Τα συναισθήματα που εισπράττουν οι μουσικοί και οι παράγοντες της “Παλαιάς”, τόσο μπροστά στο κερκυραϊκό κοινό όσο, ίσως και περισσότερο λόγω του Νόστου, όταν παρουσιάζουν έργα εκτός του νησιού, κυρίως στους απόδημους, είναι απερίγραπτα. Ο αρχιμουσικός της Φ.Ε.Κ., Σπύρος Προσωπάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τελευταίο τεύχος του Corfu Magazine, είπε ότι έχει δει ανθρώπους να δακρύζουν στο άκουσμα της Μπάντας! Ο κ. Προσωπάρης μίλησε για την παράσταση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και για το παρελθόν και το μέλλον της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας.
Ερ.: Τελικά τι είναι μία φιλαρμονική; Μπάντα; Ορχήστρα; Μουσικό σύνολο για κάθε είδους μουσικής; Πόσο διαφορετικές είναι οι μεγάλες φιλαρμονικές της Κέρκυρας και, δη, η Παλαιά, σε σχέση με ό,τι επικρατεί στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο αλλά και την Ευρώπη όσον αφορά ανάλογα σχήματα;
Σπ.Π.: Μια Φιλαρμονική είναι ο φορέας ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει μια Μπάντα, μια Ορχήστρα, μια Χορωδία, διάφορα Μουσικά Σύνολα ή και όλα αυτά μαζί. Αυτό που κάνει ξεχωριστές της Φιλαρμονικές της Κέρκυρας σε σχέση με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο είναι αφενός ο μεγάλος αριθμός των μουσικών της Μπάντας τους και μάλιστα όλων των ηλικιών και αφετέρου, η σε μεγάλο βαθμό άρτια και εύηχη παρουσία τους στις συναυλίες και στις δημόσιες εμφανίσεις. Αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό μουσικό χώρο κατέχουν υψηλή θέση. Η Μπάντα της Παλαιάς ως η αρχαιότερη και ”Μητέρα” των Φιλαρμονικών της χώρας -αφού είναι η μοναδική που έχει αδιάκοπη πορεία από το 1840 έως σήμερα- αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο για αντίστοιχα σχήματα, ως προς την οργάνωση και την πλούσια δραστηριότητά της.
Ερ.: Υπήρχε παλαιότερα μία προκατάληψη ότι οι φιλαρμονικές προσφέρουν μία περιορισμένου επιπέδου μουσική παιδεία στους μαθητές της που απέχει από το εύρος και το κύρος σπουδών σε ωδεία και μουσικές σχολές. Ισχύει σήμερα κάτι τέτοιο;
Σπ.Π.: Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα κατά πολύ είναι ότι πλέον στις Φιλαρμονικές διδάσκουν καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι στο είδος τους καθηγητές, σε σχέση με παλαιότερα όπου το ρόλο του δασκάλου αναλάμβαναν παλαιοί και έμπειροι μουσικοί, που σε αυτούς βέβαια οφείλουμε κι εμείς την παρουσία μας σήμερα στα ιδρύματα αυτά. Ήταν και είναι άνθρωποι με τεράστια αγάπη για τη μουσική και χωρίς εκείνους δεν θα υπήρχε συνέχεια στη μουσική παράδοση των Φιλαρμονικών μας. Επίσης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η ενασχόληση των μουσικών στις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας υπήρξε πάντα σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Για το 90% των μουσικών παραμένει ”χόμπι”. Τώρα σε σχέση με τα Ωδεία, εκεί ο σπουδαστής είχε και έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τις σπουδές του με έναν αναγνωρισμένο από το κράτος τίτλο. Όμως, στη Φιλαρμονική ο μαθητής θα αποκτήσει την εμπειρία σε πρακτικό επίπεδο, συμμετέχοντας ομαδικά σε μουσικά σύνολα και στα μεγαλύτερα σχήματα όπως η Μπάντα ή η Ορχήστρα. Αυτήν την εμπειρία δεν μπορεί να την προσφέρει ένα Ωδείο σε τέτοιο εύρος και επίπεδο.
Ερ.: Η Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας έχει παρουσιάσει τη δουλειά της αρκετές φορές στο Αθηναϊκό κοινό αλλά και σε άλλες περιοχές εκτός Κέρκυρας. Τι εισπράττετε από το κοινό της πρωτεύουσας κάθε φορά που δίνετε παράσταση στο κλεινόν άστυ; Η πλειονότητα των θεατών είναι απόδημοι Κερκυραίοι, ή η φήμη της μουσικής παράδοσης του νησιού μας, των φιλαρμονικών του και της Παλαιάς προσελκύουν περισσότερους Αθηναίους;
Σπ.Π.: Η Φιλαρμονική μας έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο Αθηναϊκό κοινό αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού. Η πλειονότητα των θεατών είναι σίγουρα οι Κερκυραίοι της πρωτεύουσας αλλά και πάρα πολλοί μη Κερκυραίοι που αγαπούν τη μουσική, αγαπούν και θαυμάζουν το ευλογημένο νησί μας με την πλούσια μουσική του παράδοση, αγαπούν και σέβονται την Παλαιά Φιλαρμονική. Αυτό που εισπράττουμε από το κοινό στις ”εκτός έδρας” εμφανίσεις μας είναι πολύ έντονο, πολλές φορές και συγκινητικό. Έχουμε συναντήσει ανθρώπους να δακρύζουν στο άκουσμα της Μπάντας μας, να χειροκροτούν ασταμάτητα, κάνοντάς μας να νιώθουμε περήφανοι ως Κερκυραίοι Μουσικοί, ως Μουσικοί της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας.
