Στις 19-22 Ιουνίου 2019 πραγματοποιείται στη Κέρκυρα, στην Ιόνιο Ακαδημία, Διεθνές Συνέδριο Αστροφυσικής και Κοσμολογίας με τίτλο: «Υπερμεγέθεις Μελανές Οπές: Περιβάλλον και Εξέλιξη» (Supermassive Black Holes: Enviroment and Evolution).
Επικεφαλής της οργάνωσης του Συνεδρίου ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δ/ντής Ερευνών κ. Ιωάννης Γεωργαντόπουλος, η αγάπη του οποίου για την Κέρκυρα τον ενέπνευσε να πραγματοποιήσει το σημαντικό αυτό συνέδριο στο νησί μας.
Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματεύονται πεδία της σύγχρονης έρευνας που αφορούν: τη δομή μιας μελανής οπής από παρατηρήσεις σε μεγάλο εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται οι μελανές οπές και την επίδραση που αυτές εξασκούν σε μεγάλες κλίμακες αποστάσεων στο σύμπαν, την ανάπτυξή τους στο πλαίσιο της εξέλιξης των γαλαξιών, καθώς και τις σύγχρονες αποστολές που αναπτύσσονται παγκοσμίως και προσφέρουν στη μελέτη της φυσικής των μελανών οπών.
Ερευνητές από Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής θα συμμετέχουν, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους στο σύγχρονο αυτό πεδίο έρευνας.
Διακεκριμένοι επιστήμονες, πρωτοπόροι στην έρευνα του σχηματισμού και της εξέλιξης των μελανών οπών, θα είναι προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου: J. Aird (Univ. of Leicester), V. Allevato (Scuola Normale Superiore Pisa), F. Civano (CfA), R. Decarli (INAF), E. Giallongo (INAF), C. Harrison (ESO), E. Lusso (Durham), F. Nicastro (INAF), M. Powell (Yale), R. Schneider (Univ. of Rome), N. Zakamska (Johns Hopkins).
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε στο σύνδεσμο:
http://xraygroup.astro.noa.gr/corfu_conf_2019/index.html
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, θα δοθεί ομιλία (στα ελληνικά) για το ευρύ κοινό του νησιού από τον Δ/ντη του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθ. Μανώλη Πλειώνη με θέμα: «Σύγχρονες απόψεις για την Γέννηση και την Εξέλιξη του Σύμπαντος», την Παρασκευή 21/06 και ώρα 20:30 στην αίθουσα της Ιονίου Ακαδημίας. Η προσέλευση είναι ελεύθερη για το κοινό. Μετά το πέρας της ομιλίας θα διοργανωθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, στο χώρο δίπλα στο Ακταίον (πάνω απο ΝΑΟΚ), για τους συνέδρους και το κοινό.
Παράλληλα, στο χώρο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση αστροφωτογραφίας της Ομάδας Παρατήρησης και Αστροφωτογραφίας της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας.