Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία και οι προσφυγικές ροές – Τι δηλώνουν Δένδιας, Γκίκας, Αυλωνίτης, Γαλιατσάτος, Καλούδης, Μαρκάτης
Φαινόμενα των καιρών. Η τοπική κοινωνία θαύμασε την περίλαμπρη αμερικάνα ηθοποιό που «μας έκανε την τιμή» να επισκεφθεί το νησί, στο πλαίσιο εμφάνισής της σε ελληνικό σήριαλ. Που κι αυτό μας έκανε την τιμή να πραγματοποιεί γυρίσματα στο νησί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν φωτογραφίες και σχόλια, το ιστορικό δημαρχείο άνοιξε να την υποδεχθεί και τα τοπικά ΜΜΕ απαθανάτισαν τις εκδηλώσεις. Ε ναι, ήταν ημέρα γιορτής.
Ο Ερντογάν εισέβαλε στη Συρία. Οι Κούρδοι σφαγιάζονται, ζητούν βοήθεια αλλά… Πολύ μακριά ο πόνος, δεν φτάνει σε εμάς. Ελάχιστοι αφιέρωσαν λίγο χρόνο για να τοποθετηθούν, κάποιο εξ’ αυτών μόνο και μόνο για να αναθεματίσουν τους «ξένους που θα μας κουβαληθούν πάλι και θα πάρουν τις δουλειές μας, τα λεφτά μας και τα σπίτια μας». Ήταν ημέρα Παρασκευή, σαν όλες τις άλλες.
Με τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας να εμφανίζονται εξόχως μειωμένα, οι εκπρόσωποι της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής του τόπου τηρούν στάση αναμονής. Κάποιοι από αυτούς θα τοποθετηθούν όταν αντιληφθούν που γέρνει η «κοινή γνώμη», άλλοι καθόλου. Περισσότερο όχι για να καταδικάσουν τους πολέμους στη γειτονιά μας αλλά για να καταδικάσουν την ανάγκη φιλοξενίας προσφύγων.
Να εξαιρεθεί η Κέρκυρα. Εμείς πληγήκαμε από την Thomas Cook κύριοι, όχι άλλα βάρη. Και η σφαγή στη Συρία συνεχίζεται…
Νίκος Δένδιας: Μέτρα κατά της Τουρκίας
Ο κερκυραίος Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε περιπτώσεις εμφανίζει απόψεις αποκλίνουσες από εκείνες της κυβέρνησης, ευρισκόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έκανε μια δήλωση για την καταδίκη της Τουρκίας αλλά με αιχμές και για το προσφυγικό.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα μίλησε και μίλησε σταθερά και καθαρά, με μία φωνή η οποία αναφέρεται στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες και στο Διεθνές Δίκαιο. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καταδίκασε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της εισβολής στη Συρία, με συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων, καθώς επίσης και σε συγκεκριμένη αναφορά στο προσφυγικό.
Η ΕΕ μίλησε, επίσης καθαρά, για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Το Συμβούλιο πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων για τις παράνομες γεωτρήσεις, όπως επεδίωκε η κυπριακή πλευρά. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό.
Οδηγός μας στην ΕΕ είναι το Διεθνές Δίκαιο και όταν η Τουρκία το παραβαίνει πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Για να καταλαβαίνουν όλοι με ποιον τρόπο οφείλουν να συναλλάσσονται και να διαβιώνουν τα έθνη.
Στ. Γκίκας στην Τουρκάλα εκπρόσωπο: Ποια αυτοάμυνα;
«Για ποια αυτοάμυνα μιλάτε; Αυτοάμυνα σημαίνει να δέχομαι ένοπλη επίθεση στο έδαφός μου και να αντιδρώ» είπε ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας στην Τουρκάλα Εκπρόσωπο στην Διακοινοβουλευτική Ένωση.
