Aπό το 2016 που άρχισε να προβάλλεται στη βρετανική τηλεόραση η σειρά The Durrells το ενδιαφέρον Βρετανών και άλλων Ευρωπαίων για αγορά ακινήτων στην Κέρκυρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, διαπιστώνουν οι Financial Times.
Η σειρά είναι βασισμένη στα τρία αυτοβιογραφικά βιβλία του φυσιοδίφη Τζέραλντ Ντάρελ -μικρότερου αδελφού του συγγραφέα του Αλεξανδρινού Κουαρτέτου, Λώρενς Ντάρελ- όπου ζωγραφίζει με μαγευτικά, νοσταλγικά χρώματα τα τέσσερα χρόνια παραμονής της οικογένειας (1935-1939) στο πανέμορφο νησί του Ιονίου.
Τέτοιες αναμνήσεις, γεμάτες με το άρωμα της κερκυραϊκής υπαίθρου κουβαλά από τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας κι ο Νικ Κούκσον, που έφθασε με τους γονείς του και τους δύο αδελφούς του στο νησί τη δεκαετία του 1970, όταν η Κέρκυρα έγινε για πρώτη φορά ευρέως γνωστή, κυρίως στη δυτική Ευρώπη. «Μας άφηναν με τα αδέλφια μου ελεύθερους να κατεβαίνουμε με μάσκες κι αναπνευστήρες στην παραλία για να καμακώνουμε χταπόδια, να βολτάρουμε στους ελαιώνες για να βρούμε χελώνες», θυμάται.
Η οικογένεια Κούκσον, λάτρεψε το νησί. Άπλωσαν ρίζες κι έστησαν ένα πρακτορείο ενοικιάσεως καταλυμάτων με τον Νικ στο τιμόνι της επιχείρησης The Villa Collective, που διαθέτει ακίνητα στους ενδιαφερόμενους με εβδομαδιαίο ενοίκιο 50.000 ευρώ. Τη ζήτηση ενισχύει το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, που πέρυσι κατέγραψε νέο ρεκόρ με 33 εκ. αφίξεις, αλλά και το παρθένο τοπίο της βορειοανατολικής Κέρκυρας, με τις γραφικές παραλίες και τις βίλες που προβάλλουν ανάμεσα σε βραχώδεις όρμους και ελαιώνες μεταξύ Κασσιόπης, Αγίου Στεφάνου, Καλαμιού και Αγνής. Ενώ σημαντικό ρόλο παίζει κι η εύκολη πρόσβαση σκαφών στην περιοχή, καθώς δεν χρειάζεται να πληρώσουν τέλη ελλιμενισμού όπως σημειώνει ο Πιρς Γουίλιαμς του πρακτορείου Ionian International.
Οι τιμές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, ξεκινούν από 200.000 ευρώ για μικρές βίλες και φθάνουν μέχρι και 10 εκ. ευρώ για τις πολυτελέστερες, αλλά παραμένουν ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τη Σαρδηνία, τις Βαλεαρίδες ή τη νότια Γαλλία. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι η αξία παραθαλάσσιων κατοικιών αυξήθηκε κατά 15-20% την τελευταία πενταετία. Η ζήτηση από Βρετανούς περιορίστηκε πέρυσι λόγω της αβεβαιότητας του Brexit, ενώ πρόβλημα παραμένει και η αποκομιδή των απορριμμάτων κατά τους θερινούς μήνες, αλλά μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο «υπάρχει μια αισιοδοξία ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την καταιγίδα», όπως λέει ο διευθυντής του πρακτορείου Aylesford International, Άντριου Λάνγκτον, ιδιοκτήτης κι ο ίδιος εδώ και τρεις δεκαετίες μιας βίλας στην Κασσιόπη.
