Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κέρκυρας πραγματοποίησε την Τρίτη ο υπ. Βουλευτής της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας.
Ο κ. Γκίκας είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Φοίβο Κακαβίτσα, συνομίλησε με εργαζόμενους, ενώ επισκέφθηκε Κλινικές καθώς και τα Εξωτερικά Ιατρεία.
Μετά την επίσκεψη έκανε την ακόλουθη Δήλωση:
«Χωρίς να είναι στις προθέσεις μου να μηδενίσω ή να υποβαθμίσω τις προσπάθειες κανενός, θέλω να τονίσω ότι η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας – παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει – απέχει από το επίπεδο που προσδοκούν οι πολίτες και οι επισκέπτες του νησιού μας.
Οφείλουν να γίνουν πολλά τόσο στην Β-άθμια υγεία, όσο και στην Α-άθμια, ώστε οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν σύγχρονες και αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες.
Κατ’ αρχάς όπως έχει δεσμευθεί ο Πρόεδρος του κόμματός μας και αυριανός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επανασυσταθούν οι 13 Υγειονομικές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Υγειονομική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι αυτό το καθοριστικής σημασίας βήμα θα αποτελέσει την αφετηρία για μια σειρά άμεσων βελτιωτικών παρεμβάσεων, τόσο στην Β-άθμια, όσο και στην Α-άθμια υγεία, για να καλυφθούν σημαντικά ελλείμματα που καταγράφονται σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια να επανέλθει η έδρα του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα, ή σε κάθε περίπτωση να αναβαθμιστεί η λειτουργία του ΕΚΑΒ και να μην υπάρχουν τα σημερινά προβλήματα και κενά, κυρίως σε υποστελέχωση, με άμεσο αποτέλεσμα την μη εύρυθμη και επαρκή λειτουργία του.
Όσον αφορά στο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα, πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπών ειδικοτήτων προσωπικό. Μόνον έτσι θα ανακοπεί το κύμα των εσωτερικών «μεταναστών υγείας», που κινείται προς άλλα νοσοκομεία κυρίως προς Ιωάννινα και όχι μόνο. Δυστυχώς χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο, εξαναγκάζονται εκ των συνθηκών να αναζητούν σε γειτονικά νοσοκομεία την ίαση και την θεραπεία…
Για να απαλειφθεί όμως το καθόλου κολακευτικό φαινόμενο της «μετανάστευσης υγείας» που έχει και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Κερκυραϊκή κοινωνία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το άριστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με την ενίσχυσή του να γίνονται περαιτέρω ιατρικές πράξεις στο Νοσοκομείο μας. Επί παραδείγματι, η δημιουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος θα βοηθήσει σημαντικά προς τούτο. Θα πρέπει φυσικά να προσληφθούν παρεμβατικοί καρδιολόγοι, θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η αποδεκατισμένη σήμερα Παθολογική κλινική, θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους μετά από δύο χρόνια Διευθυντή – Συντονιστή η Πνευμονολογική κλινική, θα πρέπει να λειτουργούν με αυτονομία και επάρκεια τα Τ.Ε.Π. (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και άλλα πολλά. Όπως επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, όπου και εκεί καταγράφονται πολλά προβλήματα.
Τέλος αντιλαμβάνομαι ότι έγιναν προσπάθειες για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, όμως απέχουμε πολύ από το επιθυμητό επίπεδο, π.χ. δεν είναι αποδεκτό, να λειτουργεί το Νοσοκομείο μας επί τόσα χρόνια, με ένα προβληματικό αξονικό τομογράφο…
Ανάλογες κινήσεις με κατεύθυνση την ποιοτική αναβάθμιση και την σύγχρονη λειτουργία οφείλουμε να κάνουμε και για την Πρωτοβάθμια Υγεία.
Επιθυμώ να επαναλάβω, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εκπονήσει ένα εκτενές και πλήρες σχέδιο δράσης και δέσμης εφηρμοσμένων πολιτικών για την Υγεία που θα εφαρμόσει την επόμενη μέρα και σε ότι με αφορά δεσμεύομαι ότι από την θέση του Βουλευτή θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου, για να προωθήσω τα ζητήματα του Νοσοκομείου μας με πρώτο την καλύτερη στελέχωσή του.».