Ερ.: Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό της παράστασης που θα δώσετε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;
Σπ.Π.: Στις 26 Οκτωβρίου, στη συναυλία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοδοξούμε να δώσουμε την ταυτότητα της Μπάντας μας, με αναφορά στους Κερκυραίους Μουσουργούς που έχουν άμεση σχέση με τη Φιλαρμονική μας, καθώς και στη δυναμική του σήμερα μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις για Μπάντα και μεταγραφές κορυφαίων ορχηστρικών έργων. Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος και ύστερα από το εναρκτήριο ”Βασιλικό Εμβατήριο” του Ρίχαρντ Στράους θα παρουσιάσουμε την εισαγωγή από την όπερα ”Δίρκη” του Δομένικου Παδοβά, το ”Χωριάτικο Χορό” από την όπερα ”Υποψήφιος” του Σπυρίδωνα Ξύνδα και το ”Χορό των Ξωτικών” από την όπερα ”Flora Mirabilis” του Σπύρου Σαμάρα. Το Α’ μέρος θα ολοκληρωθεί με αποσπάσματα από τον ”Ύμνο εις την ελευθερία” του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου καθώς και με το δεξιοτεχνικό έργο του Gerd Bogner ” Xyloclassics” με σολίστ τους Μάριο Μουζακίτη και Νίκο Μεταλληνό στα ξυλόφωνα. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τα πρωτότυπα έργα για ορχήστρα πνευστών με αναφορές στην εποχή του Ομήρου με τίτλο ”Μυθόραμα, επιστροφή στην Ομηρική Σχερία” του γράφοντα και ”Ιλιάδα, στον 10ο χρόνο του Τρωικού πολέμου” του Robert Smith. Θα ακολουθήσουν αποσπάσματα δύο εκ των κορυφαίων έργων της ρομαντικής περιόδου όπως η ”Φανταστική Συμφωνία” του Μπερλιόζ και η ”4η Συμφωνία” του Τσαϊκόφσκυ, ενώ το κανονικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με το ιντερμέδιο από την ισπανική θαρθουέλα ”Ο Γάμος του Λουϊς Αλόνσο” του Geronimo Gimenez.
Ερ.: Το 2017 ήταν η χρονιά του Υποψήφιου Βουλευτή του Ξύνδα. Μία παράσταση που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από το κοινό της Κέρκυρας. Τα σχέδια για παρουσίαση του έργου στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, ακόμα δεν έχουν ευοδωθεί, φαντάζομαι λόγω και του μεγάλου κόστους. Η ιδέα για παρουσίαση της όπερας αυτής εκτός Κέρκυρας έχουν εγκαταλειφθεί, ή είναι κάτι που είναι πιθανόν να δούμε στο άμεσο μέλλον;
Σπ.Π.: Πράγματι, ο ”Υποψήφιος Βουλευτής” με τις τόσο επιτυχημένες παραστάσεις κατάφερε να ενώσει κερκυραϊκές καλλιτεχνικές δυνάμεις και να αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και διθυραμβικά σχόλια. Αυτό αποτελεί μια σπουδαία διάκριση και ένα μεγάλο επίτευγμα για τη Φιλαρμονική μας. Σίγουρα το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι καταβάλλονται προσπάθειες από τον πρόεδρο και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Φιλαρμονικής ώστε να παρουσιαστεί και εκτός του νησιού. Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσουν και άλλοι φορείς για την υλοποίησή του.
Ερ.: Ποια είναι τα σχέδια της Φ.Ε.Κ. για το 2019;
Σπ.Π.: Πριν αναφερθώ στο 2019 θα ήθελα να σας ανακοινώσω τη διεξαγωγή σεμιναρίου για χάλκινα πνευστά και κρουστά που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και συγκεκριμένα με το σύνολο χάλκινων πνευστών ‘’Metallon’’ από τις 11 έως τις 16 Νοεμβρίου 2018. Στο σεμινάριο όπου θα διδάξουν κορυφαίοι μουσικοί της Κ.Ο.Α., όπως πάντα θα μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μουσικοί από όλες της Φιλαρμονικές, τα Ωδεία, το Μουσικό Σχολείο της Κέρκυρας, αλλά και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολύ σύντομα θα αναρτηθεί και η σχετική προκήρυξη. Για το επόμενο έτος αναμένουμε τη συναυλία της Μπαντίνας με έμφαση φέτος στη μουσική για κινούμενα σχέδια με ταυτόχρονη προβολή από επιλεγμένα cartoons καθώς και το ανέβασμα της δημοφιλούς οπερέτας ‘’Ο Βαφτιστικός’’ από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Δημοτική Χορωδία ‘’San Giacomo’’. Αξίζει οπωσδήποτε να αναφέρουμε το επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργανώνουμε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής) στις 6 και 7 Απριλίου με τίτλο ”Η Μπάντα Πνευστών στην Ελλάδα. Ιστορία και προοπτικές’’. Πρόκειται για ένα συνέδριο που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όλης της οικογένειας της Μπάντας στην Ελλάδα, ενώ πέραν των καθιερωμένων ανακοινώσεων θα πλαισιωθεί και από συναυλίες της Μπάντας και των Μουσικών Συνόλων Πνευστών και Κρουστών Οργάνων της Φιλαρμονικής μας. Τέλος, βρισκόμαστε σε επαφή με μία Συμφωνική Μπάντα του εξωτερικού, όπου εάν όλα πάνε καλά θα έχουμε σειρά κοινών εμφανίσεων.