Κασσιώπη…
Φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, έχουν ήδη προχωρήσει σε μπαράζ δημοσιευμάτων στήριξης της επιχείρησης τσιμεντοποίησης του Ερημίτη, με εξόφθαλμα (τουλάχιστον) υπερβολικούς ισχυρισμούς, διθυράμβους για το… “ξεπάγωμα των επενδύσεων” και τηλεφωνήματα του ίδιου του Άδωνι για να βουτήξει δύτης (!) στα νερά της ΒΑ Κέρκυρας να δει αν υπάρχουν ενάλιες αρχαιότητες (φαντάζεστε, βέβαια, αν ο δύτης βρήκε ή όχι ευρήματα)…
Ιδού το κείμενο που αλιεύσαμε από το περιοδικό Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά:
Mέχρι του σημείου να πάρει ο ίδιος τηλέφωνο έναν… δύτη προκειμένου να ξεμπλοκάρει μια επένδυση έφτασε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο λόγος για την επένδυση της NCH Capital στο παραθαλάσσιο ακίνητο της Κασσιόπης, στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας, μία ακόμα από τις μεγάλες επενδύσεις που λιμνάζουν τα τελευταία χρόνια λόγω κυρίως της γραφειοκρατίας, αλλά και της αδιαφορίας της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο «γαλάζιος» υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε να πάρει ο ίδιος τηλέφωνο τις υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας, για να μάθει γιατί καθυστερεί να ξεκινήσει το έργο. Η αρμόδια υπάλληλος, αφού ξεπέρασε την αρχική της έκπληξη, καθώς δεν περίμενε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τον κ. Γεωργιάδη, τον παρέπεμψε στην αρχαιολογική υπηρεσία, με την υπεύθυνη να λέει στον υπουργό ότι πρέπει να γίνουν έρευνες για τυχόν ενάλιες αρχαιότητες από εξειδικευμένο δύτη, ο οποίος έχει προγραμματίσει να τις κάνει σε… τρεις μήνες!
Τότε, ο Αδωνις Γεωργιάδης, που είναι αποφασισμένος να βοηθήσει στην εκκίνηση και αυτού του έργου, πήρε ο ίδιος τηλέφωνο τον (έκπληκτο) δύτη, που τον διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει την έρευνά του άμεσα, εντός των ημερών. Πρόσφατα, άλλωστε, ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως «η επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας θα ξεκινήσει φέτος. Οι επενδυτές μάς έφεραν έναν πίνακα με δεκαπέντε προβλήματα, που είχαν αποτέλεσμα να κολλήσει η επένδυση, και σήμερα που μιλάμε έχουν ξεκολλήσει και τα δεκαπέντε».
Με το σχέδιο νόμου που επίκειται να κατατεθεί, σύμφωνα με την Καθημερινή, ξενοδοχεία θα μπορούν να οικειοποιούνται τους αιγιαλούς!