Ολοένα και περισσότεροι βορειοευρωπαίοι, μεταξύ άλλων Σουηδοί, Ολλανδοί και Ελβετοί, συρρέουν στο νησί του Ιονίου γοητευμένοι από την ήσυχη ζωή, όπως ένα ζευγάρι με αγγλο-ολλανδικές ρίζες, η Σάσκια Μπος κι ο Βρετανός Μαρκ Χέντρικσεν, που ανακαίνισαν τρία μισοκατεστραμμένα σπίτια κι έφτιαξαν το The Merchant’s House στην Παλιά Περίθεια , σε υψόμετρο περίπου 440 μέτρων στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα. «Βρήκαμε το “εγκαταλελειμμένο χωριό” με μόνους κατοίκους μέλισσες και πεταλούδες κι έμοιαζε σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος. Ο στόχος μας ήταν να το αναστήσουμε και το σπίτι μας στάθηκε καταλύτης για άλλες τρεις ανακαινίσεις στην περιοχή», λέει η Μπος. Ο ξενώνας τους με τις έξι σουίτες πωλείται τώρα έναντι 1,2 εκ. ευρώ μέσω του Aylesford International, που έχει αναλάβει και την πώληση έναντι 15 εκ. ευρώ ενός κτήματος στην κορυφή μιας απόκρημνης περιοχής στο Νησάκι με μαγευτική θέα στη θάλασσα.
Αν και οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι προτιμούν βίλες με πισίνες και πανοραμική θέα, την τελευταία διετία έχει αυξηθεί η ζήτηση και για διαμερίσματα στο κέντρο της Πόλης της Κέρκυρας, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 2.500 και 3.000 ευρώ ανά τ.μ.
Ειδικά η Παλιά Πόλη -παράδειγμα της αρχαίας βυζαντινής και βενετσιάνικης τέχνης, που έχει προστεθεί από το 2007 στον περίφημο κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UΝΕSCΟ- αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους, όπως η Αυστριακή Μαρίνα Μακ Άλπιν και ο Άγγλος σύζυγός της Μπρους, που έχτισαν εκεί προ δωδεκαετίας -σεβόμενοι, όπως λένε, το οικείο αρχιτεκτονικό ύφος- μια κατοικία, την «Ανάληψη» σε μια λοφοκορφή καταμεσής ενός ελαιώνα σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από την παραλία. «Θέλαμε μια πραγματική αλλαγή για τη σύνταξή μας, να περνούμε κάπου επτά, οκτώ μήνες το χρόνο. Η Πόλη της Κέρκυρας διαθέτει πανεπιστήμιο, καλή μουσική σκηνή και ιταλικές επιδράσεις. Λατρέψαμε τους πράσινους λόφους με τα κυπαρίσσια -το αποκαλούν Τοσκάνη της Ελλάδας», λέει η Μακ Άλπιν, που νοικιάζει με τον άνδρα της το σπίτι τους θερινούς μήνες και του έχουν βάλει πωλητήριο έναντι 3,5 εκ. ευρώ.
Όσο για εκείνους που λάτρεψαν τη σειρά “The Durrells”; Όπως σημειώνουν οι FT το σπίτι των τεσσάρων υπνοδωματίων, όπου έζησε η διάσημη οικογένεια στο Καλάμι, νοικιάζεται έναντι 350 ευρώ τη βραδιά στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι με 300.000 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει ένα ανακαινισμένο δυάρι στην Πόλη της Κέρκυρας. Αν διαθέτει 1,2 εκ. ευρώ μπορεί να αποκτήσει μια παραθαλάσσια βίλα τριών δωματίων με πισίνα στα νότια. Κι αν έχει ακόμη πιο παχύ πορτοφόλι, τότε μπορεί να διαπραγματευτεί την απόκτηση μιας βίλας πέντε δωματίων σχεδόν πάνω στο κύμα στη βορειοανατολική Κέρκυρα έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr
Υπαρχει ενα λαθος στο αρθρο σας. Αν το ψαξετε θα μάθετε οτι η οικογενεια δεν εζησε ποτε στο Καλαμι… Μονο ο Lawrence Durrell και η τοτε γυναικα του η Nancy.