Τι δήλωσε ο Kερκυραίος βουλευτής στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για το διυπουργικό νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το πανεπιστημιακό άσυλο και την ακύρωση του νόμου για την αυτοδιοίκηση τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης.
«Ο νόμος πρώτα εφαρμόζεται και μετά τροποποιείται»
Με την ιδιότητα και του νομικού ο κ. Αυλωνίτης άσκησε δριμύτατη κριτική για την ακύρωση του νόμου στην αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι ένας νόμος πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί και μετά να ληφθεί απόφαση αν χρειάζεται τροποποίηση ή αλλαγές. «Είναι προσβολή η ακύρωσή του», είπε χαρακτηριστικά, «δείχνει έλλειψη σεβασμού στην λαϊκή ετυμηγορία και υποκρύπτει σκοπιμότητες η ψήφισή του εσπευσμένα και μέσα στο καλοκαίρι».
«236 καθηγητές ζητούν να μην καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο»
Όσον αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο ο Αλ. Αυλωνίτης κατέθεσε τις επιφυλάξεις του και τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις από εκείνη της κατάργησής του. Υπενθύμισε ότι Ο κ. Αυλωνίτης υπενθύμισε ότι κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες και τόνισε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τόσο ο νόμος Γιαννάκου όσο και ο νόμος Γαβρόγλου λένε το πολύ απλό, ότι απαιτείται η άδεια των πρυτανικών αρχών για την όποια επέμβαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εσείς λέτε ότι πολλοί πρυτάνεις είναι υπέρ της κατάργησης του ασύλου, εγώ έχω στα χέρια μου μια λίστα με 236 καθηγητές πανεπιστημίου που ζητούν να μην καταργηθεί».
Ο κ. Αυλωνίτης τόνισε ότι θα πρέπει αυτοί που υπερασπίζονται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, εν προκειμένω οι πρυτανικές αρχές, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κατέθεσε την άποψη εξεύρεσης άλλης λύσης, προτείνοντας τη δημιουργία Διαπανεπιστημιακού Οργάνου ή Ανεξάρτητης Αρχής αρμόδιας για την απόφαση επέμβασης προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων όταν σημειώνονται έκτροπα και αξιόποινες πράξεις.
Στη γραμμή «τάξις και ηθική» η πρωθυπουργία Μητσοτάκη
Τέλος ο κερκυραίος βουλευτής κινήθηκε σαφώς εντός πλαισίου της «γραμμής Τσίπρα» και των δηλώσεων που είχε κάνει νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις που βάλλουν εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μάλιστα ο Αλ. Αυλωνίτης χαρακτήρισε την πρωθυπουργία Μητσοτάκη ως πρωθυπουργία του «τάξις και ηθική» και κατέληξε:
«Για το επιτελικό κράτος, για την αυτοδιοίκηση, για το πανεπιστημιακό άσυλο οι διαδικασίες κατεπείγοντος, μέσα στο καλοκαίρι, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, χωρίς τις σωστές διαδικασίες, καταδεικνύουν σκοπιμότητες και προβληματική λειτουργία».