«Εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το έχει επιλέξει και επίκειται αυτή η συνάντηση, πιστεύω ότι το διαζύγιο θα πρέπει να γίνει με όρους που δεν θα διαταράξουν το κυβερνητικό έργο, μέρος του οποίου είναι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, η οποία θα καθορίσει και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας.
«Από ό,τι φαίνεται πάμε για ένα διαζύγιο, είναι οι όροι του διαζυγίου, αλλά στο πλαίσιο αυτό μία συνάντηση πάντοτε αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνιακής αποσυμπίεσης της πολιτικής διαφωνίας, ακόμη κι αν είναι γνωστό ότι κανένας δεν θα μετακινηθεί από τις εκπεφρασμένες θέσεις του», διευκρίνισε η κ.Βάκη, εκτιμώντας ότι «ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αλλά και τα στελέχη και βουλευτές του που συμφωνούν με αυτόν, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας στην οικονομία, ούτε θα διακυβευτεί το έργο της κυβέρνησης αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δεδηλωμένης πλειοψηφίας της κυβέρνησης, στην προαναγγελθείσα αποχώρηση του κ.Καμμένου από την κυβέρνηση, όταν έλθει προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στο άρθρο 84 του Συντάγματος, που «δίνει τις απαντήσεις για το πώς αίρεται η δεδηλωμένη στη Βουλή, επομένως οι προβλέψεις του Συντάγματος και όχι η βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ.Μητσοτάκη θα πρέπει να αποτελούν την πυξίδα της κυβέρνησης σε σχέση με τη συνέχιση του έργου της τρέχουσας κοινοβουλευτικής σύνθεσης, επί της οποίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σημαντικές εργασίες».
«Η κυβέρνηση», υπογράμμισε, «συνεχίζει να δουλεύει, πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει, έχει μπροστά της πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις να επιτελέσει και σε καμιά περίπτωση δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια και δεν πρέπει να τα κατεβάσει».
Σχετικά με τη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών η κ. Βάκη σημείωσε ότι «οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κάποιοι που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ έχουν εκφραστεί σε σχέση με την πολιτική οπτική τους και το ίδιο έχουν πράξει και άλλοι βουλευτές, άλλων κομμάτων που στηρίζουν αυτή τη συμφωνία». Υπενθύμισε, δε, ότι «υπάρχουν και βουλευτές άλλων κομμάτων, οι οποίοι στο παρελθόν στήριξαν κυβερνητικές επιλογές σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η οικονομία, και θα λάβουν τις αποφάσεις τους συνυπολογίζοντας και αυτή τη διάσταση». «Θα πρέπει ως κοινωνία συνολικά να προχωρήσουμε σε μία νέα πολιτική κουλτούρα, όπου οι βουλευτές δε θα λογίζονται απλώς ως μονάδες σε μία λογική παλαιοκομματικής κοινοβουλευτικής αριθμητικής. Αυτό είναι απαραίτητο βήμα ωρίμανσης του πολιτικού συστήματος, διότι η απλή αναλογική, σε συνδυασμό και με τη νέα θεσμική αρχιτεκτονική που προτείνει η συνταγματική αναθεώρηση, θα επιφέρουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές, προκρίνοντας τις συνεργασίες, θωρακίζοντας όμως ταυτόχρονα την κυβερνητική σταθερότητα και παρέχοντας τη δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις να διαφοροποιούνται σε θέματα που κρίνουν σημαντικά», παρατήρησε η βουλευτής.
Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, εγείροντας ζήτημα ηθικής για την προσέγγιση βουλευτών της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών παρά τη διαφορετική τοποθέτηση των επικεφαλής των κομμάτων τους η κ.Βάκη είπε: «Ας αναλογιστούν πόσους βουλευτές από άλλα κόμματα έχουν υποδεχθεί». Σχετικά με την αναφορά του προέδρου των ΑΝΕΛ σε αποστασία σχολίασε πως «ο κ.Καμμένος νομίζω ότι αδικεί τον εαυτό του με αυτά».
Αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την οικονομία τόνισε πως «έχουμε βγει από το μνημόνιο, υπάρχει μία πολύ σημαντική προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας» και «είναι αδιανόητο να καλλιεργείται ένα κλίμα καταστροφολογίας». Στο πλαίσιο αυτό παρατήρησε πως ο κ.Σημίτης και οι άλλοι πρώην πρωθυπουργοί που είχαν συμφωνήσει στην εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ «τώρα που υπάρχει μία εθνικά επωφελής συμφωνία, στην οποία δεν αμφισβητείται η αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, σιωπούν όλοι εκκωφαντικά και υπάρχει μία στροφή τεράστια σε αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα να δίνουν φωνή και βήμα σε όλη αυτή την πατριδοκαπηλία και τον εθνικιστικό παροξυσμό που ζούμε εσχάτως».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Είναι ένα σκάνδαλο το οποίο κόστισε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα και υπάρχουν αδιαμφισβήτητα ευθύνες και σε επίπεδο διοικητικού προσωπικού, αλλά και πολιτικού προσωπικού. Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε ένα σκάνδαλο σκευωρία, για να καλύψουν -ενδεχομένως- κάποιοι στελέχη του κόμματός τους. Υπάρχουν σαφέστατα πολιτικές ευθύνες, υπάρχουν σαφέστατα νομικές ευθύνες, υπάρχουν πολύ μεγάλες παραβάσεις».
Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της ΝΔ περί θεσμικής εκτροπής, για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, παρατήρησε: «Θεσμική εκτροπή είναι ένα σκάνδαλο, το οποίο κόστισε δισεκατομμύρια στον χώρο της υγείας, θεσμική εκτροπή είναι όταν παίζεις με την υγεία του Έλληνα πολίτη, αλλά όχι και δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν στοχοποιείται εισαγγελέας διαφθοράς και δεν έχω ακούσει καμία ανακοίνωση και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αυτό τι είναι; Όταν από τη ΝΔ καθυβρίζουν και εγκαλούν την εισαγγελέα διαφθοράς, για παράδειγμα, αυτό τι είναι, διερωτώμαι».