Συμμετέχοντας σε αποστολή της Βουλής στο Βελιγράδι, όπου διεξάγεται η 141η Ολομέλεια της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στην οποία συμμετέχουν 700 Βουλευτές από 150 χώρες, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, πραγματοποίησε ηχηρή παρέμβαση. Κατά την Σύνοδο της Γεωπολιτικής Ομάδας «12+» της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, με θέμα συζήτησης την τουρκική εισβολή στην Συρία, ο κ. Γκίκας, απαντώντας στην Εκπρόσωπο της Τουρκίας Βουλευτή Kavakci Kan του κυβερνώντος κόμματος (PJD), η οποία ισχυρίστηκε ότι η εισβολή στην Συρία δικαιολογείται και από το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και ότι γίνεται για να αντιμετωπιστεί η «τρομοκρατική οργάνωση» YPG, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καταρχάς να θυμίσω ότι η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά το Διεθνές Δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, όπου αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, με την παρουσία πολλών πολεμικών μονάδων.
Όσον αφορά στην Συρία, θεωρούμε ότι η εισβολή συνιστά ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην περιοχή όπως πολλούς θανάτους αμάχων, νέα ανθρωπιστική κρίση, νέο κύμα προσφύγων, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο της επανεμφάνισης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που προβληματίζει έντονα την διεθνή κοινότητα.
Σε ότι αφορά το ζήτημα που έθεσε η συνάδελφος από την Τουρκία, θέλω να της θυμίσω ότι το άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μιλάει για το «αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοάμυνα (the inherent right of self-defense)», και πραγματικά δεν καταλαβαίνω για ποια αυτοάμυνα μιλάτε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτοάμυνα σημαίνει να δέχομαι ένοπλη επίθεση στο έδαφός μου και να αντιδρώ, όπως και να θωρακίζω τα σύνορά μου, να τα επιτηρώ ώστε να αποτρέψω επίθεση. Δεν εισβάλω σε μία ξένη χώρα καταπατώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου…»
Αλέκος Αυλωνίτης: Οι πρόγονοί μας ήταν καλοί άνθρωποι, εμείς;
Πέραν της εκφρασμένης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Αλέκος Αυλωνίτης καταθέτει τη δική του άποψη, επιλέγοντας να αναπαράγει το σχόλιο που είχε κάνει μέσω facebook το 2016:
«Τον Απρίλιο του 2016 έγραψα αυτό το σχόλιο στο fb. Το αντιγράφω αυτολεξεί:
1) 1916 . Στη Κέρκυρα έρχονται κάπου 151.000 Σέρβοι πρόσφυγες. Οι ντόπιοι Κερκυραίοι ήταν λιγότεροι από 100.000. Και όμως περιέθαλψαν , βοήθησαν, συνέδραμαν τους Σέρβους πρόσφυγες. Ή Ελλάδα έχει τώρα κάπου 50.000 πρόσφυγες. Δεν ξέρω τι συγκρίσεις να κάνω, όπως δεν μπορώ να υποθέσω πως θα λειτουργούσαμε οι σημερινοί Κορφιάτες, αν μας έκαναν εδώ ένα hot spot με καμία χιλιάρα πρόσφυγες. Ιδού η απορία.
2) Στην ελληνική γλώσσα έχει περάσει η λέξη “χλεμπονιάρης” με την οποία χαρακτηρίζουμε έναν άρρωστο, χλωμό ,κιτρινιάρη άνθρωπο. Τότε, το 1916, δημιουργήθηκε. Έτσι έλεγαν τους Σέρβους φαντάρους-πρόσφυγες που κατάχλωμοι, άρρωστοι ζητούσαν, ζητιάνευαν λίγο ψωμί από τους Κερκυραίους προγόνους μας . Χλέμπα λένε το ψωμί στα σερβικά. Αυτά μου θύμισε απόψε ένας φίλος. Σκέφτηκα να τα μοιραστώ μαζί σας.
Οι πρόγονοι μας, αν και πάμπτωχοι, ήταν καλοί άνθρωποι. Εμείς? Καληνύχτα.”
Τότε είδα τότε πολλούς να σχολιάζουν με όμορφα λόγια το παραπάνω σχόλιο μου . Αυτούς τους ίδιους τούτες τις μέρες τους βλέπω να ωρύονται στην πιθανότητα να έρθουν μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες στη Κέρκυρα».
