“Η επικοινωνία με τους πολίτες και η αποδοχή τους σχετικά με to κρίσιμο επίδικο των εκλογών, μας δίνει την ελπίδα, ότι μπορεί να ανατραπεί το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκτίμησε η Φωτεινή Βάκη σε σημερινή της συνέντευξη στην ΕΡΤ1.
Η κ. Βάκη αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο και στο γεγονός ότι παρά τις δεσμεύσεις και τις δουλείες, που προήλθαν από το μνημόνιο, έχουμε σήμερα μισό εκατομμύριο λιγότερους ανέργους, σε σύγκριση με τα τερατώδη ποσοστά ανεργίας. Έκανε λόγο για το πλεόνασμα ενός δις ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση σε σύγκριση με τα ελλειμματικά τα ασφαλιστικά ταμεία, που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Παρέθεσε στοιχεία για τις προσλήψεις στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας και επέκρινε τις υποσχέσεις Μητσοτάκη, οι οποίες υποκρύπτουν απολύσεις.
Απευθυνόμενη στο ΚΚΕ, το κάλεσε να μην αρκεστεί σε εύκολους συμψηφισμούς, του τύπου “Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας” και να διακρίνει τις μεγάλες και ουσιώδεις διαφορές και τις πολιτικές, οι οποίες δεν πρέπει να ακυρωθούν
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης
Συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορεί να ανατραπεί το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως πίστευα πάντα στη ζωή μου, ότι οι μόνες χαμένες μάχες και οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Αυτό που με κάνει να το πιστεύω είναι η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τον κόσμο και βεβαίως μία αντιπαράθεση η οποία δεν έχει στοιχεία τοξικότητας και παραπολιτικής, αλλά είναι μια αντιπαράθεση προγραμμάτων, μία ιδεολογική αντιπαράθεση.
Όταν λοιπόν συζητούμε με τον κόσμο και εξηγούμε τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης, τι σκοπεύουμε να κάνουμε και ποιο είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας -το οποίο ομολογουμένως τις τελευταίες μέρες μας έχει λίγο μπερδέψει- εισπράττουμε αποδοχή και κατανόηση.
Το επίδικο των ευρωεκλογών ήταν τελείως διαφορετικό, όπως επίσης και των αυτοδιοικητικών εκλογών που τις ξεχνάμε. Πάγια πεποίθησή μου για παράδειγμα είναι ότι όταν βάφεις με κομματικά χρώματα τον χάρτη της αυτοδιοίκησης, αυτό τελικά το οποίο προσβάλλεις είναι τελικά τον ίδιο τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, η οποία έχει την αυτοτέλεια και την αυτονομία της. Τώρα στις βουλευτικές εκλογές τα επίδικα είναι τελείως διαφορετικά. Σήμερα είναι τελείως διαφορετική η ατζέντα. Ενδιαφέρει τι κυβέρνηση θα έχουμε τα επόμενα χρόνια, ποιον πρωθυπουργό θα έχουμε και με τι πρόγραμμα θα πάμε.
Αυτό το οποίο εξηγούμε και κοινωνούμε στον κόσμο είναι τα πεπραγμένα μας, τι κάναμε και τι αφήνουμε, διότι αφήνουμε πάρα πολλά πράγματα. Παραδείγματος χάριν αφήνουμε 32 δισεκατομμύρια αποθεματικό, εκ των οποίων ένα μέρος δεν ήτανε μόνο για να πληρωθούν τα πανάκριβα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά ήταν και για να μην έχουμε την υποχρέωση να έχουμε τα 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα.
Υπάρχει ένα αποθεματικό ασφαλείας 5,5 δις. Ακούω σήμερα ή εχθές τον κύριο Μητσοτάκη να λέει ότι θα τα μειώσουμε τα πλεονάσματα, αλλά έναντι μεταρρυθμίσεων. Ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Παραδείγματος χάριν να παγώσει τις 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση; Να μείνουμε χωρίς καθηγητές και δασκάλους; Να παγώσουν οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας; Να γίνουν απολύσεις; Ας μας εξηγήσει. Να κατεδαφίσουμε το κοινωνικό κράτος, που προσπαθεί να αναταχθεί;
Μισό εκατομμύριο λιγότερους ανέργους αφήνουμε. Ας θυμηθούμε λίγο τα ποσοστά της ανεργίας. Αφήνουμε ένα πλεόνασμα στην κοινωνική ασφάλιση. Παραλάβαμε ελλειμματικά τα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν αυτή τη στιγμή πλεόνασμα γύρω στο 1 δισεκατομμύριο. Για να μη μιλήσω για την ανάπτυξη, γιατί πραγματικά έχουμε 1- 2,2% ανάπτυξη, όταν επί Σαμαρά είχαμε 0,7. Υπάρχουν στοιχεία και ξέρετε τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα και αδιάψευστα.
