Ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ έδωσε ο Βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, όπου ανέλυσε το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Χώρα μας, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό του βουλευτή Κέρκυρας:
Ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι η στρατηγική σύγκλιση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας οδήγησε στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος και ΗΠΑ, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την υπογραφή της τροποποιημένης Συμφωνίας Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας (Military Defense Cooperation Agreement).
Εκτίμησε ότι η ύπαρξη αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα καθώς και η παροχή διευκολύνσεων υπό μία πιο θεσμική μορφή, σε περίπτωση κάποιας στρατιωτικής σύγκρουσης της Χώρας μας με άλλο κράτος, έχει την επιπρόσθετη αξία της αποτρεπτικής δράσης. Πρόσθεσε δε, πως την ίδια αξία έχουν και οι αμερικανικές επενδύσεις, σημειώνοντας πως μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά στις εξελίξεις στη βόρεια Συρία, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν προκειμένου να εισβάλει η Τουρκία, ο κ. Γκίκας εξέφρασε έντονη ανησυχία για μία νέα ανάφλεξη στην περιοχή. «Η ανάφλεξη φέρνει συγκρούσεις και οι συγκρούσεις μετακινήσεις πληθυσμών. Παράλληλα, τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα ασφαλείας, το οποίο αφορά και την Χώρα μας», είπα χαρακτηριστικά.
Εξηγώντας την γεωπολιτική πτυχή της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι έως τώρα τα αμερικανικά στρατεύματα συνεργάζονταν με τους Κούρδους που κατοικούν στην συγκεκριμένη περιοχή, προκειμένου αυτοί να πολεμούν το ISIS. Σύμφωνα με την Άγκυρα, η τουρκική εισβολή στις συγκεκριμένες περιοχές έχει ως στόχο την εκκαθάρισή τους από τρομοκράτες, προκειμένου να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στην πατρίδα τους. Ο κ. Γκίκας χαρακτήρισε το συγκεκριμένο επιχείρημα έωλο, λέγοντας: «Στην πραγματικότητα παρακολουθούμε ένα παιχνίδι γεωπολιτικών συμφερόντων». Πρόσθεσε, πως ο στρατηγικός στόχος των Κούρδων, της ενοποίησης δηλαδή των κουρδικών περιοχών προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην Μεσόγειο, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα πραγματοποιηθεί, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις από τους κουρδικούς πληθυσμούς.
Τέλος, σε ότι αφορά στην στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε την εξέχουσα σημασία των «τριγώνων» συνεργασίας που έχει συνάψει η Ελλάδα με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία. Παράλληλα εξήρε και την πρωτοβουλία Ελλάδος – Κύπρου – Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό, που έχει στόχο την ενεργοποίηση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, την διάθεση περισσότερων κονδυλίων και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.