Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο παραστάσεων του Χοροθεάτρου του ΠΑΜΕ, στον κατάμεστο πολυχώρο του «7 τεχνών τόπος».
Φέτος για 5η συνεχή χρονιά, παρουσίασε τη δουλειά νέων, φοιτητών κι εργαζομένων που συμμετέχουν στην ομάδα, υπό τη διδασκαλία της Μέλπως Καρδάμη που έκανε τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική επιμέλεια.
Το χοροθέατρο του ΠΑΜΕ φέτος μας ταξίδεψε στη Χώρα της Φλογέρας, με «Το ερωτευμένο σύννεφο» ένα υπέροχο αλληγορικό παραμύθι του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Μ’ έναν ιδιαίτερα ευφάνταστο τρόπο η χοροθεατρική ομάδα ζωντάνεψε σκηνικά το παραμύθι, με πρωτότυπα μουσικά ακούσματα και σύγχρονο χορό. Ένας κακός άρχοντα της ερήμου προσπαθεί να καταστρέψει τη θεϊκή όαση της όμορφης Αϊσέ. Ευτυχώς το ερωτευμένο σύννεφο προστατεύει την όαση παρότι του κοστίζει τη ζωή… Όμως, ο θεατής διαπιστώνει ότι «δεν πεθαίνει ποτέ αυτός που θυσιάζεται για τους άλλους».
Χαιρετισμό από τη Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, απεύθυνε η Τζένη Σκέμπρη, που μεταξύ άλλων είπε: Η λειτουργία των Πολιτιστικών Ομάδων του ΠΑΜΕ απαντά σε ένα ερώτημα. Πώς δηλαδή το ταξικό εργατικό κίνημα θα γίνει ακόμα πιο ικανό στην ανάπτυξη πολύμορφης δραστηριότητας, στην ανάδειξη του νέου προοδευτικού πολιτισμού… Δουλεύοντας εκδηλώσεις και παραστάσεις, παράγοντας εντέλει πρωτότυπο, άρτιο και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό έργο… στόχος μας είναι η συνολική πολιτιστική – μορφωτική καλλιέργεια… Μέσα από τα ποιήματα, τα τραγούδια, τα θεατρικά έργα η ίδια η Τέχνη στρατεύεται στην πάλη της εργατικής τάξης. Η Τέχνη που μπορεί να μαχητικοποιήσει, να συγκινήσει, να οργανώσει… Κάθε κοινωνία που βασίζεται στην ταξική εκμετάλλευση παράγει δύο πολιτισμούς. Στον καπιταλισμό, ο πολιτισμός της αστικής τάξης είναι κυρίαρχος. Είναι ο ατομισμός, η αποξένωση, τα ναρκωτικά, η υποκουλτούρα των τηλεοπτικών εκπομπών, που μας θέλουν καταναλωτές κι όχι δημιουργούς. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα… παράγουν έναν άλλο πολιτισμό που προάγει την αγωνιστική στάση ζωής και ιδανικά όπως η συντροφικότητα, η αυτοθυσία… Το ΠΑΜΕ παλεύει όχι μόνο για να καλυτερέψει η ζωή του εργαζόμενου λαού, όχι μόνο για να απαλλαγεί από εργοδότες και νόθους το εργατικό κίνημα. Αλλά για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος, για να η έρθει εργατική τάξη στην εξουσία, και να γίνει έτσι ο δημιουργός της νέας της πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας, του λαογέννητου πολιτισμού και της επαναστατικής Τέχνης. Η Τέχνη είναι που καταγράφει την ιστορία κάθε εποχής. Η Τέχνη είναι το νήμα που δένει τους ανθρώπους, δίνοντας το όραμα… και έκλεισε ευχαριστώντας τη χοροθεατρική ομάδα που έκανε τους θεατές «να ονειρευτούν στο πλέριο φως».
Η Μέλπω Καρδάμη αναφέρθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας, που χωρίς πυρασφάλεια λειτουργεί επιλεκτικά και τόνισε την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που στα 5 χρόνια της θητείας της έφτασε την κατάσταση σε αυτό το χάλι. Η σκηνοθέτης και χορογράφος της παράστασης εξήγησε πως πίσω από ένα τέτοιο εγχείρημα, κρύβονται πολλές ώρες δουλειάς, πολλές πρόβες και πολύ μεράκι πριν το όραμα και το ταλέντο μετουσιωθούν σε μια χοροθεατρική παράσταση, που έχει ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις. Δήλωσε πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα που βγήκε στη σκηνή, αλλά και με την πολύ μεγάλη συμμετοχή και αποδοχή του κοινού, που την χειροκροτούσε με ενθουσιασμό.
Ύστερα ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης ξεκινώντας από τον Σωτήρη Μπουχάγιαρ που πολύπλευρα στηρίζει τις προσπάθειες της ομάδας, παραχωρώντας την εγκαταστάσεις της Σχολής Χορού για τις πρόβες, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές και συμμετέχοντας κι ο ίδιος ως αφηγητής στην φετινή παράσταση. Κατόπιν πρόσφερε λουλούδια σε όλους τους χορευτές και τους παρουσίασε έναν-έναν στο κοινό που τους καταχειροκρότησε. Χόρεψαν οι: Καντεράκης Ζαννής, Κόνα Λυδία, Κουμπή Βάλια, Κουτσούμπας Λέανδρος, Κυδωνιεύς Άγγελος, Κυριακίδη Μυρσίνη, Κωνσταντή Δάφνη, Μερκούρης Γιώργος, Μπαλή Δώρα, Μπάνου Ελεάννα, Παπά Άλκηστις, Σαπούπο Μαριλένα, Σαπούπο Βαλέρια, Σκορδίλη Βάλια, Συρίμη Ανδριάνα, Σωτηρίου Σωτήρης. Ντερβίσης ο Μάριος Αρμενιάκος.