-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία Μητσοτάκη.
Όχι, 3.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από το δημόσιο. Το μαύρο της ΕΡΤ δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις καθαρίστριες τους σχολικούς φύλακες, τη δημοτική αστυνομία, συνάδελφους μας από την τεχνική εκπαίδευση που όλοι επαναπροσλήφθησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν έγινε καμία περικοπή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, δεν έγινε καμία απολύτως απόλυση. Τουναντίον, δρομολογήθηκαν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με καθαρές, διαφανείς, διαυγείς διαδικασίες, προκειμένου να αιμοδοτηθούν νευραλγικοί τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Στα σχολεία, στην εκπαίδευση είχαμε να δούμε διορισμούς μία 15ετία να μην τα ξεχνάμε αυτά και έχουν δρομολογηθεί 15.000 για τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης στην ειδική αγωγή τεσσερισήμισι χιλιάδες προσλήψεις. Στο βοήθεια στο σπίτι.
Θέλω όμως να απαντήσω σε αυτά που είπε ο συνάδελφος από το κομμουνιστικό κόμμα. Δεν ισχυρίζεται κανείς, ότι εισήλθαμε στον σοσιαλιστικό παράδεισο πόρρω απέχουμε από αυτό, ή ότι έγινε η εφόρμηση στα ουράνια, αλλά το «τί Πλαστήρας, τί Παπάγος» εγώ δεν το συμμερίζομαι. «Τί Νέα Δημοκρατία, τί ΣΥΡΙΖΑ» και εξηγούμαι: καταρχάς αυτή η κυβέρνηση απέδειξε εμπράκτως ότι υποστηρίζει τη ζωντανή εργασία συλλογικές σύμβασης εργασίας, επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Εχουμε 26 κλαδικές συμβάσεις.
Ο κατώτατος μισθός επί Νέας Δημοκρατίας ήταν 483 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ πήγε στα 651. Θέλω επίσης να σας θυμίσω ότι αυτό το επαίσχυντο που λεγόταν “υποκατώτατος μισθός των νέων” καταργήθηκε. Κάτι το οποίο είχε θεσμοθετηθεί με μία απλή απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνήσεως Σαμαρά. Αυτό λοιπόν το καταργήσαμε.
Επίσης η κατώτατη Ασφαλιστική εισφορά -επειδή έχει γίνει πάρα πολύς λόγος και τους ελεύθερους επαγγελματίες- το 2014 ήταν 220 ευρώ κυμαινόμενη ανάλογα με τις τριετίες. Σήμερα είναι σταθερή στα 168 ευρώ. Είναι λοιπόν σημαντικά βήματα τα οποία δείχνουν, ότι η πραγματική ανάπτυξη είναι μόνο μία δίκαιη ανάπτυξη και ότι αυτή η κυβέρνηση προστάτευσε όσο μπορούσε τον εργαζόμενο.
Τρία χρόνια περάσαμε και ένα μνημόνιο. Δεν υπάρχουν καλά και κακά μνημόνια. Νεοφιλελεύθερα σχεδιασμένα είναι και εξαναγκαστήκαμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό. Εξήντα πέντε (65) δις μέτρα είχαν τα προηγούμενα μνημόνια 6,5 δις αυτό το τελευταίο, χωρίς να έχω πρόθεση να συγκρίνω αλλά πρέπει να τα λέμε και αυτά γιατί ακούμε και όλα αυτά τα τέρατα τα επικοινωνιακά: το χειρότερο μνημόνιο και λοιπά… Περάσαμε λοιπόν αυτό, εξαναγκαστήκαμε σε ένα συμβιβασμό, είχαμε όμως συνομολογήσει, ότι θα βγούμε με την κοινωνία όρθια και να θυμίσω και κάτι ακόμα, ότι μέσα σε αυτό το μνημόνιο δόθηκε η δυνατότητα σε δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ας μη λοιπόν τα μηδενίζουμε όλα και ας μην κάνουμε εύκολους συμψηφισμούς.