Θόδωρος Γαλιατσάτος: Δεν χωρά διγλωσσία στο προσφυγικό
Την πάγια θέση του επανέλαβε ο πρ. Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος για το προσφυγικό και την πιθανότητα φιλοξενίας και στα Ιόνια νησιά προσφύγων.
«Σε τέτοια θέματα όπως η ενδεχόμενη φιλοξενία στα νησιά μας προσφύγων/μεταναστών δεν χωρεί, δεν επιτρέπεται διγλωσσία. Η περιφερειάρχης κ. Κράτσα αντί να προσπαθεί με συνεχείς δηλώσεις να κρύψει ότι στην σύσκεψη που συμμετείχε υπό τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη αποφασίστηκε η κατανομή σε όλη την χώρα πλην Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης , θα έπρεπε να σπεύσει σε συνεργασία με τις υπόλοιπες τοπικές αρχές για την διαμόρφωση συνθηκών ώστε αν οι πρόσφυγες/μετανάστες έλθουν, αυτό να γίνει με αξιοπρεπή διαβίωση σε κατάλληλα καταλύματα (κατοικίες , ξενοδοχεία) με φροντίδα για ιατρική περίθαλψη , εκπαίδευση , κατάρτιση, απασχόληση. Δεν μπορεί να κρύβεται άλλο η κ. Κρατσα και οι περί αυτήν!
Θα έχει πλήρη την ευθύνη για κάθε αρνητική εξέλιξη που θα βρει απροετοίμαστη την τοπική κοινωνία», δήλωσε.
Γιώργος Καλούδης: Ζητά κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου και επικεφαλής παράταξης στο Δ.Σ. Κ. Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων Γιώργος Καλούδης τονίζει ότι «η διαρκής επεκτατική πολιτική της Τουρκίας σε Κύπρο και Συρία πρέπει να αναδεικνύεται και να καταδικάζεται σε όλα τα fora. Η σιωπή και η αδράνεια την αποθρασύνει» και για το λόγο αυτό ζητά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για «να πάει το ψήφισμα καταδίκης παντού».
Προς τούτο απέστειλε επιστολή (11/10/19) στον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνό και ζητά:
«…να συγκαλέσετε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μόνο θέμα την έκδοση ψηφίσματος για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τη σφαγή άμαχων μη Κούρδων δημοκρατών, διαπράττοντας την αρχή άλλης μιας εθνοκάθαρσης και άλλης μιας παράβασης του διεθνούς δικαίου».
Λευτέρης Μαρκάτης: Δίπλα στους πρόσφυγες
«Άδικος ο διαχωρισμός πρόσφυγες και μετανάστες» δηλώνει ο γιατρός Λευτέρης Μαρκάτης, επικεφαλής της παράταξης ΕΚΚΙΝΗΣΗ στο δημοτικό συμβούλιο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και συνεχίζει: «Οι άνθρωποι αυτοί στις χώρες τους αντιμετωπίζουν είτε πόλεμο είτε δυσμενείς συνθήκες που τους αναγκάζουν να αφήσουν τη πατρίδα τους αναζητώντας καλύτερη τύχη. Αν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις οι προσφυγικές ροές συνεχώς θα αυξάνονται . Η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία επιτείνει της κατάσταση αυτή. Λύση προφανώς δεν αποτελεί η κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να καταργηθεί».
Ο κ. Μαρκάτης είναι ξεκάθαρος ότι «σε περίπτωση που κληθούμε να υποδεχτούμε πρόσφυγες, η Κέρκυρα θα πρέπει να δείξει τον φιλόξενο χαρακτήρα που τη χαρακτηρίζει. Η κερκυραϊκή κοινωνία, εξάλλου, χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητα και τίποτα δεν έχει να φοβηθεί απ’ αυτή. Η φιλοξενία δεν επιθυμούμε όμως να γίνει σε hotspot και δεν θέλουμε στο νησί μας να δημιουργηθεί μια νέα Μόρια. Οφείλουμε να δώσουμε άσυλο σε πρόσφυγες και μετανάστες και να εντάξουμε όσους το επιθυμούν, μέσα από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».